Doktor.se

Tuffare säsong av både influensa och vinterkräksjuka

20 December, 2021 ・ 3 min

Efter två ovanligt milda säsonger för både RS-virus, influensa och vinterkräksjuka varnar Folkhälsomyndigheten för att årets virussäsong ser ut att bli desto tuffare. Här är tips för att minska spridningen.

I början av 2020 gick antalet influensafall från en topp i statistiken vecka 10, till att säsongen var över vecka 13. En sådan snabb minskning har inte setts på över 20 år, rapporterade Folkhälsomyndigheten. RS-virussäsongen var också osedvanligt mild, och säsongen för vinterkräksjuka slutade abrupt två månader tidigare än vanligt. Orsaken anses vara alla de insatser som sattes in för att minska spridningen av covid-19.

Förra vintern (2020-2021) var det också betydligt färre fall av RS-virus, vinterkräksjukan uteblev nästan helt, och influensastatistiken visar på ett fåtal fall. Det har aldrig rapporterats in så få fall av influensa och vinterkräksjuka, meddelade Folkhälsomyndigheten inför förra julen.

Virusens revansch

I år däremot tycks alla tre vinterplågor ha fått en revansch. RS-säsongen började rekordtidigt och har varit så pass krävande att småbarnsföräldrar uppmanats att stanna hemma. Kurvan över inrapporterade influensafall har börjat stiga kraftigt, och Folkhälsomyndigheten varnar nu för att det är risk att årets influensasäsong blir tuffare än vanligt.

I början av december har även vinterkräksjukan satt igång, och en ökning i antal smittade väntas de kommande veckorna. Vinterkräksjukan är mycket smittsam och har en inkubationstid (tid från smittotillfället till första symtom) på 12–48 timmar.

Det kan du göra själv för att minska smittspridning

De rekommendationer som vi lärt oss under pandemiåren hjälper även för att minska spridningen av andra virus. Här är saker du kan tänka på:

  • Stanna hemma om du har symtom på sjukdom. Om du har symtom på covid-19 ska du testa dig, även om du är vaccinerad.

  • Stanna hemma i minst ett dygn efter att du blivit frisk från influensa eller vinterkräksjuka, två dygn om du haft covid-19.

  • Tvätta händerna noggrant med tvål och vatten. Handdesinfektion hjälper mot många virus och bakterier, men har inte tillräcklig effekt mot vinterkräksjuka. Torka händerna med pappershanddukar i miljöer där många vistas.

  • Undvik att hantera livsmedel som andra ska äta om du har vinterkräksjuka.

  • Håll avstånd till andra i offentliga miljöer.

  • Undvik att resa i kollektivtrafik i rusningstid.

  • Jobba hemifrån när du har möjlighet.

  • Ta vaccin mot covid-19 när det blir din tur.

  • Ta vaccin mot influensa om du tillhör riskgrupp. Överväg att ta vaccin mot influensa om du har nära kontakt med personer i riskgrupp.

  • Var rädd om personer i riskgrupp, som kan få allvarligare följder vid smitta. Det gäller såväl covid-19 som influensa och vinterkräksjuka.

Läs mer om RS-virus.
Läs mer om influensa.
Läs mer om vinterkräksjuka.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
20 December, 2021