Doktor.se

Fråga Apotekaren: ”Vad kan jag göra åt min sons akne?”

27 Juli, 2020 ・ 3 min

Pojan Abiri är farmaceut hos Kronans Apotek. Här svarar hon på läsarfrågor om mediciner och åkommor.

FRÅGA:

Min son som är 15 år har fått en massa akne. Vad kan man göra åt det? Finns det någonting receptfritt?

SVAR:

Akne är vanligt förekommande i den åldern och uppstår i samband med hormonförändringar. Det brukar gå över av sig själv inom några månader eller år. Under tiden kan ni prova att använda ansiktsrengöring och ansiktsvatten som innehåller salicylsyra, en syra som hjälper till att luckra upp porernas öppning. För att se effekt rekommenderar jag att din son använder den regelbundet under minst två veckor för att utvärdera effekten. Använd inte vanlig tvål som rengöring, det torkar ut och irriterar huden. Du kan även punkt-behandla akneutbrott med exempelvis en gel efter rengöring. Om man har drabbats av lite svårare akne finns ett receptfritt läkemedel att testa som heter Basiron. För att få bukt med sin akne är det viktigt att regelbundet rengöra och återfukta ansiktet. Kombinera alltid ovan behandling med en återfuktande och oljefri ansiktskräm. De rekommenderade preparaten kan lätt göra huden torr vilket aktiverar talgproduktionen och kan förvärra aknen.

FRÅGA:

Jag har blivit så torr i munnen sedan jag började äta antihistaminer, vad kan man göra åt det?

SVAR:

Muntorrhet är en vanlig biverkan av många mediciner. Det finns mycket bra hjälp att få i form av salivstimulerande tabletter, salivstimulerande munskölj och salivstimulerande mun-gel som är långtidsverkande. Rådgör med personalen på apoteket vad som passar dig bäst. När kroppens salivstimulering är låg finns risk för kariesangrepp. Därför rekommenderar jag dig även att vara noggrann med tandborstning och addera extra fluor till din tandvårdsrutin. Det finns både tandkräm, munskölj och tabletter med extra fluor.

FRÅGA:

Hej! Min familj har återigen drabbats av löss, vilket preparat ska vi välja och vad gör man för att bli kvitt detta otyg en gång för alla?

SVAR:

Huvudlöss är mycket specialiserade insekter som endast finns i människans hårbotten och lever endast av vårt blod. Löss från andra djurarter överlever inte på människa och vice versa. Lössen sprids genom kontakt huvud mot huvud, de kan inte flyga eller hoppa. Utanför hårbotten är huvudlusen oförmögen att på nytt etablera sig i huvudhår och överlever högst ett dygn. Smittorisken via sängkläder, hårborstar och mössor är därmed inte särskilt stor. För behandling rekommenderas i första hand medicintekniska produkter som appliceras i hårbotten. I andra hand läkemedel. Var noggrann med att kamma håret med luskam på de drabbade och undersök alla i familjen, så att de som blivit smittade kan behandlas samtidigt. Olika beredningsformer förekommer men oavsett beredningsform måste bruksanvisningen följas noggrant för bästa resultat. Du ska aldrig behandla din familj i förebyggande syfte.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
27 Juli, 2020