Fler artiklar

Trötthet kan vara sköldkörtelproblem

Hypotyreos är en sjukdom som beror på att sköldkörteln producerar för liten mängd hormoner. Det kan göra att du känner dig trött, frusen och nedstämd. Du kan också känna att att du har mindre ork och att du har svårare att koncentrera dig.

Läs mer

Skydda ögonen mot solljus

Strålning från solen påverkar ögonen utan att det känns, och kan ge bestående skador. Därför är det viktigt att skydda ögonen med bra solglasögon. Välj rätt skydd för dina ögon.

Läs mer

Medveten vardag stärker din psykiska hälsa

Psykisk sjukdom känner de allra flesta till vad det är, till exempel depression och ångest. Men hur definieras egentligen god psykisk hälsa? Hur du lever i vardagen har stor betydelse, och kan stärka din psykiska hälsa och skydda mot sjukdom.

Läs mer

Vi reder ut myter och fakta om fotsvamp

Kan jag förebygga fotsvamp genom att duscha ofta? Beror fotsvamp på dålig hygien? Svampen kan åtminstone inte spridas utanför fötterna. Eller? Här får du reda på vad som egentligen är sant när det gäller fotsvamp.

Läs mer

Hälften av alla unga riskerar hörselskador

Majoriteten av personer i åldern 12 till 34 år utsätter sig för ljudnivåer och som riskerar deras hörsel och ökar risken för tinnitus. Orsaken är bland annat användandet av hörlurar under långa perioder. Ljuden behöver inte kännas för höga i stunden, men sammantaget blir det mer än öronen klarar. Här är tips på hur du kan skydda hörseln.

Läs mer

5 våriga recept med nässlor

Nu är nässlorna som bäst i stora delar av landet. Nässlan är en råvara som inte bara är alldeles gratis, den är också späckad med mineraler och vitaminer. Bjud in vårens växtkraft i köket med fem goda och nyttiga nässelrecept.

Läs mer

Tuff tid för pollenallergiker

Våra läkare på Doktor.se märker att det är många som söker för pollenbesvär nu, och prognosen för de närmaste dagarna är att de höga halterna håller i sig. Varmt väder och sydliga vindar ger en snabb ökning av björkpollen långt upp i Norrland. Många allergiläkemedel kan köpas receptfritt på apotek, men om de inte hjälper kan du vända dig till oss på Doktor.se för rådgivning och behandling.

Läs mer

Många tonåringar sover för lite

Mer än hälften av alla tonåringar får mindre sömn än de behöver. Stress, oro och skärmar är vanliga orsaker. Men också rädsla för tystnad, visar forskning. Här finns tips på vad du kan göra för att hjälpa tonåringar att sova bättre.

Läs mer

13 tips för godare sömn

Det talas mycket om sovrutiner för små barn. Men egentligen behöver nästan alla åtgärder för att få sömnen att fungera bra. Det kommer sällan automatiskt. Här finns tips på hur du kan förbättra dina sömnrutiner, och öka chansen till god sömn.

Läs mer

Håravfall – åtta orsaker till att du tappar hår

Alla tappar hår i perioder, men ibland rubbar balansen så att du tappar mer hår än det hinner växa ut nytt. Ärftlighet, kraftiga infektioner, stress och mineralbrist är några orsaker till håravfall.

Läs mer

Fall av mässling i Stockholm och Göteborg

Nyligen konstaterades ett fall av mässling på Astrid Lindgrens barnsjukhus. Där vistas många små barn som ännu inte hunnit få vaccin. Ytterligare ett fall av mässling har upptäckts i Göteborg. Personer som riskerar att ha smittats har kontaktats, och ett 50-tal barn har akutvaccinerats. I Europa har antalet fall av mässling ökat kraftigt de senaste åren.

Läs mer

Vad säger din avföring om din hälsa?

Både färgen, formen och lukten på din avföring är viktiga tecken på hur du mår. Vår läkare Filip Saxena svarar på frågor om hur bajset bör se ut, hur ofta du bör bajsa, och när du bör söka vård.

Läs mer

Många anledningar att dra ner på socker

Nyligen publicerades en gigantisk sammanställning av 8601 studier om hur socker påverkar vår hälsa. Många i befolkningen får i sig mer socker än rekommenderat, vilket kan kopplas till ökad risk för bland annat fetma, diabetes, psykisk ohälsa och hjärtproblem.

Läs mer

Nedstämdhet och värk kan vara tecken på klimakteriet

Nästan alla kvinnor känner av klimakteriet någon gång efter att de fyllt 50 år. Ungefär 60 procent har måttliga till svåra besvär. Ändå är det bara ett fåtal som söker hjälp för sina symtom. Se vilka problem du ska hålla koll på – och vad du kan göra åt dem.

Läs mer

Hur skyddar jag barn mot fästingar?

Med vårvärmen väcks naturen till liv – och fästingarna. Vaccin mot fästingburen hjärninflammation, TBE, finns för barn över ett år. Anna Aleflod är BVC-sköterska på Doktor.se i Norrtälje och tipsar om hur du bäst skyddar barnen (och dig själv) mot fästingar.

Läs mer

Vårsol kan skada mer än sommarsol

Hos många har huden inte hunnit producera tillräckligt med skyddande pigment på våren. Huden är dessutom oftast tunnare, vilket sammantaget ökar risken för att bränna sig. Vi tipsar om hur du väljer rätt solskyddsmedel för härliga dagar utomhus.

Läs mer

Går det att bli av med celluliter?

Celluliter är när underhudsfett klumpar ihop sig så huden blir ojämn och knölig. Det är vanligt att få celluliter på rumpan eller låren. Vi frågar vår läkare Filip Saxena vad som gäller. Är det egentligen farligt med celluliter, och finns det något sätt att få huden slät igen?

Läs mer

Torr hud hos barn – 7 tips som hjälper

Vid torr hud ökar risken för eksem och andra hudsjukdomar. Filip Saxena är läkare på Doktor.se och ger här råd om vad du kan göra om ditt barn har problem med torr hud, och när du bör söka vård.

