Fler artiklar

Fler ska få påfyllnadsdos för bättre skydd inför jul

Folkhälsomyndigheten går nu ut med ny rekommendation om att påfyllnadsdosen av vaccin mot covid-19 kan ges från fem månader efter andra dosen. Rekommendationen gäller för alla personer över 65 år. Syftet är att fler ska hinna få ett bra skydd inför julhelgerna.

Läs mer

Fortfarande många sjuka av RS-virus

RS-säsongen som vanligtvis börjar efter nyår startade i år redan efter skolstarten. Det är fortfarande hög belastning på sjukhus och närakuter, och föräldrar uppmanas därför att fortsätta skydda de minsta och undvika smitta.

Läs mer

Rädda liv genom att registrera dig som organdonator

Under Donationsveckan minns och hedrar vi de personer som räddat andras liv genom sina donationer. Vi uppmanar också alla att överväga att bli donatorer, och uttrycka sin vilja i donationsregistret.

Läs mer

Det enklaste sättet att förnya dina recept

15 till 30 minuter – längre tid tar det normalt inte att förnya ett recept på Doktor.se.

Läs mer

Så hanterar du dina hudproblem på vintern

På vintern är luften torrare både utomhus och inomhus – då är det viktigt att sköta om sin hud extra noga.

Läs mer

Det här kan din hosta bero på – och så lindrar du den

Vintertid är lika med förkylningstid och med den kommer hostan. Det börjar som en retning i halsen, och sen kan den hålla i sig i flera veckor. Men när blir hostan farlig? Och vad kan jag göra för att lindra den?

Läs mer

Sovrutiner för godare sömn

God sömn är inte alltid något som kommer automatiskt, utan det kan behövas åtgärder för att få sömnen att fungera. Här är tips på hur du kan förbättra dina sovrutiner, och därmed förbättra din sömn.

Läs mer

Apparna som gör att träningen blir av

Regelbunden träning är en av de viktigaste investeringarna du kan göra i din egen hälsa. Men den som väntar på perfekta träningstillfällen blir sannolikt inte särskilt vältränad. Därför är träningsappar ett perfekt verktyg i vardagspusslet. Doktor.se har testat kända och mindre kända varianter – här är vår utvärdering.

Läs mer

Trötthet kan vara sköldkörtelproblem

Hypotyreos är en sjukdom som beror på att sköldkörteln producerar för liten mängd hormoner. Det kan göra att du känner dig trött, frusen och nedstämd. Du kan också känna att att du har mindre ork och att du har svårare att koncentrera dig.

Läs mer

Medveten vardag stärker din psykiska hälsa

Psykisk sjukdom känner de allra flesta till vad det är, till exempel depression och ångest. Men hur definieras egentligen god psykisk hälsa?

Läs mer

RS-virus-kaos när pandemibebisar varit ovanligt friska

När samhället öppnat upp har RS-säsongen börjat rekordtidigt, och närakuter och barnsjukhus vårdar för närvarande ovanligt många barn med besvärliga RS-infektioner.

Läs mer

Håll dig frisk – dags att optimera immunförsvaret

Här är våra bästa tips för att optimera immunförsvaret så att du står bättre rustad när höstkylan kommer, och luftvägsvirusen cirkulerar.

Läs mer

Coronarestriktionerna dras ner – de här blir kvar

Från den 29 september slopas nästan alla coronarestriktioner. Bland annat försvinner rekommendationen om att arbeta hemifrån. Samtidigt införs nya allmänna råd för vuxna som inte vaccinerat sig. Här är en sammanfattning av ändringarna.

Läs mer

Postcovid – fler kvinnor blir långtidssjuka av corona

De flesta som får covid-19 blir friska igen, men en del personer drabbas av långdragna symtom, så kallad postcovid. Vanliga besvär är extrem trötthet och andningssvårigheter. Enligt statistik från Socialstyrelsen drabbar postcovid fler kvinnor än män.

Läs mer

Mutationer – SARS-CoV-2 varianter av särskilt betydelse

Världshälsoorganisationen WHO har lagt till en ny mutation av corona på sin bevakningslista. Det gäller my (mu) som klassas som en variant av särskilt intresse.

Läs mer

Vilket munskydd ska jag ha på resan?

Munskydd i tyg eller papper? Många flygbolag har striktare krav på munskydd än vad Folkhälsomyndigheten rekommenderar. Här finns mer information om hur du väljer rätt munskydd.

