Doktor.se

Mollusker

Mollusker är små och knottriga utslag som orsakas av virus. Det är vanligast att barn mellan 2 och 5 års ålder drabbas. Oftast ger mollusker inga besvär och går över av sig själv.

Bild på mollusker på barn.

Hur kan Doktor.se hjälpa mig?

Våra läkare och sjuksköterskor kan hjälpa dig med rådgivning och bedömning av dina symtom. Vid behov kan vi skriva ut recept på läkemedel och ta ställning till kirurgisk behandling av molluskerna. Vi har också fysiska mottagningar som du kan besöka.

Orsaken till mollusker

Mollusker orsakas av viruset Molluscum contagiosum som tillhör gruppen poxvirus. Ungefär 90 procent av de som drabbas av mollusker är barn under 15 års ålder, varav de flesta är i åldrarna 2-5 år. Det är vanligare att barn med atopiskt eksem drabbas av mollusker.

Symtom på mollusker

Mollusker är små, runda knottror som är ungefär 2-5 mm i diameter. De är upphöjda från huden och har en liten grop i mitten. De kan dyka upp var som helst på huden, men det är vanligast att få mollusker i ansiktet, på magen, armarna eller i nacken. 

På mörkare hud är molluskerna ofta något ljusare än den egna huden. På ljus hy är de vanligen samma färg som huden alternativt lite rosafärgade.

Mollusker kan variera i antal, ibland bildas bara enstaka, ibland bildas väldigt många, upp till 20-30 stycken. Det kan ta flera månader upp till något år för en mollusk att försvinna. Mollusker som är på väg att läka ut brukar växa i storlek, rodna och kan bli såriga.

Mollusker brukar inte ge andra symtom än utslagen, men river du på dem kan de börja klia och blöda. Viruset kan då sprida sig och ge upphov till fler mollusker på närliggande hud. Eksem kan uppstå i samband med mollusker.

Vad kan jag göra själv?

Du kan förebygga att viruset sprids genom att:

  • tvätta händerna ofta och noga

  • undvika att ta på molluskerna

  • undvika att klämma mollusker, det gör inte att de försvinner utan ökar risken att de sprids och blir fler

  • hålla naglarna korta och rena för att undvika att det blir en infektion i molluskerna

  • inte dela handdukar och kläder med andra barn

  • täcka över utslagen med vattentätt plåster vid bad och simning

Behandling vid mollusker

Mollusker brukar inte behandlas eftersom de läker av sig själv.

Vid stora besvär med mollusker kan de tas bort kirurgiskt av en husläkare. Då skärs eller fryses molluskerna bort under lokalbedövning. Sådan behandling leder ofta till ärr, medan mollusker som får läka av sig själva inte brukar ge ärr.

Om eksem uppstår i samband med mollusker kan eksemet behandlas med mild kortisonkräm som du kan köpa receptfritt (hydrokortison) alternativt medelstark kortisonkräm som du kan få utskrivet på recept av läkare.

När bör jag söka vård?

Mollusker brukar läka fint utan behandling, men besväras du mycket av mollusker eller eksem i samband med mollusker kan du söka vård. 

Om du är vuxen och tror att du har mollusker i underlivet kan det vara bra att söka vård för att säkerställa att det inte rör sig om någon annan könssjukdom. Det kan också vara bra att testa dig för andra könssjukdomar.

Frågor och svar om mollusker

Några frågor och svar kring mollusker.

Ewa Lundborg - Doktor.se2020-07-01Filip Saxena, chefläkare - Doktor.se2023-08-23