Doktor.se

Trött men svårt att sova? 4 vanor som kan hjälpa

5 Maj, 2022 ・ 3 min

Stress är en vanlig orsak till sömnproblem. Andra anledningar kan vara att du jobbar eller tränar sent på kvällen, eller att du inte låter hjärnan vila under dagen. Här finns tips på saker du själv kan göra för att sova bättre.

Hur är det ens möjligt att vara supertrött, och samtidigt inte kunna sova? Att sova dåligt är ett mycket vanligt problem, och det finns en rad olika anledningar till att sömnen kan utebli. En vanlig orsak är att du är uppvarvad och stressad.

Stress kan göra dig pigg men utmattad

Stress är en reaktion då kroppen mobiliserar energi, till exempel i samband med fara eller yttre hot. Vi är inte skapta för att bli sömniga då, utan blir i stället alerta och fullt fokuserade. Därför är det inte konstigt att långvarig stress kan leda till sömnproblem med symtom som att

  • det är svårt att somna

  • sömnen är ytlig, och du vaknar lättare

  • du vaknar tidigt utan att kunna somna om.

Full fart sent på kvällen gör det svårare att sova  

Du kan också ha svårt att somna om du ägnar dig åt träning eller engagerande aktiviteter för sent. Att gå från klarvaken, och fullt aktiv, till sömnig är en process som kräver förberedelse. Det kan också vara svårare att somna om du inte ger hjärnan pauser under dagen, utan har ett ständigt flöde av intryck. Det gör att hjärnan får svårt att varva ner och släppa taget.

4 vanor som bäddar för god sömn

För att öka chansen att sova gott på natten kan du förbereda dig med några sömnvänliga vanor under dagen:

  • Schemalägg tid för återhämtning efter stressiga arbetsuppgifter. Pulshöjande träning, promenader eller andningsövningar kan vara särskilt effektiva metoder. Men att ägna tid åt en hobby kan också fungera bra. Känn efter vad som får dig att varva ner.

  • Låt hjärnan ha tråkigt då och då. Använd pauser under dagen till att låta hjärnan slippa arbeta. När du till exempel står i en kö, åker buss eller väntar på någon – ta inte upp mobilen utan låt hjärnan bara vila. Det gör att hjärnan får öva på att varva ner, något som behövs vid läggdags.

  • Regelbunden träning. De som tränar regelbundet har bättre sömn. Men tänk på att inte träna för sent. Det bästa är att ha tid att varva ner två timmar innan du ska sova.

  • Dagsljus innan lunch. Dagsljuset ställer in kroppsklockan och underlättar för en sund dygnsrytm. Försök därför att vara ute i dagsljuset innan lunchtid – det kan göra det lättare att somna på kvällen.

En fylligare lista över saker du kan göra för att förbättra sömnen finns i vår fakta & råd text om sömn som du hittar här.

Om du har problem med stress eller sömnsvårigheter kan du vända dig till oss på Doktor.se för att få stöd och hjälp av våra psykologer eller läkare.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
5 Maj, 2022