Läs mer

7 myter om akne – sant eller falskt?

Blir akne bättre av att sola? Finns det någon behandling som verkligen fungerar? Beror akne på dålig hygien? Myterna om akne är många. Här får du reda på vad som är sant och falskt om akne.

Läs mer

Övningar lindrar smärta av artros

Ungefär var fjärde person över 45 har artros. Besvären kommer gradvis när vi åldras, och leder i knän, höfter, rygg, fingrar och stortå är särskilt utsatta. En positiv nyhet är att kontinuerlig träning med anpassade övningar kan göra stor skillnad, särskilt vid artros i knän och höfter.

Läs mer

Nio goda anledningar att dricka kaffe

Forskning visar att kaffe är fullt av nyttiga ämnen som kan ge både bättre minne och skydda mot allvarliga sjukdomar. Dessutom kan kaffet göra att du lever längre.

Läs mer

Mirum vårdcentral: Bästa betyg tre år i rad

Vårdcentralen Mirum har fått bäst omdöme i regionens patientenkätundersökning tre år i rad (Norrköping stad). Det här är en plats där både patienter och personal trivs, säger verksamhetschef Fadi Kawmi.

Läs mer

Hälsokickar som bara tar fem minuter

Det är lätt att skjuta upp saker vi egentligen mår bra av på grund av tidsbrist. Men fem minuter har de flesta av oss några gånger under dagen. Om du lägger den tiden på effektiva hälsokickar kan det få stora hälsoeffekter.

Läs mer

Så hjälper du ditt barn vid kräksjuka

Just nu är många barn drabbade av vinterkräksjuka. Symtomen kommer snabbt, och som förälder är det lätt att känna sig både hjälplös och orolig. Filip Saxena, läkare på Doktor.se, ger råd om hur du kan hjälpa ditt barn och symtom att vara uppmärksam på.

Läs mer

Råd för bättre ork under pollensäsongen

Ett av de tidigaste vårtecknen är att pollenallergiker drabbas av en överväldigande trötthet. En del beskriver det som att bli golvad av sömnighet. Kliande ögon, kedjenysningar, och rinnsnuva är andra symtom. Under säsongen upplever många att det är svårt att orka som vanligt. Genom att vara förberedd har du större chans att behålla orken genom pollensäsongen.

Läs mer

Träna smart och slipp hälsporre – 8 tips

Vårluften drar in över landet och väcker lusten att ta på löparskorna. Hälsporre är ett vanligt gissel bland löpare, och läkningen kan ta lång tid. Vår fysioterapeut Helene Kronberg delar med sig av 8 tips som minskar risken att drabbas.

Läs mer

Träna med halsont eller en förkylning – risker och råd

Är det farligt att träna med halsont? För den som kommit igång med regelbunden träning kan det vara segt när förkylningar sätter käppar i hjulen. Vad gäller egentligen, är det farligt att träna med halsont eller en förkylning? Filip Saxena, läkare på Doktor.se reder ut begreppen.

Läs mer

Dessa grupper bör fortsätta ta covid-19-vaccin i år

Många i befolkningen har nu ett bra skydd mot covid-19 och därför har rekommendationerna om vaccination uppdaterats. Folkhälsomyndigheten bedömer att de flesta som är under 50 år kan hoppa över vaccinationen det kommande året. Samtidigt kommer nya varianter, och spridningen fortsätter. Vi listar vilka som rekommenderas att fortsätta ta vaccin, och hur många doser.

Läs mer

Vad innebär det att lista sig på en vårdcentral?

När du väljer en fast vårdcentral kallas det för att lista sig. Du får då tryggheten av en fast vårdkontakt, och en namngiven husläkare. Det ger en kontinuitet i dina vårdkontakter som många upplever som värdefull.

Läs mer

Dataspel och skärmtid – 5 råd till föräldrar

Dataspel kan vara ett positivt sätt att lära sig nya saker och umgås med vänner. Men när blir det för mycket av det goda? Här är fem råd om vad föräldrar kan göra för att minska risken för ett osunt beteende kring spel.

Läs mer

Snabba och nyttiga mellanmål du kan förbereda

Förberedda mellanmål är ett perfekt sätt att få vardagen att funka lite smidigare. I bästa fall kan de också vara ett sätt att få i sig mer frukt, grönsaker och nötter. Här är tips på mellanmål du kan förbereda och ha i kylen.

Läs mer

Magkatarr – så kan du lugna känslig mage

Magkatarr är en vanlig åkomma, och ett problem vi ofta får frågor om. Här har vi samlat tips på vad du själv kan göra för att minska besvären.

Läs mer

VAB med pigga barn, vad gör man?

När barn är på bättringsvägen kan de ofta vara både pigga och rastlösa, men inte tillräckligt friska för att gå till skola eller förskola. Skärm, film och spel är en lösning som funkar ett tag, men sen då? Här är tips.

Läs mer

Ny vårdcentral i Nacka Strand

Andrej Sannesten är specialist i allmänmedicin och chef för den nyöppnade vårdcentralen i Nacka Strand öster om Stockholm. Här finns ett engagerat team av bland annat läkare, sjuksköterskor, psykologer, rehabkoordinatorer och tillgång till vård med korta väntetider.

Läs mer

Fem tips för att bli mer kroppsnöjd

Att bli nöjd med sin kropp är något många kämpar med. Istället är det vanligt att ha alltför stort fokus på upplevda skavanker – kroppsdelar som känns för stora eller för små, rynkor, celluliter eller oönskade veck. Här får du tips på hur du kan bli mer nöjd med dig själv och din kropp precis så som du är.

Läs mer

Boosta maten med apelsiner – fyra recepttips

En apelsin ger nästan hela dagsbehovet av vitamin C, och använder du hela apelsinen får du också nyttiga fibrer på köpet. Apelsinerna är förstås goda som de är, men passar också riktigt bra i matiga rätter. Passa på att njuta av apelsiner nu när de är som bäst. Se våra tips!

