Antikroppstest för Covid-19 Region Skåne

Vi erbjuder antikroppstester för dig över 16 år. För att boka en tid så välj ”Boka antikroppstest” nedan. Välj sedan Testning för covid-19. Därefter besvarar du ett antal frågor för att avgöra att du kan ta testet, därefter får du boka en tid.

  • Boka tid enkelt via Doktor.se
  • Provsvar inom en vecka

Antikroppstest covid-19 – om du tror att du har haft infektionen

Du kan testa om du har haft covid-19 och utvecklat antikroppar mot corona (SARS-CoV-2). I nuläget kan vi erbjuda antikroppstest för personer över 16 år. Vi använder serologiska test, vilket innebär att du får ta ett blodprov. Provet analyseras med ELISA som är den mest pålitliga metoden just nu. Blodprov kan tas på olika testplatser i samarbete med Medical Vaccin AB. Bokning av provtagning och val av plats görs direkt i vår app.

Det går att påvisa antikroppar först några veckor efter att infektionen läkt ut. Ett antikroppstest kan därför tas tidigast tre veckor efter din första dag med symtom.

Om du får ett positivt svar betyder det att du har haft covid-19 och har utvecklat antikroppar (IgG) mot infektionen. Då har du minskad risk att smittas, och minskad risk att smitta andra. Om du får ett negativt svar visar det att du just nu inte har mätbara nivåer av antikroppar mot viruset. Det kan bero på att du inte har haft covid-19, eller att du har haft covid-19 men inte utvecklat antikroppar. Det kan ha gått för kort tid sedan infektionen läkt ut. I vissa fall visar testet något som kallas för reaktiva antikroppar, vilket innebär ett tvetydigt svar där det inte går att avgöra om du har utvecklat antikroppar eller inte. Då kan du behöva vänta två veckor och sedan göra testet en gång till.

En symtomfri person som har utvecklat antikroppar har en möjlighet att i större utsträckning umgås socialt, både utomhus och inomhus med sina närstående. Det gäller även för personer i riskgrupp eller personer som är över 70 år som utvecklat antikroppar.

Det finns fortfarande många frågetecken, som till exempel hur länge en immunitet varar. Varje person bör därför göra en egen bedömning utifrån den aktuella situationen och fortsätta att följa de allmänna rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten, till exempel att stanna hemma vid sjukdomssymtom, tvätta händerna regelbundet samt hålla avstånd till de som inte ingår i den egna umgängeskretsen.

Hur gör jag för att bli testad?

Du kontaktar oss via vår app. Efter att du loggat in med BankID kommer du till en sida där du väljer ”Test covid-19”. Du får sedan svara på några frågor som kommer upp i en chattruta. Det är enkelt och det tar bara några minuter. Därefter får du en länk för att boka din provtid.

Hur gör jag för att få mitt provsvar?

När ditt provsvar är färdigt så hittar du svaret på dina sidor på 1177.

Logga in på dina sidor och välj journaltjänster, och därefter anteckningar. På anteckningar hittar du ditt provsvar samt förklaring hur du ska tolka det.

Klicka här för att visa en PDF med skärmdumpar hur du ska göra steg för steg

Vad kostar det?

Antikroppstest för dig som befinner dig i Region Skåne kostar provet 495 kronor.

Var har Doktor.se provtagningsplatser för antikroppstest i Skåne?

DOKTOR.SE MALMÖ TRIANGELN (INGÅNG FRÅN RÅDMANSGATAN)

Rådmansgatan 10

211 46 Malmö

Hur gammal behöver man vara för att ta en antikroppstest i Region Skåne?

Vi har i nuläget endast möjlighet att erbjuda antikroppstest för personer över 16 år i Region Skåne.

Vilken typ av immunoglobulin mäter ert test?

Det finns flera sorters antikroppar, så kallade immunoglobuliner, Våra tester mäter förekomst av det immunoglobulin som heter IgG och är specifikt för SARS-CoV-2. Det anses vara det säkraste testet. Det kan påvisas i kroppen 1-3 veckor efter de första symtomen på sjukdomen. IgG är en markör för genomgången infektion eller pågående och långdragen covid-19 infektion. De immunoglobuliner som diskuteras i samband med infektioner är IgM och IgG. Enligt den kunskap och de tester som finns i dag är IgM-test vid covid-19 inte lika bra.

Hur av eller ombokar jag min tid?

Det gör du genom att klicka på avbokningslänken i mailet som du fick när du bokade din tid.

Mitt prov gick inte att bedöma hur bokar jag en ny tid?

Om du fått besked att ditt prov behöver tas om så kan du boka en ny tid via att väljacovid-19 test igen. Om ditt tidigare prov inte gick att bedöma är kostnaden 0 kronor för ett nytt test.

Senast uppdaterad: 2020-12-11
Redaktör: Ewa Lundborg, Doktor.se
Granskare: Seika Lee, Medicinsk Chef - Doktor.se
  • Öppet dygnet runt
  • 365 dagar om året
  • Direkt i mobilen
Skriv in ditt mobilnummer här så skickar vi nedladdningslänk till din mobil! Supersmidigt.
Ange telefonnummer
Kontrollera telefonnummer och försök igen.
Vi samarbetar med