Doktor.se

Bromsbett

Bromsbett kan göra ordentligt ont. Betten kan klia och svullna. De är oftast inte farliga och besvären försvinner normalt på några dagar. Under tiden kan du lindra klådan och irritationen på huden.

Hur kan Doktor.se hjälpa mig?

Doktor.se kan som en del av primärvården hjälpa dig att bedöma dina symtom och ge dig råd. Om du eller ditt barn fått en kraftig reaktion på bromsbett kan vi skriva ut läkemedel på recept.

Vad händer vid bromsbett?

Broms kallas också för blinning eller bräms och är en kraftigt byggd blodsugande insekt. Bromsar biter en öppning i huden för att kunna suga blod. De sprutar också in ett ämne i bettet som förhindrar att blodet koagulerar, så att det håller sig flytande och det därmed blir lättare för bromsen att få i sig mera blod. Såret kan bli infekterat eftersom bromsar ofta sprider bakterier av olika slag, exempelvis harpest.

Att bli biten av en broms kan göra riktigt ont. Här kan du läsa mer om andra slags insektsbett.

Olika sorters bromsar

Det finns uppemot 4000 olika sorters bromsar i världen, varav ungefär 45 i Sverige. Deras storlek kan variera från sex till trettio millimeter. Den vanligaste bromsen i Sverige är ganska stor och kallas för fäbroms, eller hästbroms. Bromsar attackerar snabbt på bar hud. De är som mest aktiva när det är varmt och soligt samtidigt som det är fuktigt i luften.

Orsak till bromsbett

Bromsar suger blod för att få i sig vätska och näring. De attraheras av kroppsvärme, rörelse och koldioxid som finns i den luft vi andas ut. Bromsar trivs där det finns boskap och besvärar främst hästar och kor, men kan också bita människor.

Symtom på bromsbett

Det kan göra ordentligt ont att bli biten av en broms. Det är vanligt att få en tillfällig hudreaktion med symtom som

Du kan också få ett blåmärke kring bettet.

Eftersom bromsar kan sprida bakterier kan ett bromsbett orsaka blodförgiftning, om bakterier kommer in i blodet. Tecken på blodförgiftning kan vara att du känner dig allmänt sjuk, får feber och frossa, känner dig förvirrad, kräks eller får diarré. Du kan också känna att hjärtat slår väldigt fort och att du får svårt att andas. Blodförgiftning heter sepsis på medicinskt språk. Här kan du läsa mer om sepsis.

Vad kan jag göra själv?

Om du blivit biten av en broms kan du prova med följande åtgärder för att lindra besvären:

  • Badda med kallt vatten eller en desinficerande lösning för huden.

  • Smörj bettet med lokalbedövande salva som finns att köpa på apotek. Det kan lindra klåda, irritation och smärta.

  • Vid kraftig klåda och inflammation i bettet kan du smörja med receptfri kortisonsalva eller kortisonkräm.

  • Om du är över 12 år och vet med dig att du är överkänslig mot bromsbett, kan du ta en antihistamintablett när du blivit biten, för att lindra kroppens reaktion på bettet.

För att förebygga bromsbett är det bästa att ha heltäckande kläder. Ljusa kläder är bättre än mörka. Du kan också smörja in dig med myggmedel för ett visst skydd, även om det inte hjälper lika bra mot broms som mot myggor. Om det inte är tillräckligt med dessa åtgärder kan du sätta upp broms- och insektsfällor.

Behandling av bromsbett

Om du eller ditt barn fått en kraftig reaktion och det inte räcker med egenvård kan läkare skriva ut läkemedel på recept. Har du fått en infektion på grund av bakterier som smittat via bromsbettet, kan du behöva behandling med antibiotika.

När bör jag söka vård?

Sök vård om ett barn under tre år eller en äldre person fått flera bromsbett.

Sök genast vård om du eller ditt barn får symtom som tyder på blodförgiftning.

Frågor och svar om bromsbett

Ewa Lundborg - Doktor.se2022-07-01Filip Saxena, chefläkare - Doktor.se2023-08-21