Läs mer

Då bör du söka vård mot långvarig hosta

Hosta är ett vanligt symtom som kan hålla på ett par veckor efter en förkylning. I de flesta fall går hosta över av sig själv. Men om den inte gör det, är det en god idé att söka vård för att kolla upp vad det kan bero på. Här listar vi när du bör söka vård för hosta.

Läs mer

Farligt stressad? Fem viktiga varningstecken

Den här tiden på året är för många en intensiv period av arbete, ur stressynpunkt en riskabel tid. Därför är det viktigt att se till att få en balans mellan jobb och fritid, och utrymme för återhämtning. Om du känner att du redan nu har svårt att känna glädje och varva ner på helgerna är det en varningssignal att ta på allvar.

Läs mer

Slutspurt för att kolla upp vaccin inför julens resor

Rekommendationer om resevaccin ändras från år till år. Därför är det bra att alltid kolla upp vad som gäller för ditt resmål i god tid innan avresan. Helst ska du ta reda på vaccinbehovet senast en månad innan det är dags att resa så att du hinner komplettera och få ett fullgott skydd, men det är bättre att vaccinera lite sent än inte alls.

Läs mer

Ökad risk för att årets influensa blir intensiv

De senaste tre åren har spridningen av influensa varit relativt låg i Sverige. Experter ser en hög risk att årets influensa blir den värsta på flera år.

Läs mer

Få söker hjälp vid klimakteriet – trots många symtom

Ninni Stålhammar är barnmorska och verksamhetschef på Doktor.se. Här berättar hon om hur du kan få digital vård av barnmorska för klimakteriebesvär.

Läs mer

7 hälsofördelar av att vinterbada

Att bada kallt kan ge bättre psykisk hälsa och förebygga både övervikt och hjärtsjukdom. Det är några av slutsatserna som norska forskare drar efter att ha sammanställt 104 studier om frivilliga kalla bad.

Läs mer

Träning kan hjälpa mot ofrivilliga pruttar

Att det läcker gas eller avföring är ett ganska vanligt problem, och det blir vanligare med ökande ålder. Ibland behövs behandling i form av till exempel hjälpmedel eller en operation. Vid lindriga besvär kan det för många räcka långt med bäckenbottenträning.

Läs mer

Vad säger snoret?

Gult, grönaktigt eller färglöst? Segt eller vattnigt? Går det att avgöra vad du drabbats av genom att kolla på snoret? Vi tar hjälp av Filip Saxena, läkare på Doktor.se för att reda ut begreppen.

Läs mer

Förbered mustaschen för Movember

Movember är en kampanj som inträffar i november varje år för att uppmärksamma prostatacancer, testikelcancer och självmord – tre viktiga orsaker till att män dör för tidigt.

Läs mer

Nu kommer mörkret – dags för vitamin D!

Solen är vår viktigaste källa till vitamin D. Under årets mörka månader kan det därför vara bra att ta ett tillskott av vitamin D. Det gäller särskilt för veganer, personer över 75 år och barn och vuxna som sällan eller aldrig äter fisk

Läs mer

Halsont är numera det vanligaste covid-symtomet

De symtom många förknippar med covid-19 är feber, hosta och luktbortfall. Men i takt med att viruset förändrats har även symtombilden skiftat. En brittisk befolkningsundersökning visar att det nu istället är halsont som är det vanligaste symtomet.

Läs mer

Kaffet som ger bäst hälsoeffekter

Kaffedrickare har lägre risk att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar, och de lever längre. Det är känt sedan tidigare, och bekräftas återigen av en brittisk studie. Det som är nytt är att denna gång har forskarna också undersökt skillnader mellan olika sorters kaffe.

Läs mer

Andning för bättre hälsa

Att göra andningsövningar är ett effektivt sätt att varva ner och slappna av. Andra bra alternativ för avslappning är att gå i skogen, meditera, göra yoga eller springa. En fördel med andningstekniker är att det är en lätt metod som du kan göra i pauser var som helst. Här är tips på hur du gör.

Läs mer

Kontakt med träd gör oss friskare

Skogsbad är en hälsokur som fått mer och mer uppmärksamhet på senare år. Det bästa är att uppleva skogen i närkontakt med alla sinnen, men den som inte riktigt hinner ut kan ändå få en boost genom att fokusera på träd utanför fönstret. Forskning visar att även det ger hälsoeffekter.

Läs mer

Så kan du förebygga skador hos ditt idrottande barn

Det talas ofta om att barn i dag rör sig för lite. Men för aktiva barn som tränar stenhårt flera gånger i veckan kan det tvärtom bli för mycket av det goda. Här har föräldrar ett stort ansvar att se till att idrott i unga år inte ger negativa följder senare i livet, säger Marcus Idoff som är fysioterapeut på Doktor.se och expert på träningsfysiologi.

Läs mer

Så kramas du för bättre hälsoeffekter

Att kramar gör under för hälsan är välkänt. Kramar gör oss till exempel gladare, mindre stressade och ger bättre motståndskraft mot infektioner. Men visste du att vissa kramar kan ge bättre hälsoeffekter än andra? Här är tipsen på hur du får till de bästa kramarna.

Läs mer

Fem tips som lindrar höstblåsor​

Höstblåsor är en virusinfektion som är vanlig i skiftet när sensommar övergår i höst. Infektionen sprids lätt på förskolor och skolor, och drabbar främst barn under tio år. Sjukdomen går över av sig själv efter någon vecka. Här finns tips som kan lindra under tiden.

Läs mer

5 000 steg kan vara lika bra som 10 000 – om du går rätt

Att gå 10 000 steg per dag är något av det bästa du kan göra för hälsan, men inte alltid lätt att få till. I alla fall inte om du har ett stillasittande jobb. Men en ny studie visar att du kan få ungefär lika god hälsoeffekt av 5 000 steg per dag – om du går på rätt sätt.

Läs mer

Sök hjälp vid ångest som blir ett hinder i livet

För en del är höstmånaderna de mysigaste på hela året. Andra förknippar hösten med mörker, ångest och en hel del negativa känslor. Men är det bara att bita i det sura äpplet, eller kan man göra något åt ångest? Svaren är ja, och ja.