Läs mer

Användningen av bettskenor har ökat

Att gnissla tänder, eller pressa ihop tänderna i sömnen är ett vanligt problem, särskilt hos kvinnor mitt i livet. Besvären kan ofta hänga samman med stress och oro. Många kan bli hjälpta av en bettskena.

Läs mer

Hjälp vid urinvägsinfektion

Urinvägsinfektion beror på att bakterier tagit sig in i urinröret, och är en mycket vanlig infektion. I de flesta fall behövs ingen behandling, utan det går över av sig själv. Vad kan jag göra för att slippa urinvägsinfektioner?

Läs mer

​Digitalt psykologbesök, hur går det till?

Varför har många svårt att söka hjälp av psykolog fast de behöver det? Hur får jag kontakt med en psykolog på Doktor.se? Vilken typ av problem kan ni hjälpa till med? Vår psykolog Jesper Grahn svarar på frågor om digitala psykologbesök.

Läs mer

Fysiskt aktiva barn mår bättre

Skolbarn som är fysiskt aktiva är mer tillfreds med livet och har färre psykiska besvär. Endast en liten andel av svenska skolbarn rör sig tillräckligt. Det visar en ny rapport från Folkhälsomyndigheten.

Läs mer

Så lindrar du löparknän

Löparknä ger en skärande smärta längs utsidan av knät. Smärtan blir värre när du tränar. Här är tips på vad du kan göra själv om du får problem med löparknä.

Läs mer

Pandemiutmattade förhållanden – går de att rädda?

Hösten är den tid på året då många par kastar in handduken och ansöker om skilsmässa. Med mer än ett år av inställda aktiviteter och hemarbete går många parrelationer på knäna. Psykolog Jesper Grahn tipsar om vad du kan göra för att rädda din relation.

Läs mer

Så undviker du att barn far illa av gräl

Alla föräldrar bråkar då och då, både med varandra och med sina barn. Vad ska föräldrar som är osams tänka på? Paul Bergman är psykolog på Doktor.se och ger tips om vad du kan tänka på för att barn inte ska fara illa av gräl.

Läs mer

Snarkning – då bör du söka vård

Snarkning är mycket vanligt och ett jobbigt problem både för den som snarkar och den som sover bredvid. I en del fall är snarkningen också förknippad med hälsorisker, och bör därför utredas och behandlas. När behöver man söka vård och vad hjälper mot snarkning?

Läs mer

Restless legs – tips som kan lindra

Restless legs är ett tillstånd som gör att underbenen pirrar och sticker. Det är inte farligt, men kan orsaka mycket besvär. Här är tips på vad som kan hjälpa.

Läs mer

Vanliga semestergräl och hur du hanterar dem

I semestertid är det vanligt att saker som skavt under året sätts på sin spets. Vad brukar folk bråka om och varför bråkar vi? Vi har bett vår psykolog, Paul Bergman om råd för hur du hanterar semestergrälen.

Läs mer

Hantera släkten på semestern

Många beter sig annorlunda när de är med sin släkt, varför är det så? Vi har bett Paul Bergman, psykolog på Doktor.se, om några råd för att få släktrelationer att fungera.

Läs mer

Test av träningsappar och olympiska spel för barn

Vår testpatrull bestod av Isak och Elsie, båda 10 år, träningsglada och med vana av konsolspel och appar. De fick ange plus och minus med varje spel, och betygsätta det på en skala där 1 är sämst och 5 är bäst.

Läs mer

Avsätt tid för att prata innan semestern

Sommaren är en period som testar många relationer. Många ser framför sig att det ska vara vilsamt och fritt utan vardagens krav. Samtidigt ska det mysiga fixas praktiskt. Vår psykolog Paul Bergman ger tips för hur du kan skapa en sommar med mindre friktion.

Läs mer

Så kan du lindra allergi mot gräspollen

Säsongen för gräspollen är lång, och för vissa innebär allergibesvären en plåga hela sommaren. De flesta blir hjälpta av receptfria läkemedel, till exempel tabletter som innehåller antihistamin. Utöver läkemedel finns det saker du kan göra själv för att lindra symtomen. Här finns tips.

Läs mer

Skydda ögonen mot solljus

Strålning från solen påverkar ögonen utan att det känns, och kan ge bestående skador. Därför är det viktigt att skydda ögonen med bra solglasögon. Välj rätt skydd för dina ögon.

Läs mer

Covid-vaccin mot deltavarianten av SARS-CoV

Deltavarianten anses mer smittsam och har fått stor spridning i världen och börjar nu spridas även i Sverige. En ny analys utförd av brittiska hälsomyndigheter visar att befintliga vacciner är effektiva mot deltavarianten av viruset.

