Uppdaterade vaccin mot covid-19. Vad är nytt?

Nytt vaccin mot covid-19
Två av vaccinen mot covid-19 har uppdaterats för att ge bättre skydd mot nyare varianter av coronaviruset. I grund och botten liknar de vaccinen som finns sedan tidigare, och det kommer dröja några veckor innan de finns tillgängliga. Det är därför bättre att ta höstdosen så fort som möjligt, i stället för att vänta in uppdaterat vaccin.

Covidvaccin från Pfizer-Biontech respektive Moderna har uppdaterats för att ge bättre immunitet mot omikron, närmare bestämt varianten BA.1. Vaccinen innehåller både mRNA-fragment som härstammar från det ursprungliga coronaviruset och fragment som kommer från omikronvarianten. Det ska göra att de ger bättre immunitet mot omikron, samtidigt som det ger lika bra skydd mot ursprungsvarianten.

Omikron har redan förändrats vidare

Coronaviruset förändras ständigt, och de varianter som är vanligast idag är ännu nyare varianter av coronaviruset, nämligen omikron BA.4 och BA.5. Det gör att de uppdaterade vaccinen redan är steget efter viruset. Däremot har de olika omikronvarianterna stora likheter.

Både nya och gamla vaccin skyddar mot allvarlig sjukdom i covid-19

Även om de uppdaterade vaccinen kan ge bättre skydd mot nyare virusvarianter ger alla covidvaccin som används i dag skydd mot allvarlig sjukdom och död. Därför gör experter och myndigheter bedömningen att det är viktigare att ta en påfyllnadsdos så snabbt som möjligt, än exakt vilket vaccin det blir.

Vill du få vårt nyhetsbrev?

  • Öppet alla dagar i veckan
  • 365 dagar om året
  • Direkt i mobilen
Skriv in ditt mobilnummer här så skickar vi nedladdningslänk till din mobil! Supersmidigt.
Ange telefonnummer
Kontrollera telefonnummer och försök igen.
Vi samarbetar med