Läs mer

Uppdaterade vaccin mot covid-19. Vad är nytt?

Två av vaccinen mot covid-19 har uppdaterats för att ge bättre skydd mot nyare varianter av coronaviruset. I grund och botten liknar de vaccinen som finns sedan tidigare, och det kommer dröja några veckor innan de finns tillgängliga. Det är därför bättre att ta höstdosen så fort som möjligt, i stället för att vänta in uppdaterat vaccin.

Läs mer

Vem bör ta en höstdos vaccin mot covid-19?

Folkhälsomyndigheten rekommenderar nu alla över 65 år samt personer i riskgrupper att ta en höstdos av vaccin mot covid-19, oavsett hur många doser de tidigare fått. Genom att ta en höstdos får dessa särskilt utsatta grupper ett fortsatt skydd mot allvarlig sjukdom och död i covid-19.

Läs mer

Så får du bäst träningsresultat på kortast tid

Går det att träna smartare för bättre resultat på kortare tid? Vi bad Marcus Idoff, fysioterapeut på Doktor.se, att ge sina bästa råd för att uppnå effektivare träning.

Läs mer

8 tips för mindre tjat i familjen

Att tjata på sina barn är en oundviklig del av att vara förälder. Men för mycket tjatande kan göra vardagen outhärdlig för både föräldrar och barn, och kan på sikt störa relationen. Här kommer tips på vad du kan göra för att skapa en vardag med mindre tjat.

Läs mer

Långvarig nedstämdhet kan vara dystymi

Dystymi liknar en depression, men ger färre symtom som håller i sig under längre tid. Eftersom tillståndet är så långvarig får det ändå stora konsekvenser för den som drabbats. Därför finns all anledning att söka hjälp och få behandling.

Läs mer

Dags att ta tag i din knäsmärta?

Under sommaren passar många på att springa och röra sig mer än annars. Det kan göra att muskler och leder belastas mer än vanligt, och börja göra ont. Knäsmärta är en typisk sådan smärta som många går med alldeles för länge, säger Marcus Idoff som är fysioterapeut på Doktor.se.

Läs mer

Könssjukdomar – då bör du testa dig!

Könssjukdomar kan yttra sig på olika sätt, och ibland ger de inga symtom alls. Om du haft oskyddat sex och tror att du kan ha blivit smittad av en könssjukdom bör du testa dig.

Läs mer

5 tips för att återställa dygnsrytmen efter semestern

När sommaren går mot sitt slut är det hög tid att komma in i vardagsrutiner igen. Här kommer några tips på hur du gör övergången smidigare för familjen.

Läs mer

7 vanliga påståenden om urinvägsinfektion – stämmer de?

Urinvägsinfektion drabbar de flesta kvinnor någon gång i livet. Det är också något många har åsikter om. Vi reder ut vad som egentligen stämmer.

Läs mer

Sommarens bett och stick – så hanterar du dem

Har du blivit stucken av en geting, bränd av en manet eller fått en fästing? Här är tips på vad du själv kan göra för att lindra besvären, och råd om när du behöver söka vård.

Läs mer

Hjälp att hitta njutbar sommarmat vid diabetes typ 2

Typ 2-diabetes är en sjukdom som i hög grad påverkas av hur du lever och vad du äter. Här finns tips på diabeteskost som passar för sommarens sociala liv, utan att kompromissa med din hälsa.

Läs mer

Låt barnen bada säkert – 8 råd som kan rädda liv

Små barn kan drunkna även i grunt vatten, och de drunknar tyst på bara några minuter. Därför är det så viktigt att ständigt ha ögonen på barn som badar.

Läs mer

Matiga sallader med bär

Nu är vi mitt i den ljuvliga årstid då vi kan frossa i färska bär. Att göra sylt och paj av bären är klassiskt, men de är också mycket goda som tillbehör i matigare rätter som till exempel sallad. Se våra tips!

Läs mer

Gräsallergi kan göra att gurka kliar i munnen

Personer med pollenallergi kan också reagera mot viss mat. Det kallas för korsallergi. Se vår lista med mat som kan ge symtom hos den som är allergisk mot gräs och gråbo.

Läs mer

Våra bästa tips mot åksjuka

Åksjuka är ett vanligt problem vid gungiga båtturer och långa bilresor, särskilt hos små barn. Här får du tips på vad du kan göra för att motverka åksjuka.

Läs mer

Lär dig de ovanliga symtomen på borrelia

Att borrelia kan ge en särskild sorts hudrodnad känner många till. Men det finns flera symtom att vara vaksam på om du eller ditt barn fått ett fästingbett – se vilka.

Läs mer

Kan allergitabletter hjälpa mot myggbett?

Hur vet jag om jag har soleksem? Kan allergitabletter hjälpa mot jobbiga myggbett? Vår läkare Filip svarar på vanliga frågor om sommar, sol och bad.

Läs mer

Checklista för ditt sommarapotek

Badkläder och sköna skor är givna i sommarpackningen. För en njutbar semester kan det också vara värt att förbereda ett sommarapotek som ryms i en necessär. 10 tips för sommarapoteket.

Läs mer

Så funkar mensförskjutning

Mens är inte bara blödningar. Många får också andra besvär, som smärta, illamående, kräkningar och huvudvärk. Vid speciella tillfällen, som till exempel en resa, kan det vara skönt att skjuta upp mensen – och få möjlighet att fullt ut fokusera på annat.

Läs mer

Vad säger forskningen – kan ett glas vin vara nyttigt?

Det är väl känt att det innebär allvarliga hälsorisker att dricka mycket alkohol. Men hur är det med ett glas vin då och då? Nu är många forskare överens om att en liten mängd vin kan ha positiva hälsoeffekter, men det finns också de som hävdar motsatsen.

