Doktor.se

Tuff tid för pollenallergiker

11 Maj, 2023 ・ 3 min

Våra läkare på Doktor.se märker att det är många som söker för pollenbesvär nu, och prognosen för de närmaste dagarna är att de höga halterna håller i sig. Varmt väder och sydliga vindar ger en snabb ökning av björkpollen långt upp i Norrland. Många allergiläkemedel kan köpas receptfritt på apotek, men om de inte hjälper kan du vända dig till oss på Doktor.se för rådgivning och behandling.

Kyliga vårar kan göra att pollenhalterna blir desto högre när de väl kommer. Nu har värmen kommit, och i kombination med sydliga vindar ger det stor risk för höga halter av pollen långt upp i Norrland. Kroppens allergiska reaktioner kan inte stoppas helt, men med rätt behandling kan besvären minskas. Du kan också lindra och förebygga besvären genom att bland annat

  • hålla fönster och dörrar stängda

  • vara noggrann med städningen under pollensäsongen

  • byta lakan ofta,

  • använda separata inomhus- och utomhuskläder

  • skölja håret när du varit ute.

Läs fler tips i vår artikel om hur du förbereder inför pollensäsongen.

Receptfria läkemedel mot pollen

De läkemedel som finns receptfritt är till stor del samma läkemedel som också skrivs ut på recept. Läkemedel mot allergier finns både som tabletter, nässprej och ögondroppar. Om du bara har besvär med hösnuva kan det räcka med nässprej, om ditt enda symtom är att det kliar i ögonen kan du först prova med ögondroppar, men har du flera olika besvär kan det vara bäst att ta en tablett som stoppar den allergiska reaktionen i hela kroppen. Det är också vanligt att behöva kombinera tabletter med ögondroppar och nässprej, för att få tillräcklig lindring.

Det finns flera olika typer av tabletter, ögondroppar och nässprejer. Fråga apotekspersonalen om råd, de kan hjälpa dig med vilka läkemedel som passar bäst i ditt fall, särskilt om du exempelvis är gravid, ammar, är laktosintolerant eller vill köpa läkemedel till ditt barn. Barn från två år och uppåt med konstaterad pollenallergi kan behandlas med ögondroppar och vissa typer av nässprej. Barn som är sex år eller äldre kan också behandlas med andra slags nässprejer och med tabletter.

När räcker inte receptfritt?

Det finns tillfällen när du bör söka vård för din allergi, här är några exempel:

  • Om du har problem med andningen på grund av din allergi, behöver du träffa en läkare för att bli undersökt och eventuellt få läkemedel utskrivet på recept. Allergi kan utlösa så kallad allergisk astma, och du kan behöva läkemedel som vidgar luftrören och gör det lättare att andas.

  • Om du har stora besvär och inte blir tillräckligt hjälpt av receptfria läkemedel.

  • Om du tror att ditt barn har pollenallergi bör du få det bekräftat av vården. Du kan sedan behandla ditt barn med receptfria läkemedel mot allergi.

Doktor.se kan hjälpa dig med rådgivning och bedömning av dina eller ditt barns symtom. Du kan få läkarbedömning och recept på behandling inom 30 minuter med vår samarbetspartner Pollenkollen.se.* Tjänsten passar bra om du känner igen symtomen och därför misstänker att du har pollenallergi, och behöver snabb hjälp med läkemedel på recept.

Om du behöver rådgivning eller har symtom som du inte känner igen sedan tidigare kan du vända dig till oss på Doktor.se. Du kan få hjälp direkt i appen via videosamtal med våra sjuksköterskor och läkare. Om du behöver fysisk undersökning har vi vårdcentraler runt om i landet. Vi skriver även ut läkemedel på recept då det behövs.

*Gäller ej i Stockholm och Skåne

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
11 Maj, 202311 Maj, 2023