Läs mer

Covid-19 – tips inför midsommar

Midsommar 2021 blir liksom förra året lite annorlunda på grund av pandemin. Samtidigt sker nu en samhällsspridning av deltavarianten som anses mer smittsam. Här kan du läsa mer om de rekommendationer som gäller.

Läs mer

Så kan du lindra myggbett

Mygg på sommarkvällar hör sommaren till. Reaktionen efter ett myggbett skiljer sig, där en del får en kraftigare reaktion med intensiv klåda. Det är också vanligt att barn är mer känsliga än vuxna.

Läs mer

Lindra halsbränna med receptfria medel

Stress, alkohol och stillasittande kan öka risken för halsbränna. De flesta som får halsbränna behöver inte söka vård, eftersom receptfri behandling brukar vara tillräcklig. Men i en del fall är det viktigt att söka vård för att få hjälp med utredning och behandling. Här finns tips på åtgärder som hjälper.

Läs mer

Så känner du igen farliga födelsemärken

Det finns flera sorters födelsemärken. Leverfläckar är bruna eller svarta födelsemärken som innehåller extra mycket pigment. De kan i sällsynta fall utvecklas till hudcancer. Genom att kolla igenom huden regelbundet så du märker om du får nya leverfläckar eller om gamla fläckar ändrar utseende.

Läs mer

Så väljer du rätt solskyddsmedel

Det finns en uppsjö av olika solskyddsmedel, med olika konsistens, solskyddsfaktor och innehåll. Det är viktigt att välja en solkräm som ger skydd mot både UVA och UVB. Här finns svar på vanliga frågor om solskyddsmedel.

Läs mer

Fysisk aktivitet minskar risken för åderbråck

Ungefär var tredje vuxen får åderbråck i någon form. Läs mer om hur du kan lindra besvären.

Läs mer

Frågor och svar om covid-19 vaccinationer

Har jag skydd mot covid-19 efter första vaccindosen? Vi svarar på vanliga frågor om covid-19-vaccination.

Läs mer

Vårda dina sommarfötter

Fötterna bär oss genom livet, vi har samlat tips på hur du får både fina och välmående fötter.

Läs mer

Träning kan ge bättre effekt av covid-19-vaccin

Mycket tyder på att fysiskt aktiva kan få bättre effekt av covid-19-vaccin.

Läs mer

Hur mycket svett är lagom?

Kan man svettas för mycket? Läs mer om nyttan med svett och varför svett luktar olika på olika personer.

Läs mer

Fotövningar kan lindra hallux valgus

Hallux valgus? Här tipsar vi om övningar som kan lindra och förebygga problem med hallux valgus.

Läs mer

Kaffedrickare kan leva längre

Forskning visar att kaffe är fullt av nyttiga ämnen som kan ge både bättre minne och skydda mot allvarliga sjukdomar.

Läs mer

WHO-riktlinjer om fysisk aktivitet

Världshälsoorganisationen WHO har gett ut nya riktlinjer för fysisk aktivitet och träning. Kommer du upp i fem timmars fysisk aktivitet i veckan som ger flås och puls?

Läs mer

Flytningar kan vara klamydia

I Sverige är klamydia den vanligaste sexuellt överförbara infektionen. Genom att testa dig för klamydia undviker du att smitta andra.

Läs mer

Dataspel och skärmtid – tips till föräldrar

Dataspel kan vara ett positivt sätt att lära sig nya saker och umgås med vänner, särskilt nu när sociala kontakter är svåra. Men när blir det för mycket av det goda? Här är exempel på varningssignaler för ett osunt beteende kring spel.

Läs mer

Spel om pengar – tips för att hålla spelandet i schack

Poker online och andra spel om pengar har ökat under pandemin. Det är lätt att ryckas med, och därför viktigt att sätta gränser. Här är några saker du kan tänka på för att hålla spelandet i schack.

Läs mer

Var uppmärksam på osund shopping

Nätshopping kan vara ett praktiskt sätt att handla. Men var uppmärksam på om shoppande på nätet används som kick eller flykt. Läs mer om exempel på olika typer av osunt beteenden kring shopping.

Läs mer

Pollensäsong ger fler smittade av covid-19 visar studie

Höga halter av pollen i luften göra att motståndskraften mot covid-19 minskar. Det gäller alla, även de som inte har allergi.

Läs mer

Så skiljer du på covid-19 och pollenallergi

Både covid-19 och pollenallergi kan ge snuva, nästäppa och trötthet. Men det finns också skillnader i symtom.