Läs mer

Gör nyttigare smoothies med 7 olika grönsaker

En smoothie är ett perfekt mellanmål som du kan göra ännu nyttigare genom att mixa ner en grönsak eller två. Det är ett smart sätt att få i sig den dagliga dosen av vitaminer och mineraler från frukt och grönt, och smakar lika gott som en vanlig smoothie. Tips på 7 grönsaker som passar bra i smoothies.

Läs mer

Trött men svårt att sova? 4 vanor som kan hjälpa

Dålig sömn är ett vanligt problem som kan bero på olika saker, till exempel stress eller för mycket aktivitet sent på kvällen. Men du kan öka chansen att sova gott på natten genom att förbereda dig med några sömnvänliga vanor under dagen.

Läs mer

Rekordmånga TBE-fall förra året

Förra året fördubblades antalet TBE-fall i Sverige. I bland annat Skåne, som tidigare bara haft ett fåtal fall, har spridningen av TBE ökat kraftigt. Därför läggs nu boende i riskområden i Skåne till i listan över de som rekommenderas att vaccinera sig mot TBE.

Läs mer

Hur går det med pandemin?

Är pandemin över? Påsken står för dörren och ramadan pågår för fullt. Kan vi umgås riskfritt med släkten under vårens högtider? Vi har gjort en sammanställning av läget just nu och berättar om de rekommendationer som fortfarande gäller.

Läs mer

Så kan du lindra ballongmage

Gaser i magen är något som alla har, men i en del fall bildas det så mycket gaser att magen blir uppsvälld. Det kallas ibland för ballongmage och kan ge obehag och smärta. Med rätt kost och några nya vanor kan du minska besvären.

Läs mer

Fysioterapi digitalt, hur går det till?

Hur kan en fysioterapeut egentligen hjälpa mig via mobilen? Vilken typ av problem kan ni hjälpa till med på Doktor.se? Vår fysioterapeut Marcus Idoff svarar på frågor om digitala besök hos fysioterapeut.

Läs mer

Fem övningar som minskar risken för löpskador

I takt med att vårluften drar in över landet väcks lusten att dra på sig löparskorna. I början av säsongen när kroppen är lite ovan finns en risk att ta i lite hårdare än kroppen klarar av, vilket kan leda till skador. Marcus Idoff är fysioterapeut på Doktor.se och ger sina bästa tips för en skadefri löpningssäsong.

Läs mer

Utslag på händerna kan ha flera orsaker

På vintern har de flesta torra och nariga händer, och för de som redan har problemhud på händerna kan symtomen förvärras. Handeksem är en vanlig orsak till utslag på händerna, men utslagen kan också ha andra orsaker.

Läs mer

Tips som hjälper vid torra ögon

Mycket skärmarbete i torr inomhusluft kan ge problem med torra ögon. Med ökande ålder blir problemen allt vanligare. Här är tips som kan lindra besvären, och minska den skavande känslan i ögonen.

Läs mer

Vanligt att känna sig uppgiven kring sex

Varför är sexlivet viktigt? Ett tillfredsställande sexliv är viktigt för hälsan, men problem kopplade till sexualitet är mycket vanligt. Vi ställde sju frågor till Rakel Kvassman, sexolog på Doktor.se Örestadskliniken i Malmö, som hjälper människor hitta sina vägar till sexuellt välbefinnande.

Läs mer

Hemarbetet är här för att stanna

Vad är en bra arbetsposition egentligen? På de flesta arbetsplatser har pandemin öppnat för möjligheten att då och då fortsätta jobba hemifrån. Lisa Skogs är fysioterapeut och expert på ergonomi hos Doktor.se, och ger här sina tips på vad du kan göra för att undvika skador.

Läs mer

Torr och glåmig? 5 tips som hjälper

Vintern är den tid på året då huden brukar bli som mest torr och glåmig. Den här vintern är inget undantag. Här är 5 tips för förnyad spänst och lyster.

Läs mer

Vilka corona-regler slopas och vilka blir kvar?

Vad ändras den 9 februari, och vad blir kvar? Rekommendationerna kring corona har ändrats flera gånger och det är svårt att hänga med. Vi reder ut vad som gäller.

Läs mer

Hur gör det ont? Molande, stickande eller hugg?

Alla upplever smärta då och då, det hör till det normala. Men det finns också tillfällen där det är viktigt att söka vård. Eftersom smärta är ett brett begrepp är det bra om du försöker beskriva dina symtom så tydligt som möjligt när du behöver hjälp. Här är tips över olika frågeställningar du kan fundera kring.

Läs mer

Spela padel utan skada – så minskar du risken för skador

Bland fysioterapeuter är padel en välkänd sport med hög risk för skador. Marcus Idoff är fysioterapeut på Doktor.se och ger sina bästa tips på hur du kan njuta av padel med mindre risk att skada dig.

Läs mer

Snabbtest för covid-19 är ett bra komplement

I och med den ökade smittspridningen har efterfrågan på PCR-tester skjutit i höjden. När det inte är möjligt att ta ett PCR-prov är snabbtester som utförs hemma ett bra alternativ.

Läs mer

Struktur och gränser underlättar när du jobbar hemifrån

Det kan vara utmanande att arbeta hemifrån under längre perioder. Vilken typ av struktur behövs och hur skapar du den? Steven Crosson är psykolog på Doktor.se och ger sina bästa tips för hur du kan få arbetsdagarna att funka.

Läs mer

Akut blodbrist – vården vädjar till blodgivare

Den snabba spridningen av omikron-varianten har lett till akut blodbrist i många regioner och nu vädjar regionerna till friska blodgivare att höra av sig för att boka en tid att lämna blod. Vad gäller för att bli blodgivare?

Läs mer

Nyttigare varm choklad efter vinterns utflykter

Vad passar bättre efter en vinterutflykt än en riktigt god kopp varm choklad? Rätt tillagad kan varm choklad vara ett rimligt hälsosamt alternativ. Här bjuder vi på ett recept med chokladens nyttigheter, men mindre av onyttiga tillsatser.

Läs mer

Svårt att varva ner under ledigheten?

