Doktor.se

Se upp för sommarbetten!

25 Juni, 2019 ・ 4 min

Med sommar och värme kryper insekterna fram som ett brev på posten. Så här vet du hur du ska handskas du med dem.

Småkrypen. Vi är mer eller mindre omgivna av dem så här års. Och egentligen är de flesta av dem inte speciellt farliga, även om de kan vara otroligt påträngande. Det är när vi blir bitna av dem som irritation i huden – eller i värsta fall en mer allvarligare reaktion – kan uppstå. Därför är det bra att få lite bättre koll på hur du kan skyddar dig på bästa sätt och lindrar bettet om skadan skulle uppstå.

Klassiska tecken på insektsbett
* Röda utslag
* Svullnad
* Klåda och/eller smärta vid utslaget

Det irriterande myggbettet
Det är en sorglig sommarklassiker, den där ljumma kvällen när skymningen lägger sig och de blodtörstiga små liven invaderar ens sköna tillvaro. Och fort går det. Samtidigt som myggorna suger blod från kroppen sprutar de in saliv för att förhindra blodet att stelna. Kroppens immunförsvar reagerar, betten svullnar upp och det börjar klia. Det är en naturlig reaktion och något vi behöver stå ut med tills det går över av sig självt. Däremot kan man vara mer känslig mot betten och få svårare klåda och svullnad.

Tips! Använd myggnät om du har fönstret öppet, smörj eller spruta myggmedel på huden, undvik starka dofter och bär ljusa kläder eftersom myggorna dras till mörka färger. 

De stickande getingarna, bina och humlorna
Humlor och bin äter växter och är därför inte så intresserade av oss på samma sätt som getingar, som gärna äter av vår mat. Alla dessa tre sticker bara om de känner sig stressade. En vanlig missuppfattning är att getingar bara kan sticka en gång, men så är tyvärr inte fallet. De har inga så kallade hullingar på sin gadd, såsom bin. Ett bi dör dock efter att de stuckit någon, därför gör de helst inte det. När både getingar och bin sticks kan det göra väldigt ont från giftet som de sprutar in. Att bli stucken av en humla bränner dock bara till lite. En del kan vara allergiska mot getingstick, vilket kan ge allvarliga konsekvenser.

Tips! Duka av matbordet när du ätit klart och ha lock på karaffer och flaskor. Håll dig lugn och skräm inte getingarna eller bina eftersom de bara sticker i affekt om de känner sig trängda. Om du väl blir stucken kan du försöka dra ut gadden med en pincett om du ser den kvar i huden. Lindra smärtan med kyla. Åk in till en akutmottagning eller ring ambulans om du får stora andningssvårigheter och svullnar upp ordentligt.

Den envisa fästingen
Som du förmodligen redan vet kan det svarta minikrypet orsaka stora besvär. När du fått ett fästingbett blir huden i regel röd runt bettet och skapar klåda. I värsta fall för fästingen över smittämnen om de bär på sådana. Både TBE och borrelia är sjukdomar som smittar via fästingbett, TBE är en virussmitta medan borrelia orsakas av bakterier. Därför är det viktigt att ta bort fästingen så snart du upptäcker den. Fästingar kan vandra omkring i timmar på kroppen innan den fäster sig.

Tips! Använd mörka täckande kläder och gärna stövlar om du ska vara i skogen. Ha som regel att alltid söka igenom kroppen om du varit ute i naturen. På barn sätter sig fästingarna gärna på överkroppen och i hårbotten. 

Upptäcker du att en rodnad uppträder en vecka eller senare efter bettet, som är mer än fem centimeter i diameter storbör du kontakta Doktor.se.  

Klia inte! Hur gärna du än vill – låt bli att klia på bettet. Det kan nämligen göra att bakterier kommer in och skapar infektioner. Tecken på det är om bettet blir rött, ömt och svullet

När det blir allvarligt
De flesta bett från insekter i Norden orsakar oftast bara lindriga symtom som är övergående. Men är du allergisk kan du reagera mer kraftfullt och konsekvenserna bli allvarliga. Likaså om du blir stucken på de mer känsliga områdena tungan, munhålan och svalget. En allergisk reaktion måste behandlas direkt, så se till att uppsöka läkare. 
Det förekommer några få dödsfall, runt två-tre stycken per år, oftast på grund av en allergisk reaktion. 

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
25 Juni, 2019