Snabba och nyttiga mellanmål du kan förbereda

Snabba mellanmål
Förberedda mellanmål är ett perfekt sätt att få vardagen att funka lite smidigare. I bästa fall kan de också vara ett sätt att få i sig mer frukt, grönsaker och nötter. Här är tips på mellanmål du kan förbereda och ha i kylen.

På förskolan äter barn ofta mellis vid 15-tiden, och det är egentligen något många skulle må bra av för alla att hålla blodsockret på en jämn nivå. Ett kokt ägg eller en fullkornssmörgås är bra alternativ, men du kan också se mellanmålet som ett tillfälle att få i dig lite mer av frukt, grönsaker eller nötter. Här är tips på smarta mellanmål du kan förbereda och ha färdiga i kylen:

  • Morotsstavar med hummus. Gör stavar av morot och lägg i en burk med lite vatten i kylen så håller de sig krispiga. Doppa i hummus, som du kan köpa färdig eller göra själv genom att mixa en burk kikärtor (eller de bönor du har hemma) med en vitlöksklyfta, lite vatten, en skvätt olja, salt, peppar och eventuellt 1 msk tahini (sesampasta).
  • Selleristavar med färskost. Förbered sköljda och skurna selleristavar, att kombinera med färskost eller annan dip. Det finns många märken och smaker av mjuk färskost på burk som kan stå redo i kylskåpet. Ett alternativ är att göra en dip av smulad fetaost, youghurt och lite salt och peppar.
  • Chiapudding med frukt. Rör ut 2 msk chiafrön i 2 dl mjölk eller växtbaserad dryck och lite vaniljpulver. Rör om igen efter 10-15 minuter när det börjat stelna. Förvara i kylen. Servera med frysta bär, bananbitar, äppelbitar eller en fruktsallad av det du har hemma. Musli/granola eller hackade nötter är också gott att toppa med.
  • Bär med vaniljkvarg eller keso. Ta skivad frukt eller bär till vaniljkvarg eller keso, toppat med några grovhackade sötmandlar eller nötter och gärna med russin eller torkade blåbär till.
  • Pannkaksrullar med bär. Förstärk pannkakssmeten med extra ägg, finriven potatis och byt ut lite av mjölet mot havregryn. Stek tunna pannkakor. Förvara i kylen och ät kalla eller lätt värmda tillsammans med till exempel bananslantar eller tinade bär.
  • Äppelskivor med jordnötssmör. Skiva och kärna ur äpplen och blanda med citronjuice så de inte blir missfärgade. Förvara i kylen och servera med en klick jordnötssmör eller annat nötsmör.
  • Mörk choklad, nötter och russin. Gör en mix av nötter, torkad frukt och bitar av mörk choklad och lägg i en burk. Lätt att ha med i väskan eller på jobbet.
  • Smoothie med bär och havre. Mixa några dl frukt eller bär (till exempel blåbär, jordgubbar, hallon, vinbär, mango eller ananas) med lite havregryn, vatten, en msk neutral olja och banan till en matig smoothie. Förvara i kylen och skaka innan du häller upp.
  • En portion kall pastasallad kan ge ett snabbt energitillskott innan aktiviteter. Koka pasta, låt svalna och blanda med ingredienser som står sig i kylen, till exempel oliver, sojabönor (edamame), strimlad soltorkad tomat, fetaosttärningar, morotsslantar, majskorn eller paprikatärningar. Ringla över lite dressing.
  • Öppet dygnet runt
  • 365 dagar om året
  • Direkt i mobilen
Skriv in ditt mobilnummer här så skickar vi nedladdningslänk till din mobil! Supersmidigt.
Ange telefonnummer
Kontrollera telefonnummer och försök igen.
Vi samarbetar med