Nästan alla väntar för länge med att söka hjälp för stressproblem. Om du känner att du har svårt att känna glädje och varva ner under ledigheten är det en varningssignal att ta på allvar. Här är exempel på symtom och beteenden som du ska ta på allvar.

Läs mer

Hantera stress – tips för att klara av stressiga perioder

Lite mycket att hinna innan jul? Känner du till och med stress över att du är stressad? Ta det lugnt. Stress är en naturlig del av livet som vi är byggda att klara av. Här är några tips på hur du kan hantera stressiga perioder utan att ta skada.

Läs mer

Andra coronajulen – vad gäller i år?

Trots nya åtgärder för att bromsa spridning av omikron-varianten finns goda möjligheter att fira jul ihop i år. Om du är vaccinerad och frisk vill säga. Men var beredd på att ställa in på kort varsel om du får symtom.

Läs mer

Tuffare säsong av både influensa och vinterkräksjuka

Efter två ovanligt milda säsonger för både RS-virus, influensa och vinterkräksjuka varnar Folkhälsomyndigheten för att årets virussäsong ser ut att bli desto tuffare. Här är tips för att minska spridningen.

Läs mer

Skärpta åtgärder ska fördröja spridning av omikron

Nu skärps corona-rekommendationerna igen: Undvik att resa kollektivt i rusningstid, jobba hemifrån när du kan, testa dig vid symtom och vid hemkomst efter resa. Med åtgärderna hoppas Folkhälsomyndigheten fördröja en allmän spridning av omikron.

Läs mer

Coronavarianten Omikron – detta vet vi

Nu finns konstaterade fall av omikronvarianten av Covid-19 i Sverige. Merparten av de smittade är personer som kommit hem från resa i södra Afrika, och de har lindriga symtom. Här är en sammanfattning av vad vi vet om den nya virusvarianten.

Läs mer

Farliga virus genom tiderna

Genom mänsklighetens historia har kampen mot farliga virus varit ett ständigt aktuellt ämne. Vissa virus kan idag hållas i schack tack vare vaccin och antivirala mediciner. En del dödliga virus har helt kunnat utrotas. Här är exempel på farliga virus som har plågat mänskligheten genom tiderna.

Läs mer

Få hjälp att hantera ångest med digital behandling

Många som har ångest väntar alltför länge med att söka vård. Genom Doktor.se kan du snabbt och smidigt få hjälp med många typer av svårigheter kopplade till ångest. Jonathan Namini är psykolog på Doktor.se och berättar mer om hur det går till.

Läs mer

Fler ska få påfyllnadsdos för bättre skydd inför jul

Folkhälsomyndigheten går nu ut med ny rekommendation om att påfyllnadsdosen av vaccin mot covid-19 kan ges från fem månader efter andra dosen. Rekommendationen gäller för alla personer över 65 år. Syftet är att fler ska hinna få ett bra skydd inför julhelgerna.

Läs mer

Fortfarande många sjuka av RS-virus

RS-säsongen som vanligtvis börjar efter nyår startade i år redan efter skolstarten. Det är fortfarande hög belastning på sjukhus och närakuter, och föräldrar uppmanas därför att fortsätta skydda de minsta och undvika smitta.

Läs mer

Rädda liv genom att registrera dig som organdonator

Under Donationsveckan minns och hedrar vi de personer som räddat andras liv genom sina donationer. Vi uppmanar också alla att överväga att bli donatorer, och uttrycka sin vilja i donationsregistret.

Läs mer

Det enklaste sättet att förnya dina recept

15 till 30 minuter – längre tid tar det normalt inte att förnya ett recept på Doktor.se.

Läs mer

Så hanterar du dina hudproblem på vintern

På vintern är luften torrare både utomhus och inomhus – då är det viktigt att sköta om sin hud extra noga.

Läs mer

Det här kan din hosta bero på – och så lindrar du den

Vintertid är lika med förkylningstid och med den kommer hostan. Det börjar som en retning i halsen, och sen kan den hålla i sig i flera veckor. Men när blir hostan farlig? Och vad kan jag göra för att lindra den?

Läs mer

Apparna som gör att träningen blir av

Regelbunden träning är en av de viktigaste investeringarna du kan göra i din egen hälsa. Men den som väntar på perfekta träningstillfällen blir sannolikt inte särskilt vältränad. Därför är träningsappar ett perfekt verktyg i vardagspusslet. Doktor.se har testat kända och mindre kända varianter – här är vår utvärdering.

Läs mer

RS-virus-kaos när pandemibebisar varit ovanligt friska

När samhället öppnat upp har RS-säsongen börjat rekordtidigt, och närakuter och barnsjukhus vårdar för närvarande ovanligt många barn med besvärliga RS-infektioner.

Läs mer

Håll dig frisk – dags att optimera immunförsvaret

Här är våra bästa tips för att optimera immunförsvaret så att du står bättre rustad när höstkylan kommer, och luftvägsvirusen cirkulerar.

Läs mer

Coronarestriktionerna dras ner – de här blir kvar

Från den 29 september slopas nästan alla coronarestriktioner. Bland annat försvinner rekommendationen om att arbeta hemifrån. Samtidigt införs nya allmänna råd för vuxna som inte vaccinerat sig. Här är en sammanfattning av ändringarna.

Läs mer

Postcovid – fler kvinnor blir långtidssjuka av corona

De flesta som får covid-19 blir friska igen, men en del personer drabbas av långdragna symtom, så kallad postcovid. Vanliga besvär är extrem trötthet och andningssvårigheter. Enligt statistik från Socialstyrelsen drabbar postcovid fler kvinnor än män.

Läs mer

Mutationer – SARS-CoV-2 varianter av särskilt betydelse

Världshälsoorganisationen WHO har lagt till en ny mutation av corona på sin bevakningslista. Det gäller my (mu) som klassas som en variant av särskilt intresse.

Läs mer

Vilket munskydd ska jag ha på resan?

Munskydd i tyg eller papper? Många flygbolag har striktare krav på munskydd än vad Folkhälsomyndigheten rekommenderar. Här finns mer information om hur du väljer rätt munskydd.

