Vanliga semestergräl och hur du hanterar dem

Bråk på semestern
I semestertid är det vanligt att saker som skavt under årets sätts på sin spets. Det kan leda till uppslitande gräl. Vi har bett Paul Bergman, psykolog på Doktor.se, om råd för hur du hanterar semestergrälen.

Vad brukar folk bråka om?

Ekonomi är en faktor, pengar är ofta intimt förknippade med drömmar och önskningar och det är inte alltid man är överens om vilka behov som skall uppfyllas.

Semester likaså, den förestående ledigheten väcker förhoppningar om vila och frihet. Det är då lätt att grusade förhoppningar färgar av sig på relationen – vem skall man annars skylla på när tröttheten håller i sig!

Ledighet och semester skapar möjlighet till gemensamma projekt, men vad händer om ens partner är känslomässigt och idémässigt frånvarande? Att den ena parten är ständigt frånvarande väcker ett skäligt missnöje som behöver påtalas.

Även missbruk har en tendens att eskalera, det finns hur mycket tid som helst och det finns många ursäkter för drickande.

Varför bråkar vi på semestern?

När man får mer tid tillsammans kan det vara viktigt att parternas olika behov och egenheter för möjlighet att slipas mot varandra i smågnabbande. Smågräl är inte farligt om det också finns tid och plats för sköna stunder tillsammans.

Överlag kan det viktigt att ta upp sådant som känns störande, speciellt vid missbruk av olika slag är det viktigt att ta tag i situationen, ofta är det då klokt att ta stöd av vänner eller professionella. Men kom ihåg, se till att du själv är i någorlunda balans innan tar upp eventuella brister och felaktigheter.

Psykologens råd:

  • Ekonomi: försök gå igenom vilka era önskemål och drömmar är. Ni behöver en gemensam karta. Pengarna räcker inte till allt (inte ens om man är rik klarar pengarna av alla drömmar och känslomässiga behov)
  • Semester: du hinner inte alltid vila upp dig och få den efterlängtade känslan av frihet under din semester. Det är i din vardag som den huvudsakliga återhämtningen sker. Om det inte funkar, sök professionella hjälp.
  • Projekt: ha lagom ambitiösa projekt och stäm av med din partner.
  • Smågnabbande: Smågnabbande kan vara nog så viktigt i en nära relation. Ve behöver alla både ge och få motstånd mot andras vilja. Men kom håg, se till att vårda de sköna stunderna!
  • Missbruk: Ta tag i situationen med en gång! Den första känslan är ofta riktig och viktig. Se till att inte vara ensam, ta hjälp av vänner och professionella.

Vill du få vårt nyhetsbrev?

  • Öppet alla dagar i veckan
  • 365 dagar om året
  • Direkt i mobilen
Skriv in ditt mobilnummer här så skickar vi nedladdningslänk till din mobil! Supersmidigt.
Ange telefonnummer
Kontrollera telefonnummer och försök igen.
Vi samarbetar med