Doktor.se

Hur skyddar jag barn mot fästingar?

14 April, 2023 ・ 3 min

Med vårvärmen väcks naturen till liv – och fästingarna. Vaccin mot fästingburen hjärninflammation, TBE, finns för barn över ett år. Anna Aleflod är BVC-sköterska på Doktor.se i Norrtälje och tipsar om hur du bäst skyddar barnen (och dig själv) mot fästingar.

Vad ska jag tänka på som förälder?

För att hinna få ett bra skydd innan sommaren är det hög tid att ta vaccin mot TBE, fästingburen hjärninflammation. Det finns vaccin finns för barn som fyllt ett år. För fullt skydd krävs två doser första året, följt av ytterligare doser från år 2 och framåt. TBE-vaccin ingår inte i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn, och därför behöver du som förälder själv se till att ditt barn får vaccinet. Vaccinet kan du till exempel ta på din vårdcentral, eller på vaccinbussar som kör runt i landet.

Borde alla barn ta TBE-vaccin?

Vaccin rekommenderas för vuxna och barn som bor i högriskområden. Här i Norrtälje rekommenderas vaccin, och likadant i stora delar av södra och mellersta Sverige. Kolla vad som gäller där du bor.

Finns det andra sätt att skydda barnen?

Det viktiga är att hitta fästingar så tidigt som möjligt. Ta därför för vana att se över hela huden varje kväll under den varma säsongen, både på vuxna och barn. Du kan också tänka på att sätta på barnet byxor och långärmad tröja när ni är ute i skogen.

Om barnet får en fästing, hur tar jag bäst bort den?

Ta bort den så fort som möjligt genom att ta tag runt fästingen så nära huden du kan, och dra rakt ut. Har du en fästingplockare kan du använda den, annars kan du ta med fingrarna. Efteråt kan du lägga på en tuss med alsolsprit på bettet. Det är bra om du får med hela fästingen, men det är inte hela världen om det blir lite kvar. Kroppen puttar ut eventuella resten av sig själv.

Efter ett bett – vad ska jag hålla koll på?

De flesta får en liten hudreaktion av bettet. På ljus hud kan det bli rött. På mörkare hudtyper är det svårare att se. Det kan klia också. Den första reaktionen är inte något att oroa sig, och inget tecken på borreliainfektion. Däremot bör du hålla koll på området två veckor efteråt, eftersom det är då det kan synas en hudreaktion som en större rodnad runt bettstället, ibland med ett ljusare parti i mitten.

När bör jag söka vård?

Om barnet får symtom en eller flera veckor efter ett fästingbett, till exempel hudreaktion på bettstället, feber, att barnet är hängigt. I de flesta fall är det inte något att oroa sig över, men det kan vara bra att kolla upp.

Anna Aleflod arbetar på Doktor.se Norrtälje BVC. Du kan läsa mer om vår hälsocentral och BVC i Norrtälje här

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
14 April, 2023