Akut-p-piller

Akut-p-piller är ett sätt att skydda mot graviditet om du glömt använda preventivmedel, eller om skyddet inte fungerat. Det kan till exempel vara om kondomen sprack, om du glömt ta p-piller regelbundet eller om du kräkts inom några timmar efter att du tagit p-piller. Akut-p-piller kallas även för dagen-efter-piller.

Olika akuta metoder

Om du glömt använda preventivmedel, eller om det skydd du använt inte fungerat, kan du använda akuta metoder.

Det finns två olika akuta metoder:

Hur fungerar akut-p-piller?

Akut-p-piller innehåller samma hormoner som p-piller men i högre dosering. De skyddar mot graviditet genom att hämma eller skjuta upp din ägglossning. Om befruktning redan skett kan pillret däremot inte avbryta en graviditet. 

Effekten av akut-p-piller är bättre ju tidigare du tar tabletten efter att du haft oskyddat sex. De kallas ibland för ”dagen-efter-piller”, men kan tas upp till fem dygn efter samlaget, beroende på vilken sort du väljer. Det finns två sorters akut-p-piller: en sort måste du ta inom tre dygn, den andra sorten inom fem dygn. 

Akut-p-piller fungerar inte som preventivmedel, utan är en nödlösning efter ett oskyddat samlag. Du måste ta ett nytt akut-p-piller om du har oskyddat samlag igen. 

Tänk på att vissa akut-p-piller kan påverka effekten av preventivmedel som innehåller hormoner. Om du redan äter p-piller eller använder andra preventivmedel med hormoner ska du välja de sorter som ska tas inom tre dygn. 

Hur säkert är dagen-efter-piller?

Akut-p-piller minskar kraftigt din risk att bli gravid efter oskyddat sex. Ju snabbare du tar tabletten, desto bättre skydd ger den. Effekten beror också på var i menscykeln du befinner dig, till exempel om du nyligen haft ägglossning. Du bör alltid ta ett graviditetstest tre till fyra veckor efter det oskyddade samlaget. 

Du kan läsa mer om hur säkert skydd akut-p-piller ger i den information som medföljer förpackningen. Du kan också vända dig till oss på Doktor.se för rådgivning om akut-p-piller och alternativa preventivmetoder.

Hur ofta kan jag ta dagen-efter-piller?

Du kan ta akut-p-piller flera gånger under samma månad, det finns ingen gräns. Däremot ger det inte lika säkert skydd som p-piller eller andra preventivmedel. Eftersom hormondosen är högre ger metoden också en större påverkan på din kropp. 

Dagen-efter-piller är en nödlösning när du glömt skydd, eller när skyddet inte fungerar och är inte lämpligt som ett regelbundet skydd mot att bli gravid. Då rekommenderar vi att du istället söker vård för att få råd om preventivmedel som kan fungera för dig.

Dagen-efter-piller – biverkningar

Biverkningar av akut-p-piller är till exempel:

Oavsett om du får mens eller inte bör du ta ett graviditetstest tre till fyra veckor efter att du tagit akut-p-piller, för att säkerställa att du inte blivit gravid.

Hur kan Doktor.se hjälpa mig?

Hos oss arbetar erfarna barnmorskor, sjuksköterskor och läkare som kan ge dig hjälp med rådgivning om preventivmedel och preventivmetoder. Du kan också få hjälp med att förnya recept på p-piller och andra preventivmedel. Kontakta oss för att få en individuell bedömning. I en del fall krävs en fysisk undersökning, och då kan du bli hänvisad vidare till fysisk vård.

Redaktör: Ewa Lundborg - Doktor.se
Publicerat datum: 2021-10-05
Granskare: Seika Lee, Medicinsk Chef - Doktor.se
Senast granskad: 2022-06-16
  • Öppet alla dagar i veckan
  • 365 dagar om året
  • Direkt i mobilen
Skriv in ditt mobilnummer här så skickar vi nedladdningslänk till din mobil! Supersmidigt.
Ange telefonnummer
Kontrollera telefonnummer och försök igen.
Vi samarbetar med