Doktor.se

7 sätt att vara en medmänniska i coronatider

30 Mars, 2020 ・ 3 min

Vi lever i speciella tider och vi försöker nog alla att göra vår del för att minimera det nya coronavirusets spridning. Här är några sätt att hjälpa både dig själv och din omgivning.

1. Stanna hemma
Minimera risken att bidra till smittspridning genom att inte flyga eller resa kollektivt, arbeta hemifrån om det är möjligt och sköta den sociala kontakten digitalt. Detta gäller framför allt om du symptom på influensa eller andra smittsamma sjukdomar samt är i riskgrupp, men också för att inte riskera att bli smittad. Det finns en mängd bra verktyg för att kunna ha möten eller umgås utan att behöva mötas rent fysiskt just nu, exempelvis Facetime, Skype eller populära mötesappen Zoom. 

2. Hjälp människor i riskgrupper
Erbjud dem du har i din närhet som du vet är i riskgrupp med att handla, gå till apoteket eller att göra andra ärenden. Framför allt är det äldre personer och människor med underliggande sjukdom som riskerar drabbas hårt av det nya coronaviruset. Enligt Folkhälsomyndigheten har man i en stor studie från Kina identifierat hjärt- ochkärlsjukdomar, lungsjukdomar, högt blodtryck, cancer och diabetes som överrepresenterade bland de svåraste fallen och rapporter från Italien talar för att äldre personer över 70 år är den mest utsatta gruppen. Så hör med din farmor eller sätt upp en lapp i trapphuset och erbjud din hjälp, så att dessa slipper gå ut bland för många människor.

3. Tvätta händerna
Vikten av en god handhygien går inte att poängtera nog. I dessa tider är det aldrig fel att tvätta händerna en gång för mycket och att ha en liten flaska handsprit i väskan. Genom att tvätta händerna ordentligt, särskilt före en måltid, efter toalettbesök och när du varit ute bland människor, minimerar du risken att själv bli smittad och att sprida något vidare. 

4. Håll avståndet
Även om det kan kännas ovant och konstigt, håll avståndet när du möter en annan människa. Karin Tegmark-Wisell på Folkhälsomyndigheten har i en intervju med Svt rekommenderat att hålla avståndet med en armlängds avstånd så att inte någon hostar eller nyser dig i ansiktet. Kan vara värt!

5. Undvik onödiga vårdbesök
Om du inte är i behov av akut vård, vänta med att besöka vården, dels för att minska smittrisken och för att inte belasta vården just nu. 

6. Ring den som lever isolerad
Att leva ofrivilligt ensam under en längre tid kan slå hårt mot både den fysiska och psykiska hälsan. Bara genom att ringa en signal till den som lever i karantän bidrar till att den kan få känna sig sedd, hörd och mindre ensam. 

7. Håll dig uppdaterad från pålitliga källor och följ råden
Lyssna till Folkhälsomyndighetens råd kring hur du bör förhålla dig till det nya coronavirusets spridning. Riktlinjerna uppdateras kontinuerligt så håll dig uppdaterad kring de senaste riktlinjerna hos Folkhälsomyndigheten och på Doktor.se. 

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
30 Mars, 2020