Läs mer

Nedstämdhet på våren kan vara depression

Med våren och skiftet från mörker till ljus kan vissa drabbas av det som kallas för en årstidsbunden depression.

Läs mer

Vanliga orsaker till sömnsvårigheter – Psykologernas tips för bättre sömn

Det finns många olika saker man kan göra för att sova bättre. Här listar våra psykologer åtta vanliga orsaker till sömnproblematik, känner du igen dig i något?

Läs mer

Norra Djurgården har fått en ny vårdcentral – Chefläkare Seika Lee berättar mer

Vi ställde sju frågor till Seika Lee, specialist i allmänmedicin och chefläkare på Doktor.se, som har varit med och öppnat den nya vårdcentralen på Norra Djurgården.

Läs mer

P-piller och abort var länge kontroversiellt i Sverige

Att få bestämma över sin kropp är något som många kvinnor idag tar för givet, men det är inte många decennier sedan som det var kontroversiellt. Idag på internationella kvinnodagen hyllar vi de kvinnor som varit pådrivande för denna frihet.

Läs mer

Illaluktande flytningar kan vara bakteriell vaginos

Obalans i underlivet kan ge bakteriell vaginos Hos sexuellt aktiva kvinnor i fertil ålder är det vanligt att drabbas av bakteriell vaginos. Det ger bland annat problem med illaluktande flytningar.

Läs mer

Antikroppar mot covid-19 – så länge varar de

Nu finns flera studier som undersökt hur länge antikroppar mot corona (Sars-CoV-2) ger skydd. Skyddet tycks vara längre än forskarna tidigare trodde. Läs vår genomgång.

Läs mer

Nästan alla söker hjälp mot stress för sent

Gina Almegård är psykolog på Doktor.se och hjälper många patienter att hantera stressymtom. Hon skulle önska att fler sökte hjälp innan det gått för långt. Ju allvarligare symtom, desto längre väg tillbaka, menar hon.

Läs mer

Munsår eller torrsprickor – så skiljer du dem åt

Det är vanligt att få sprickor i mungiporna på vintern. Det beror oftast på torr hud. Men stress och kyla gör det också lättare att få munsår. Vi reder ut symtomen som skiljer dem åt.

Läs mer

Vad är skillnaden mellan olika covid-19 vaccin?

Just nu finns tre godkända vaccin mot covid-19. Ett från Pfizer/Biontech, ett från Moderna och ett från AstraZeneca/Oxford University. Är det någon skillnad mellan dem? Läs vår genomgång av de godkända vaccinerna.

Läs mer

Vinterhud – metoder som hjälper mot torr hud

Vinterkyla och torr luft inomhus gör att huden behöver mer fukt än annars. Torr hud ökar risken för hudsjukdomar, till exempel eksem. Här finns tips om fuktbindande ämnen i krämer och metoder som kan hjälpa.

Läs mer

Sömnsvårigheter hos småbarnsföräldrar

Under småbarnsåren är det vanligt att föräldrar får sömnsvårigheter. Här finns tips på vad föräldrar kan göra för bättre sömn.

Läs mer

Huvudvärk – vad det kan bero på?

Huvudvärk är ett vanligt symtom vid flera olika sjukdomar. Det är oftast ofarligt, men vissa former av huvudvärk bör du kolla upp.

Läs mer

Stå, sitta eller ligga på jobbet?

Långa stunder av stillasittande är skadligt för hälsan. Ett tag skulle det räcka att istället stå upp och jobba viss tid av dagen. Men även den metoden har ratats. Det nya heter istället variation.

Läs mer

Så lyckas du hålla nyårslöftet

Goda vanor, färre ovanor eller att bidra till ett bättre klimat… Ambitionsnivån är ofta hög inför årsskiftet, men hur gör du för att lyckas genomföra dem en längre tid? Här finns några tips.

Läs mer

Nobelpris för upptäckt av hepatit C-viruset

Forskarna Harvey J. Alter, Michael Houghton och Charles M. Rice gjorde banbrytande upptäckter som lett till att det idag är möjligt att helt bota sjukdomen, och därmed rädda miljontals liv.

Läs mer

VAB med pigga barn, vad gör man?

Skärm, film och spel är en lösning som funkar ett tag, men sen då? Här är tips.

Läs mer
  • Öppet dygnet runt
  • 365 dagar om året
  • Direkt i mobilen
Skriv in ditt mobilnummer här så skickar vi nedladdningslänk till din mobil! Supersmidigt.
Ange telefonnummer
Kontrollera telefonnummer och försök igen.
Vi samarbetar med