Doktor.se

P-piller

P-piller är en form av preventivmedel som du tar en gång om dagen. De innehåller hormoner, och gör bland annat att du inte får ägglossning. Rätt använda ger de ett mycket säkert skydd mot oönskad graviditet. Hos Doktor.se kan våra erfarna barnmorskor hjälpa dig med rådgivning och förskrivning av p-piller oavsett om du haft det tidigare eller inte.

Vad är p-piller?

P-piller är en sorts preventivmedel och används för att skydda mot oönskad graviditet. De kan också användas som behandling vid svår mensvärk, mycket rikliga blödningar eller vid oregelbunden mens. Vissa sorters p-piller används även som behandling av akne. 

Hur fungerar p piller?

Det finns två kvinnliga könshormoner som styr menscykeln. P-piller innehåller syntetiskt framställda varianter av dessa hormoner. Eftersom de innehåller två olika hormoner kallas de ibland för kombinerade p-piller. 

P-piller har tre effekter som sammantaget ger ett säkert skydd: 

  • De gör att du inte får ägglossning.

  • De gör sekretet i livmoderhalsen mer tjockt och segt, så att spermier får svårt att passera igenom in till livmodern. 

  • De gör slemhinnan i livmodern tunnare, vilket gör att den inte är kan ta emot ett befruktat ägg.

Positiva effekter av p-piller

Förutom att skydda mot graviditet kan p-piller också ha andra fördelar:

  • Du kan få mindre mens, eller att mensen helt uteblir.

  • Du kan få lindrigare mensvärk.

  • Gör det möjligt att skjuta upp mensen.

  • Kan minska problem med PMS och PMDS.

  • Kan minska problem med akne.

  • Minskar risken för äggstockscancer och cancer i livmodern och tjocktarmen.

Biverkningar av p-piller

När du börjar med p-piller kan du under en period uppleva fler biverkningar. Det är vanligt att kroppen behöver vänjer sig och att biverkningar efter en tid försvinner. 

Exempel på biverkningar av p-piller:

  • Spända bröst

  • Små blödningar

  • Huvudvärk 

  • Minskad sexlust

  • Nedstämdhet

  • Akne (en del får mindre problem med akne, andra får mer problem).

Det finns många sorters p-piller, och om du får biverkningar som inte gått över efter några månader kan du ta hjälp av din barnmorska eller läkare för att få prova en ny sort. Det finns också andra typer av preventivmedel som du kan prova. 

För vem passar p-piller?

P-piller är en bra och säker metod för dig som kan komma ihåg att ta en tablett vid ungefär samma tid varje dag. Kom ihåg att p-piller inte ger skydd mot könssjukdomar

P-piller ger också andra fördelar, som att mensen blir regelbunden och att problem med pms och riklig mens kan lindras. Med hjälp av p-piller kan du också skjuta på mensen om du till exempel ska resa bort.

För vem passar inte p-piller

P-piller passar inte som preventivmedel om du har svårt att komma ihåg att ta tabletter varje dag. 

Ett av hormonerna som finns i p-piller kan öka risken för blodpropp, även om det är ovanligt. Därför skrivs p-piller inte ut till dem som bedöms ha en ökad risk för blodpropp. Det gäller till exempel personer som är överviktiga, personer som själva haft en blodpropp tidigare eller har en nära genetisk släkting som haft blodpropp.

Om du just har fött barn behöver du vänta sex veckor innan du kan börja med p-piller. Det beror på att det finns en ökad risk för blodpropp när du precis fött barn. Risken är densamma oavsett om du fött vaginalt eller med kejsarsnitt.

Hur ska jag göra om jag vill börja med p-piller?

Våra barnmorskor på Doktor.se kan hjälpa dig med rådgivning om preventivmedel och receptförskrivning. I samband med det görs alltid en individuell bedömning, så att du får ett preventivmedel som passar just dig och din livssituation. Innan eventuell förskrivning av p-piller behöver du ha kontrollerat ett blodtryck. Det kan du göra med en hemmamätare, på ett apotek eller på din vårdcentral.  För att få p-piller utskrivet kan du också boka en tid på en ungdomsmottagning, barnmorskemottagning eller hos en gynekolog. 

Hur kan Doktor.se hjälpa mig?

Hos oss arbetar erfarna barnmorskor, sjuksköterskor och läkare. Våra barnmorskor kan hjälpa dig med rådgivning om preventivmedel och receptförskrivning. Du kan få hjälp i appen alla dagar i veckan. Doktor.se har även fysiska mottagningar som du kan vända dig till.

Frågor och svar om p-piller

Relaterade besvär:

Ewa Lundborg - Doktor.se2021-10-05Filip Saxena, chefläkare - Doktor.se2023-09-11

Fler artiklar om preventivmedel