Doktor.se

Hantera stress – tips för att klara av stressiga perioder

20 December, 2021 ・ 4 min

Lite mycket att hinna innan jul? Känner du till och med stress över att du är stressad? Ta det lugnt. Stress är en naturlig del av livet som vi är byggda att klara av. Här är några tips på hur du kan hantera stressiga perioder utan att ta skada.

Stress är kanske inte nödvändigtvis nyttigt, men inte heller farligt. Det vill säga – så länge du får återhämtning efteråt. Våra kroppar är byggda för att klara av att öka takten när det krävs. Däremot är vi inte byggda för att ha ett för högt tempo och för mycket press hela tiden.

Sju tips för att hantera julstressen

För att klara av en stressig period på bästa sätt finns det flera knep du kan ta till. Det viktigaste är att hitta perioder där du kan låta kroppen varva ner, det som kallas för återhämtning. Här är några tips:

  • Välj det viktigaste. När du är stressad är det svårare att prioritera och tänka klart. Därför är det vanligt att vrida upp tempot på alla fronter, och göra lite för stora projekt av allt. Sätt dig ner och gör en lista över allt som stressar dig som du tänker att du måste hinna. Välj sedan vad som är absolut viktigast att hinna just nu, och rensa bort resten.

  • Gör en sak i taget. I en stressig period är det lätt att bli ineffektiv. Titta på din lista, och arbeta fokuserat med en sak i taget. Ta pauser mellan arbetsuppgifterna, stryk på din lista och känn dig nöjd med att du har klarat av en uppgift.

  • Säg ifrån i god tid. Om du märker att du har tagit på dig för mycket kan du säga ifrån. Gör det i god tid, så att den som blir berörd kan hitta en annan plan. Det kan till exempel vara att skjuta upp en deadline till efter julhelgen, se om du kan få hjälp med något, eller stryka en aktivitet som inte hinns med.

  • Förenkla det som går. Fråga dig själv – går det att göra enklare? Gör i så fall det. Om det så handlar om att skippa julkort, köpa pepparkakor istället för att baka själv eller beställa färdig julmat online.

  • Sänk ambitionsnivån. Tänk inte att det du gör måste bli perfekt. Sikta på ”good enough”, rimligt bra.

  • Rör dig varje dag. Försök få in fysisk aktivitet varje dag. Det är inget som kommer ske automatiskt om du inte redan har en bra rutin. Därför behöver du planera in det. Det behöver inte vara något avancerat, att cykla till jobbet eller ta en lunchpromenad räcker långt. Fysisk aktivitet är ett effektivt sätt att sänka nivån av stresshormoner i kroppen.

  • Prioritera sömn. Det är viktigt att se till att få tillräckligt med sömn även i stressiga perioder. Sätt en tid på kvällen då du börjar varva ner. Du klarar stress mycket bättre om du har god sömn.

  • Gör saker långsamt. Det är lätt hänt att börja göra allt i livet väldigt fort när du är stressad. Det gör att du har ett uppskruvat tempo hela tiden. Försök att ha ett lugnt tempo så ofta det går. Till exempel att ta en riktig lunchrast och äta långsamt. Att inte småspringa i trappor, utan gå i lugn takt. Att göra vardagssysslor lugnt och medvetet, till exempel att plocka ur diskmaskinen eller hänga upp tvätt.

Då bör du söka hjälp

Ibland har en stressig situation gått för långt, vilket kräver fler åtgärder. Då ska du inte tveka att söka professionell hjälp. De allra flesta bagatelliserar sina stressymtom och söker hjälp för sent. Ju allvarligare symtomen hinner bli, desto längre blir också vägen tillbaka. Om du känner igen dig i symtomen nedan är det en god idé att söka hjälp:

  • Att du har humörsvängningar, till exempel känner dig mer lättirriterad eller gråtmild.

  • Att du slutar med det du mår bra av, som träning och att träffa vänner.

  • Att du börjar slarva med maten eller överäter.

  • Att du känner dig nedstämd och/eller värdelös.

  • Att saker du vanligen gillar känns jobbiga och kravfyllda.

  • Att du har sömnproblem, till exempel svårt att somna eller vaknar tidigt och grubblar

  • Att du har försämrat minne, till exempel glömmer koder eller missar viktiga möten.

  • Att du har svårare att koncentrera dig, och har svårare att strukturera och prioritera.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
20 December, 2021