Det enklaste sättet att förnya dina recept

15 till 30 minuter – längre tid tar det normalt inte att förnya ett recept på Doktor.se. – Det här är numera en av våra populäraste tjänster, allt fler upptäcker hur snabb, enkel och säker vår recepthantering är, säger Christina Wallin, specialist i allmänmedicin hos Doktor.se

Det traditionella sättet att få ett förnyat, eller helt nytt, recept utskrivet kan av många upplevas som krångligt och tidsödande. Men nu är det inte längre nödvändigt att sitta och vänta i långa köer på en vårdcentral.

Den som vill spara tid kan istället skaffa appen doktor.se och välja tjänsten receptförnyelse.

-Det här har blivit en räddning för många som plötsligt upptäcker att medicinen i princip är slut och det inte finns någon tid till att åka och köa på en vårdcentral. I stället kan de snabbt och smidigt förnya recepten via oss, säger Christina Wallin och tillägger:

-Och det är säkert dessutom. Vi har tillgång till patienternas journaler så det råder aldrig någon tvekan om vi kan skriva ut ett recept eller inte.

Christina Wallin berättar att tjänsten blivit allt mer populär i alla åldrar, men att användningen just nu ökar mest bland äldre.

-Det är glädjande att vi kan göra en insats för de äldre. När de väl lärt sig att nyttja en digital tjänst som är så smidig och enkel som vår slipper de krånglet med att åka iväg med exempelvis färdtjänst till en vårdcentral.

 

Allt samlat i samma app

Hos Doktor.se går det att både förnya recept till sig själv, och till sina barn.

Första steget är att skaffa appen doktor.se, logga in med hjälp av bank-id och sedan välja tjänsten receptförnyelse.

När inloggningen är klar dyker en chattruta upp där du får svara på några frågor; Till exempel vilket eller vilka läkemedel du behöver förnyat recept på, om du haft några biverkningar av läkemedel och vilka andra läkemedel du använder samtidigt.

Processen är enkel och tar bara några minuter. Därefter skickas förfrågan vidare till en läkare för en medicinsk bedömning. Du får en köplats i appen och även en notis när det är din tur. Läkarna tar emot ärenden i tur och ordning och ringer i de flesta fall upp patienten för att få ytterligare information.

 

Kan få helt nya recept också

Doktor.se hjälper även till med att bedöma symptom för att eventuellt skriva ut nya recept. Första steget i den processen är att bedöma olika typer av symtom. Det kan vara symtom du känner igen och fått behandling för tidigare i livet, eller nytillkomna symptom.

Även i det här fallet använder patienten doktor.se appen. När du loggat in kommer du se en lista över vilka typer av besvär som doktor.se ofta hjälper till med. När du hittat det besvär som passar kommer du att få besvara några frågor i den chattruta som dyker upp. Därefter skickas ärendet vidare innan någon av doktor.ses medarbetare tar kontakt för att hjälpa till.

-Många blir förvånade över hur snabbt och smidigt detta går. Och den som väl provat en gång, använder den ofta om och om igen eftersom det är så enkelt, säger Christina Wallin.

Så snart ett recept är utskrivet går det att hämta ut medicinerna på valfritt svenskt apotek.

 

Då kan recept inte skrivas ut

Det finns dock ett antal situationer då Doktor.se inte kan hjälpa till med att skriva ut recept.

  • Om du behöver recept på narkotikaklassade eller beroendeframkallande läkemedel.
  • Om du behöver recept på läkemedel som inte skrivs ut av läkare på vårdcentral.
  • Om du behöver recept på läkemedel som skrivs ut på licens, så kallat licenspreparat.

Vill du få vårt nyhetsbrev?

  • Öppet alla dagar i veckan
  • 365 dagar om året
  • Direkt i mobilen
Skriv in ditt mobilnummer här så skickar vi nedladdningslänk till din mobil! Supersmidigt.
Ange telefonnummer
Kontrollera telefonnummer och försök igen.
Vi samarbetar med