Doktor.se

Mynteksem

Mynteksem ger runda eller ovala myntstora fläckar, ofta på armar och ben. Det är en form av eksem som främst drabbar män från medelåldern och uppåt. Eksemet är också vanligare bland personer som haft besvär av böjveckseksem som barn, så kallade atopiker.

Vad är Mynteksem?

Mynteksem kallas också för nummulärt eksem och kännetecknas av runda eller ovala myntstora fläckar. Andra ord som används är diskoid eksem och nummulär dermatit. Det är inte helt klarlagt vad som ligger bakom eksemet, men kraftigt uttorkad hud är troligen en bidragande orsak. Eksemet brukar förvärras under höst/vinter och bli bättre sommartid.

Symtom på mynteksem - nummulärt eksem

Vanliga symtom är torr hud med myntstora fläckar (1-3 cm stora), ofta på utsidan av armarna och framsidan av benen, men eksemet kan också komma på andra ställen på kroppen. Fläckarna kan vätska sig och ha en skorpa. Det är vanligt att fläckarna kliar intensivt, men de behöver inte göra det. Det är också vanligt att fläckarna blir infekterade. Nummulärt eksem är vanligast hos män över 50 år.

Fläckarna kan läka utan att lämna några märken, men på mörkare hud är det vanligt med märken efter eksemet som kan kvarstå i flera månader. Märkena blir antingen mörkare eller ljusare än den övriga huden (hyper- respektive hypopigmenterade).

Behandling vid mynteksem

Det är viktigt att se till att huden blir återfuktad genom att minska ner på bad/dusch och byta ut tvålen mot milda produkter som inte torkar ut huden. Huden bör smörjas med mjukgörare regelbundet, och alltid smörjas efter dusch eller bad. 

Eksemet kan behandlas med kortison. Det behövas ofta starkare kortison än det som finns receptfritt för att få bukt med eksemet. I vissa fall blir eksemen infekterade och behöver då behandlas med antibiotika. Svår klåda kan lindras av tabletter med antihistamin. 

Svårare eksem kan behöva behandlas med kortison i tablettform eller med andra typer av receptbelagd behandling.

När bör jag söka vård?

Om du får besvär som kan vara nummulärt eksem bör du söka vård för att få hjälp med behandling. Du bör också söka vård om din nuvarande behandling inte hjälper, eller om du misstänker att eksemet har blivit infekterat.

Hur kan Doktor.se hjälpa mig?

Ewa Lundborg - Doktor.se2020-05-26Filip Saxena, chefläkare - Doktor.se2023-08-23