Läs mer

Användningen av bettskenor har ökat

Att gnissla tänder, eller pressa ihop tänderna i sömnen är ett vanligt problem, särskilt hos kvinnor mitt i livet. Besvären kan ofta hänga samman med stress och oro. Många kan bli hjälpta av en bettskena.

Läs mer

Hjälp vid urinvägsinfektion

Urinvägsinfektion beror på att bakterier tagit sig in i urinröret, och är en mycket vanlig infektion. I de flesta fall behövs ingen behandling, utan det går över av sig själv. Vad kan jag göra för att slippa urinvägsinfektioner?

Läs mer

​Digitalt psykologbesök, hur går det till?

Varför har många svårt att söka hjälp av psykolog fast de behöver det? Hur får jag kontakt med en psykolog på Doktor.se? Vilken typ av problem kan ni hjälpa till med? Vår psykolog Jesper Grahn svarar på frågor om digitala psykologbesök.

Läs mer

Fysiskt aktiva barn mår bättre

Skolbarn som är fysiskt aktiva är mer tillfreds med livet och har färre psykiska besvär. Endast en liten andel av svenska skolbarn rör sig tillräckligt. Det visar en ny rapport från Folkhälsomyndigheten.

Läs mer

Så lindrar du löparknän

Löparknä ger en skärande smärta längs utsidan av knät. Smärtan blir värre när du tränar. Här är tips på vad du kan göra själv om du får problem med löparknä.

Läs mer

Pandemiutmattade förhållanden – går de att rädda?

Hösten är den tid på året då många par kastar in handduken och ansöker om skilsmässa. Med mer än ett år av inställda aktiviteter och hemarbete går många parrelationer på knäna. Psykolog Jesper Grahn tipsar om vad du kan göra för att rädda din relation.

Läs mer

Så undviker du att barn far illa av gräl

Alla föräldrar bråkar då och då, både med varandra och med sina barn. Vad ska föräldrar som är osams tänka på? Paul Bergman är psykolog på Doktor.se och ger tips om vad du kan tänka på för att barn inte ska fara illa av gräl.

Läs mer

Snarkning – då bör du söka vård

Snarkning är mycket vanligt och ett jobbigt problem både för den som snarkar och den som sover bredvid. I en del fall är snarkningen också förknippad med hälsorisker, och bör därför utredas och behandlas. När behöver man söka vård och vad hjälper mot snarkning?

Läs mer

Restless legs – tips som kan lindra

Restless legs är ett tillstånd som gör att underbenen pirrar och sticker. Det är inte farligt, men kan orsaka mycket besvär. Här är tips på vad som kan hjälpa.

Läs mer

Vanliga semestergräl och hur du hanterar dem

I semestertid är det vanligt att saker som skavt under året sätts på sin spets. Vad brukar folk bråka om och varför bråkar vi? Vi har bett vår psykolog, Paul Bergman om råd för hur du hanterar semestergrälen.

Läs mer

Hantera släkten på semestern

Många beter sig annorlunda när de är med sin släkt, varför är det så? Vi har bett Paul Bergman, psykolog på Doktor.se, om några råd för att få släktrelationer att fungera.

Läs mer

Test av träningsappar och olympiska spel för barn

Vår testpatrull bestod av Isak och Elsie, båda 10 år, träningsglada och med vana av konsolspel och appar. De fick ange plus och minus med varje spel, och betygsätta det på en skala där 1 är sämst och 5 är bäst.

Läs mer

Avsätt tid för att prata innan semestern

Sommaren är en period som testar många relationer. Många ser framför sig att det ska vara vilsamt och fritt utan vardagens krav. Samtidigt ska det mysiga fixas praktiskt. Vår psykolog Paul Bergman ger tips för hur du kan skapa en sommar med mindre friktion.

Läs mer

Så kan du lindra allergi mot gräspollen

Säsongen för gräspollen är lång, och för vissa innebär allergibesvären en plåga hela sommaren. De flesta blir hjälpta av receptfria läkemedel, till exempel tabletter som innehåller antihistamin. Utöver läkemedel finns det saker du kan göra själv för att lindra symtomen. Här finns tips.

Läs mer

Covid-vaccin mot deltavarianten av SARS-CoV

Deltavarianten anses mer smittsam och har fått stor spridning i världen och börjar nu spridas även i Sverige. En ny analys utförd av brittiska hälsomyndigheter visar att befintliga vacciner är effektiva mot deltavarianten av viruset.

Läs mer

Covid-19 – tips inför midsommar

Midsommar 2021 blir liksom förra året lite annorlunda på grund av pandemin. Samtidigt sker nu en samhällsspridning av deltavarianten som anses mer smittsam. Här kan du läsa mer om de rekommendationer som gäller.

Läs mer

Så kan du lindra myggbett

Mygg på sommarkvällar hör sommaren till. Reaktionen efter ett myggbett skiljer sig, där en del får en kraftigare reaktion med intensiv klåda. Det är också vanligt att barn är mer känsliga än vuxna.

Läs mer

Så känner du igen farliga födelsemärken

Det finns flera sorters födelsemärken. Leverfläckar är bruna eller svarta födelsemärken som innehåller extra mycket pigment. De kan i sällsynta fall utvecklas till hudcancer. Genom att kolla igenom huden regelbundet så du märker om du får nya leverfläckar eller om gamla fläckar ändrar utseende.

Läs mer

Så väljer du rätt solskyddsmedel

Det finns en uppsjö av olika solskyddsmedel, med olika konsistens, solskyddsfaktor och innehåll. Det är viktigt att välja en solkräm som ger skydd mot både UVA och UVB. Här finns svar på vanliga frågor om solskyddsmedel.

Läs mer

Fysisk aktivitet minskar risken för åderbråck

Ungefär var tredje vuxen får åderbråck i någon form. Läs mer om hur du kan lindra besvären.

Läs mer

Frågor och svar om covid-19 vaccinationer

Har jag skydd mot covid-19 efter första vaccindosen? Vi svarar på vanliga frågor om covid-19-vaccination.

