5 tips för att koppla av

Stress är något vi alla upplever i perioder, men i bland kan den ta övertaget och påverka ditt välmående. Så hur gör man för att hitta en balans? Vi lät stressforskaren Helena Schiller ge sina bästa tips.

1. Gå ut i naturen
– Att ta en promenad kan ha en lindrande effekt på stressymptom. Det finns dessutom forskning som stödjer att vi mår bra av att omge oss med grön natur, lugn och ro.

2. Umgås med djur
– Är du med ett djur, som en häst eller en hund, är du hela tiden i nuet och dina tankar vandrar inte iväg till jobbuppgifter lika lätt. Även detta finns forskning som stödjer.

3. Motionera
– Fysisk aktivitet är generellt bra mot stressymptom. Men se till att ett gymbesök inte blir till ett stressframkallande måste. Om du exempelvis jobbar med bokslut eller liknande kan det vara bra att göra något riktigt fysiskt efter jobbet, men om du har ett tungt fysiskt jobb kanske du bara ska gå hem och vila.

4. Lägg bort mobilen
– Våra hjärnor är igång hela tiden, och jämfört med tidigare generationer tar vi oss inte lika mycket tid att helt koppla bort och koppla av. Så låt mobilen vila ibland, du måste inte ha input precis hela tiden.

5. Ta pauser
– Stress är inte skadligt i sig, om man har möjlighet till återhämtning. Så försök att meditera, gå på yoga, lyssna på en ljudbok eller vad som nu får dig att koppla bort stressen.

Helena Schiller, stressforskare.

Vill du få vårt nyhetsbrev?

  • Öppet alla dagar i veckan
  • 365 dagar om året
  • Direkt i mobilen
Skriv in ditt mobilnummer här så skickar vi nedladdningslänk till din mobil! Supersmidigt.
Ange telefonnummer
Kontrollera telefonnummer och försök igen.
Vi samarbetar med