Doktor.se

Bli magsmart!

18 Juni, 2019 ・ 4 min

Mår inte magen bra, mår inte kroppen bra. Det är något forskarna är överens om – samt att magen har en viktigare funktion än man tidigare trott. Här kommer därför några tips på hur du kan ta hand om den på bästa sätt.

1. Mata bakteriefloran
De senaste åren pekar allt fler upptäckter på hur avgörande tarmfloran, det vill säga de bakterier och andra mikroorganismer som finns naturligt i tarmen, är för vår hälsa. Något Mia Clase och Lina Nertby Aurell bakom bloggen och boken Food Pharmacy lyft fram. 
– I tarmen finns nästan 80 procent av ditt immunförsvar – och en viktig förutsättning för att du ska hålla dig frisk är en väl fungerande tarmflora. Enkelt förklarat pågår det ett krig mellan hundratals biljoner goda och onda bakterier i din grovtarm. För att de goda ska bli fler och vinna kampen mot de onda bakterierna behöver vi mata dem med fiberrik mat och grönsaker fyllda med antioxidanter, vitaminer och mineraler, säger Mia och Lina.

Tips! Ta hand om din tarmflora genom att tillföra goda bakterier.
– Bli en näringsjägare! Skippa bukfyllan och satsa istället på riktigt näringsrika livsmedel. Fokusera på vad du kan lägga till för gott (och nyttigt) i din kost, och inte på vad du ska ta bort. Det kan vara något så enkelt som en grön smoothie, en färgglad sallad eller ett par skedar fermenterade grönsaker varje dag, tipsar Mia Clase och Lina Nertby Aurell. 

2. Lev balanserat
Rör dig regelbundet, ät regelbundet och sov regelbundet. Det kan låta tråkigt, men faktum är att ett mer inrutat liv ger större möjlighet för tarmen att hålla sig lugn och avstressad. Det hjälper också kroppen att i god och stabil takt leda maten genom den sju meter långa transporträcka den ska passera tills det kroppen inte behöver ta upp kommer ut. 

Tips! Se till att äta frukost, lunch och middag, och gärna två mellanmål, allra helst ungefär vid samma tid varje dag. Försök att röra dig åtminstone 30 minuter om dagen, vare sig det är en skön promenad på väg hem från jobbet eller ett svettigt pass på gymmet. Avsluta dagen ungefär vid samma tid varje kväll och se till att du får tillräckligt med sömn. 

3. Vurma för matsmältningssystemet
Vi har olika känsliga magar, men märker du av att du ofta får magknip, uppsvälld mage eller mycket gaser, kan det vara värt att se över vilken typ av mat du äter och hur du äter den. Magen kan helt enkelt bara vara i obalans. Fungerande matsmältning, välbalanserad tarmflora och en ostressad vardag är tre viktiga nycklar till en välmående mage. 

Tips! Ät inte när du är arg, ledsen och stressad eftersom det är svårare att äta långsamt då, vilket är avgörande för en bra matsmältning. Ät lättsmält mat, med högt innehåll av lösliga fibrer, exempelvis havre, grönsaker, ingefära och magert kött. Skippa friterad och fet mat, för mycket kaffe, alkohol och starka kryddor som kan irritera slemhinnorna i matsmältningssystemet. Och glöm inte att tugga ordentligt. När du tuggar maten frisätts nämligen enzymet amylas som bryter ner kolhydrater och sickar signaler till magen att göra sig beredd på att mat är på gång in i systemet. 

4. Slappna av 
Nervositet, oro och inre stress kan sätta magen ur spel och resultera i illamående, halsbränna, gaser, förstoppning, värk och sömnsvårigheter. Stress kan helt enkelt orsaka en stressmage, vilket är ett samlingsnamn för flera magproblem som orsakas av olika emotionella faktorer. Om man stressar för mycket påverkas dessutom tarmfloran.

Tips! Att slappna av när man är stressad är helt klart lättare sagt än gjort. Men märker du av att du ofta får symtom på stressmage är det värt att hitta roten till det. Se över dina levnadsvanor, hur mycket du har på schemat och varför du eventuellt känner dig orolig och nervös. Se till att äta regelbundet, långsamt och avstå från sådant som magen inte mår bra av, såsom kaffe, alkohol, fet mat och citrusfrukter. Undvik att kolla av mobilen innan du lägger dig så är det lättare att somna. Träning och avslappningsövningar lindrar också stressmage.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
18 Juni, 2019