Kan jag behandla min pollenallergi receptfritt?

Behandla pollenallergi receptfritt
Kroppens allergiska reaktioner mot pollen kan inte stoppas helt, men läkemedel kan minska dina besvär. De flesta allergiläkemedel kan köpas receptfritt på Apotek, och om du inte har problem med andningen kan du ofta behandla dina besvär med dessa.

Pollensäsongen är lång, och om du är allergisk mot flera olika slags pollen kan du ha besvär under hela våren och sommaren. Du kan själv lindra och förebygga besvären genom att bland annat hålla fönster och dörrar stängda, vara noggrann med städningen under pollensäsongen, byta lakan ofta, använda separata inomhus- och utomhuskläder och skölja håret när du varit ute.

Receptfria läkemedel mot pollen

De läkemedel som finns receptfritt är till stor del samma läkemedel som också skrivs ut på recept. Läkemedel mot allergier finns både som tabletter, nässprej och ögondroppar. Om du bara har besvär med hösnuva kan det räcka med nässprej, om ditt enda symtom är att det kliar i ögonen kan du först prova med ögondroppar, men har du flera olika besvär kan det vara bäst att ta en tablett som stoppar den allergiska reaktionen i hela kroppen. Det är också vanligt att behöva kombinera tabletter med ögondroppar och nässprej, för att få tillräcklig lindring.

Det finns flera olika typer av tabletter, ögondroppar och nässprejer. Fråga apotekspersonalen om råd, de kan hjälpa dig med vilka läkemedel som passar bäst i ditt fall, särskilt om du exempelvis är gravid, ammar, är laktosintolerant eller vill köpa läkemedel till ditt barn. Barn från två år och uppåt med konstaterad pollenallergi kan behandlas med ögondroppar och vissa typer av nässprej. Barn som är sex år eller äldre kan också behandlas med andra slags nässprejer och med tabletter.

När räcker inte receptfritt?

Det finns tillfällen när du bör söka vård för din allergi, här är några exempel:

  • Om du har problem med andningen på grund av din allergi, behöver du träffa en läkare för att bli undersökt och eventuellt få läkemedel utskrivet på recept. Allergi kan utlösa så kallad allergisk astma, och du kan behöva läkemedel som vidgar luftrören och gör det lättare att andas.
  • Om du har stora besvär och inte blir tillräckligt hjälpt av receptfria läkemedel.
  • Om du tror att ditt barn har pollenallergi bör du få det bekräftat av vården. Du kan sedan behandla ditt barn med receptfria läkemedel mot allergi.

Doktor.se kan hjälpa dig med rådgivning och bedömning av dina eller ditt barns symtom. Vi har även fysiska vårdcentraler där du kan få en första undersökning och vid behov hänvisar vi dig till vidare undersökningar och behandling.

  • Öppet dygnet runt
  • 365 dagar om året
  • Direkt i mobilen
Skriv in ditt mobilnummer här så skickar vi nedladdningslänk till din mobil! Supersmidigt.
Ange telefonnummer
Kontrollera telefonnummer och försök igen.
Vi samarbetar med