
Varför tror du att så många har svårt att söka hjälp av psykolog fast de behöver det?
Jag tror att det huvudsakligen är av två anledningar. Den ena är att det fortfarande finns ett stigma och en skamkänsla kring att söka hjälp för psykisk ohälsa.
Den andra anledningen är att vi människor är så duktiga på att anpassa oss till nya situationer. Det är som den där historien om grodan i vattnet, där grodan hoppar i när vattnet är skönt och sen inte känner hur det blir gradvis varmare och till slut kokar ihjäl. Hade grodan hoppat i varmt vatten hade den direkt hoppat ur. Vi vänjer oss vid det nya sättet att fungera på, och märker inte över tid att trenden är sämre och sämre. Det är svårt att se det stora perspektivet. Situationen är inte så mycket sämre än i går, men sett över tid är det en påtaglig försämring. Den här normaliseringen gör att vi kan må ganska dåligt utan att vara medvetna om det själva.
Vad är det som gör att de till slut söker?
Det vanligaste är att det händer något väldigt stort, någon varningsflagga som är svår att blunda för. Det kan till exempel vara att glömma bort något jätteviktigt, att det slutar fungera på jobbet eller att det börjar komma självmordstankar. Det är också vanligt att anhöriga sagt till. Vi önskar att folk sökte vård tidigare. På så vis kan vi undvika onödigt lidande längs vägen. Det tar också kortare tid att vända situationen om det inte gått för långt.
Hur får jag kontakt med en psykolog på Doktor.se?
Du går in i appen och följer instruktionerna för att boka en psykologtid. Du kommer att få upp en kalender med bokningsbara tider, där du kan välja den tid som passar dig. Vi erbjuder tid inom 24 timmar, men det går också att välja en senare tid om det passar bättre.
Går det att ha session via mobilen, eller behöver jag en dator?
Båda funkar lika bra. Det du behöver är ett bankID och en smartphone eller dator. De allra flesta använder mobilen.
Är det både ljud och bild?
Ja vi har kontakt via videosamtal. Vi försöker vara flexibla, men för att göra en gedigen bedömning och ge en bra behandling är det viktigt för oss att både se och höra den vi pratar med. Kroppsspråket ger viktig information.
Vilken typ av problem kan ni hjälpa till med?
Vi kan hjälpa till vid många olika tillstånd, till exempel stress, stark oro, ångest, panikångest, depression, relationssvårigheter, alkoholberoende, social fobi och hälsoångest (hypokondri) för att nämna några.
Det bästa är att kontakta oss via appen. Vi gör en bedömning från fall till fall och kan hjälpa till med kontakt till annan vårdgivare om vi inte kan ge behandling.
Vid allvarlig psykisk ohälsa, till exempel om du eller den som behöver vård har självmordstankar eller är psykotisk och inte kan hålla ihop, då ska ni söka vård på psykiatrisk akutmottagning.
Hur lång är en session?
Ungefär 30 minuter.
Hur många möten är det vanligtvis?
Det är individuellt och beror på problematiken. Det kan till exempel vara 2-4 stödsamtal eller 10-15 KBT-samtal. Det vanligaste är att ha regelbunden kontakt i några månader upp till ett halvår, men det kan vara längre än så.
Vad kostar det?
Patientavgiften är 100 kronor överallt utom i Skåne där det kostar 200 kronor. Högkostnadsskydd gäller. Betalning sker via en faktura i efterhand.
Träffar jag samma psykolog vid varje möte?
Ja, om du vill, och det är det vanligaste. Man du kan också byta om du vill. Våra psykologer har också specialkompetens inom olika områden, och vi försöker matcha så du får komma till den person som har mest erfarenhet av den typ av problematik det gäller.
Vilken form av terapi använder ni på Doktor.se?
Framför allt KBT-behandling men även stödsamtal. Vi använder KBT eftersom det är bevisat effektivt och den metod som rekommenderas av Socialstyrelsen. Vi erbjuder också digitala behandlingsprogram i kombination med psykologbehandling, till exempel vid ångestproblem.
Med det sagt har våra psykologer bred kompetens och gör en individuell bedömning för att se vilken metod som kan hjälpa bäst i den givna situationen. Valet av behandling sker sedan i samråd mellan patient och behandlande psykolog, så att båda är överens om vad man ska göra.
KBT, hur går det till?
I grund och botten handlar det om att patienten tillsammans med sin psykolog går igenom sin problematik och hur det hänger ihop med tankar, känslor och beteenden. Sedan får patienten hjälp och verktyg för att förändra sina tankar, känslor och beteenden för att må bättre. KBT fokuserar mest på här och nu och framåt för att hitta lösningar som fungerar i den livssituation du befinner dig.
Det är viktigt att förstå att en människa som har ett beteende har utvecklat det för att det en gång funkat, men nu funkar det inte längre. Då kan vi också blicka tillbaka, för att få syn på varför beteendet utvecklats. Det är viktigt för att inte vara så dömande mot sig själv, att få en förståelse och kunna förlåta sig själv för att man gör som man gör. Med det som utgångspunkt hittar vi tillsammans andra sätt och beteenden som kan fungera bättre.