Doktor.se

Träna dig till mer livslust

12 Maj, 2020 ・ 2 min

Vill du uppleva ett lyckorus och bli mer tillfreds med livet? Se till att inte tumma på träningen. Fysisk aktivitet är ett perfekt sätt att hålla humöret uppe, både för stunden och på sikt.

Känner du dig deppig och allmänt nedstämd dessa dagar? Ett sätt att ge dig själv lite mer livsglädje är att dig ut på en rask promenad eller löprunda. Något som både kan ge en känsla av lyckorus och, om du fortsätter att träna regelbundet, göra dig lyckligare och mer skyddad mot depression.   
När vi tränar frisätts nämligen signalsubstanser och andra ämnen i hjärnan vilka har förmågan att få oss att känna oss lyckliga. Dopamin ger en belöningskänsla, serotonin ger en känsla av tillfredsställelse och lugn, noradrenalin får oss att känna oss pigga och endorfiner ökar välbefinnandet och dämpar smärta. Utsöndringen av dessa fyra ämnen (alla utom endorfin är signalsubstanser) är anledningen att vi mår så bra efter ett träningspass. 
Dopaminet sätter inte bara igång endorfin utan också det så kallade lyckohormonet eller må bra-hormonet oxytocin. 
– Fysisk aktivitet kan ses som en krockkudde mot psykisk ohälsa. Förutom att vi tål stress bättre så minskar också risken för att bli deprimerade. Dessutom blir vi mer kreativa, säger Anders Hansen, överläkare i psykiatri, till tidningen Amelia.
Allra bäst är att träna högintensivt för en ökad frisättning av dessa lyckofrämjande ämnena i hjärnan. Studier visar att högintensiv träning ger större endorfinpåslag än lugn.
– Endorfinerna frisätts i hypofysen och har både en smärtstillande och euforisk effekt. Det här är förmodligen en rest från att vi var jägare och samlare, som motiverade oss till långdistansjakt. Vi behövde endorfinkicken för att inte sluta springa även om vi stukade foten. Tanken är att vi inte ska hämmas av smärta, säger Anders Hansen.
Långvarig stress är ofta en källa till depression. Här är träning en nyckel. När vi är stressade utsöndras nämligen stresshormonet kortisol, men vid fysisk träning stabiliseras kortisolutsöndringen. 
Så hur ofta ska man träna då för att få se effekt?  
–Det optimala är att få upp pulsen under 45 minuter tre gånger i veckan, säger Anders Hansen till tidningen Amelia.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
12 Maj, 2020