Doktor.se

Ta hand om huden i kylan

4 November, 2019 ・ 4 min

När det blir kyligare ute riskerar hudåkommorna att få sig en rejäl utmaning. Med hjälp av några goda råd kan du tackla dem på bästa sätt.

Lika självklart som höstlöven skiftar till glödande nyanser är det att hudbesvären förvärras för vissa när kylan gör entré. Det hela är rätt logiskt: när temperaturen sjunker gör luftfuktigheten det också, vilket resulterar i att din fuktälskande hy blir torr och allmänt känslig. Sömnbrist, ett svajande känsloliv, stress och ohälsosamma kost- och dryckesvanor gör som bekant inte heller direkt underverk för huden. Men det finns också hudsjukdomar som uppstår av andra orsaker, och som kan påverkas till det sämre när den bitiga nordanvinden drar in. Här är tre av de vanligaste av dem och några enkla tips på hur de bäst tas om hand under denna kulna säsong.

1. Eksemfrån kliande torr till snustorr
Eksem är en inflammation i huden som kan uppstå av flera olika orsaker. Det kan exempelvis bero på att man har torr hud eller att huden kommit i kontakt med något som man är allergisk mot. För en del med eksem kan hösten och vintern bli extra besvärliga då kylan riskerar att göra den redan torra huden ännu mer torr.
Symptom: Torr och röd hud som kliar och fjällar. På mörk hy kan det röda inte synas lika mycket, eller inte alls. Det kan uppstå vätskefyllda blåsor och knottror som i sin tur kan spricka, vilket ger sårskorpor. Den vanligaste typen av eksem, atopisk dermatit, kan sitta på olika ställen på kroppen beroende på ålder. Mjälleksem, så kallad seborroiskt eksem, uppstår dock främst i hårbotten, i hudveck och runt öron. 
Tips:Var extra noggrann med att hålla huden återfuktad nu när det är kyligt ute. En luftfuktare i hemmet kan underlätta. Byt ut tvålen mot duscholja. Undvik mjölk, vitt socker och vete som kan trigga eksemen. Klia inte på eksemet och riv inte bort hudflagor. Har du eksem i hårbotten kan mjällschampo hjälpa. Eksem behandlas vanligtvis med mjukgörande kortisonkräm. Om det inte blir bättre av kortison efter en vecka eller om eksemet vätskar sig bör du söka vård.

2. Rosacea – förvärras av plötslig temperaturväxling
Ungefär tio procent av den vuxna befolkningen drabbas av rosacea. Man vet ännu inte varför hudsjukdomen uppkommer men den är vanligast i vuxen ålder. Vintern kan vara tuff för den som har rosacea, även om årstiden också kan vara ett skydd eftersom huden inte utsätts för lika mycket sol. Men de plötsliga temperaturväxlingarna mellan kyla utomhus och hög värme inomhus kan förvärra symtomen. 
Symptom:Rodnad, inflammerade stickande knottror och bakterielösa varblåsor på huden. Först får man en diffus rodnad i ansiktet och efter ett tag vidgas en mängd små röda blodkärl som gör näsan röd och kinderna rosiga. Du kan också få irriterade och röda ögon. Svår rosacea kan innebära att näsan svullnar upp av stark tillväxt av talgkörtlar. 
Tips:Kontakta vårdcentralen om du misstänker att du har rosacea. Skydda ansiktet med exempelvis en tjock halsduk när det är extra kallt ute eftersom kyla och blåst kan utlösa ett rosaceaskov. Inomhus är det bra att undvika alltför höga temperaturer, som att bada bastu, ta varma bad eller sitta framför öppen spris. Alkohol, starkt kryddad mat och varma drycker kan också påverka. Tvätta ansiktet med milda, oparfymerade produkter och smörj med mjukgörande krämer. Kortisonkräm kan dock förvärra. Vid svår rosacea finns det läkemedel till hjälp.

3. Akne törstar efter ännu mer fukt
Akne är ett samlingsnamn för vissa utslag, så kallade finnar och pormaskar, som beror på inflammerade talgkörtlar. Akne är den vanligaste hudsjukdomen och alla kan drabbas av den, men den är vanligast i tonåren då hormonförändringarna gör att det bildas mer talg i talgkörtlarna. Har du akne kan den kyliga utomhusluften och den varma inomhusluften vara en riktigt dålig kombo. Både luften ute och inne är fuktfattig. Något som kan orsaka både fnasig hud och akne, eftersom huden gör allt för att återfukta sig. Kyliga vindar utmanar den naturliga skyddsbarriären vilket dessutom gör huden mer mottaglig för akne.
Symptom:Röda utslag som ömmar, pormaskar och små varblåsor som kan vara upphöjda. Ofta uppstår akne i ansiktet, på bröstet och på ryggen där du har flest talgkörtlar. 
Tips:Se till att hålla huden återfuktad men undvik feta krämer. Duscha inte för hett så blir temperaturväxlingarna inte så omvälvande för huden. Kläm inte på aknen eftersom talgkörteln kan skadas och inflammationen bli värre. Öka fuktnivån inomhus med hjälp av en luftfuktare, extra många gröna växter eller genom att ställa ut skålar med vatten.

Text: Elin Liljero Eriksson

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
4 November, 2019