Läs mer

Träning kan ge bättre effekt av covid-19-vaccin

Mycket tyder på att fysiskt aktiva kan få bättre effekt av covid-19-vaccin.

Läs mer

Hur mycket svett är lagom?

Kan man svettas för mycket? Läs mer om nyttan med svett och varför svett luktar olika på olika personer.

Läs mer

Fotövningar kan lindra hallux valgus

Hallux valgus? Här tipsar vi om övningar som kan lindra och förebygga problem med hallux valgus.

Läs mer

WHO-riktlinjer om fysisk aktivitet

Världshälsoorganisationen WHO har gett ut nya riktlinjer för fysisk aktivitet och träning. Kommer du upp i fem timmars fysisk aktivitet i veckan som ger flås och puls?

Läs mer

Spel om pengar – tips för att hålla spelandet i schack

Poker online och andra spel om pengar har ökat under pandemin. Det är lätt att ryckas med, och därför viktigt att sätta gränser. Här är några saker du kan tänka på för att hålla spelandet i schack.

Läs mer

Var uppmärksam på osund shopping

Nätshopping kan vara ett praktiskt sätt att handla. Men var uppmärksam på om shoppande på nätet används som kick eller flykt. Läs mer om exempel på olika typer av osunt beteenden kring shopping.

Läs mer

Pollensäsong ger fler smittade av covid-19 visar studie

Höga halter av pollen i luften göra att motståndskraften mot covid-19 minskar. Det gäller alla, även de som inte har allergi.

Läs mer

Så skiljer du på covid-19 och pollenallergi

Både covid-19 och pollenallergi kan ge snuva, nästäppa och trötthet. Men det finns också skillnader i symtom.

Läs mer

Nedstämdhet på våren kan vara depression

Med våren och skiftet från mörker till ljus kan vissa drabbas av det som kallas för en årstidsbunden depression.

Läs mer

Vanliga orsaker till sömnsvårigheter – Psykologernas tips för bättre sömn

Det finns många olika saker man kan göra för att sova bättre. Här listar våra psykologer åtta vanliga orsaker till sömnproblematik, känner du igen dig i något?

Läs mer

Norra Djurgården har fått en ny vårdcentral – Chefläkare Seika Lee berättar mer

Vi ställde sju frågor till Seika Lee, specialist i allmänmedicin och chefläkare på Doktor.se, som har varit med och öppnat den nya vårdcentralen på Norra Djurgården.

Läs mer

P-piller och abort var länge kontroversiellt i Sverige

Att få bestämma över sin kropp är något som många kvinnor idag tar för givet, men det är inte många decennier sedan som det var kontroversiellt. Idag på internationella kvinnodagen hyllar vi de kvinnor som varit pådrivande för denna frihet.

Läs mer

Illaluktande flytningar kan vara bakteriell vaginos

Obalans i underlivet kan ge bakteriell vaginos Hos sexuellt aktiva kvinnor i fertil ålder är det vanligt att drabbas av bakteriell vaginos. Det ger bland annat problem med illaluktande flytningar.

Läs mer

Antikroppar mot covid-19 – så länge varar de

Nu finns flera studier som undersökt hur länge antikroppar mot corona (Sars-CoV-2) ger skydd. Skyddet tycks vara längre än forskarna tidigare trodde. Läs vår genomgång.

Läs mer

Nästan alla söker hjälp mot stress för sent

Gina Almegård är psykolog på Doktor.se och hjälper många patienter att hantera stressymtom. Hon skulle önska att fler sökte hjälp innan det gått för långt. Ju allvarligare symtom, desto längre väg tillbaka, menar hon.

Läs mer

Munsår eller torrsprickor – så skiljer du dem åt

Det är vanligt att få sprickor i mungiporna på vintern. Det beror oftast på torr hud. Men stress och kyla gör det också lättare att få munsår. Vi reder ut symtomen som skiljer dem åt.

Läs mer

Vad är skillnaden mellan olika covid-19 vaccin?

Just nu finns tre godkända vaccin mot covid-19. Ett från Pfizer/Biontech, ett från Moderna och ett från AstraZeneca/Oxford University. Är det någon skillnad mellan dem? Läs vår genomgång av de godkända vaccinerna.

Läs mer

Vinterhud – metoder som hjälper mot torr hud

Vinterkyla och torr luft inomhus gör att huden behöver mer fukt än annars. Torr hud ökar risken för hudsjukdomar, till exempel eksem. Här finns tips om fuktbindande ämnen i krämer och metoder som kan hjälpa.

Läs mer

Sömnsvårigheter hos småbarnsföräldrar

Under småbarnsåren är det vanligt att föräldrar får sömnsvårigheter. Här finns tips på vad föräldrar kan göra för bättre sömn.

Läs mer

Stå, sitta eller ligga på jobbet?

Långa stunder av stillasittande är skadligt för hälsan. Ett tag skulle det räcka att istället stå upp och jobba viss tid av dagen. Men även den metoden har ratats. Det nya heter istället variation.

Läs mer

Så lyckas du hålla nyårslöftet

Goda vanor, färre ovanor eller att bidra till ett bättre klimat… Ambitionsnivån är ofta hög inför årsskiftet, men hur gör du för att lyckas genomföra dem en längre tid? Här finns några tips.

Läs mer

Nobelpris för upptäckt av hepatit C-viruset

Forskarna Harvey J. Alter, Michael Houghton och Charles M. Rice gjorde banbrytande upptäckter som lett till att det idag är möjligt att helt bota sjukdomen, och därmed rädda miljontals liv.

Läs mer

Ta hand om käken – sluta gnissla och pressa tänder

Läs mer
  • Öppet alla dagar i veckan
  • 365 dagar om året
  • Direkt i mobilen
Skriv in ditt mobilnummer här så skickar vi nedladdningslänk till din mobil! Supersmidigt.
Ange telefonnummer
Kontrollera telefonnummer och försök igen.
Vi samarbetar med