Doktor.se

Ont i tandköttet

En vanlig orsak till att det gör ont i tandköttet är att du har fått en tandköttsinflammation, gingivit. Andra tecken på gingivit är att tandköttet är rött, svullet och lätt blöder, till exempel när du borstar tänderna. Men smärta i tandköttet kan också ha andra orsaker. Om du har långvariga problem med tandköttet är det bra att söka hjälp.

Orsaker till ont i tandköttet

Smärta i tandköttet kan bero på olika saker, här är några exempel:

  • Tandköttsinflammation (gingivit) – gör att tandköttet blir lite rödare och svullnare och lätt blöder. En tandköttsinflammation som pågår länge kan leda till tandlossning.

  • Afte – yttrar sig som en eller flera små blåsor i munnens slemhinnor som sedan brister och bildar sår som gör ont. Läs mer om afte här

  • Skavande protes eller bettskena. Om du har en tandprotes eller bettskena som inte passar ordentligt kan den skava mot tandköttet och ge upphov till irritation eller sår.

  • Bakterieinfektion. Smärta i tandköttet kan också bero på en infektion som kan kräva behandling med antibiotika.

Vad kan jag göra själv?

Det viktigaste du kan göra för att ha ett friskt tandkött som inte gör ont är att hålla rent i munnen, och särskilt vid tandköttskanten. Här är tips på saker du kan göra själv:

  • Borsta tänderna morgon och kväll med två centimeter fluortandkräm på tandborsten. Borsta omkring en minut i varje käke. Om det är svårt att få på två centimeter kan du ta en centimeter och borsta överkäken, sedan ta ytterligare en centimeter när du ska borsta nederkäken. Använd en mjuk tandborste, och håll den snett mot tandköttet där du borstar mjukt och med små rörelser. Spotta sedan ut tandkrämen men skölj inte munnen efteråt, för att behålla effekten av fluoret från tandkrämen.

  • Rengör mellan tänderna med tandtråd, mellanrumsborste eller tandstickor. Tandtråd rekommenderas inte för små barn, utan tidigaste från tonåren. Ta gärna hjälp av en tandhygienist för att prova ut de alternativ som passar bäst för dig.

  • Använd rätt tandborste. Tandborsten ska vara mjuk och ha ett så pass litet borsthuvud att du kommer åt längst bak i munnen. En eltandborste är ännu mer effektiv än en vanlig tandborste. Byt tandborste regelbundet. Det gäller även borsten till din eltandborste. Stråna på borsten ska inte vara böjda.

  • Känn med tungan att dina tänder är rena efter varje tandborstning. Om ytan är sträv behöver du fortsätta borsta. Om du har beläggningar som inte går bort kan du få hjälp av en tandhygienist.

  • Motverka muntorrhet. Muntorrhet ökar risken för tandköttsinflammation, och om du har muntorrhet är det därför viktigt att du följer de råd som kan hjälpa. Läs mer här

  • Besök tandläkare regelbundet. Genom att regelbundet få hjälp att undersöka tänderna, och även ta bort beläggningar och tandsten, minskar du risken för problem med tänder och tandkött.

Behandling vid smärta i tandköttet

I de flesta fall är smärta i tandköttet tillfällig, och går över utan behandling. Om du har besvär som inte går över anpassas behandlingen beroende på vad som ligger bakom smärtan.

När bör jag söka hjälp?

Om du har smärta i tandköttet som inte går över bör du boka tid hos tandläkare.

Hur kan Doktor.se hjälpa mig?

Vi kan hjälpa dig att bedöma dina symtom och ge rådgivning. Vid smärta i tandköttet bör du vända dig till en tandläkare eller tandhygienist.

Ewa Lundborg - Doktor.se2022-03-18Filip Saxena, chefläkare - Doktor.se2023-09-18