Doktor.se

Foglossning – bäckensmärta vid graviditet

Under graviditeten blir lederna i bäckenet rörligare, en naturlig process för att bäckenet ska kunna vidga sig under förlossningen. Hos en del kvinnor kan den ökade rörligheten leda till att det gör ont. Den här typen av bäckensmärta under graviditeten kallas ofta för foglossning.

Orsaker till foglossning

I bäckenet finns flera ben som är stramt förbundna med ledband. Det gör dem stabila och förhindrar felaktiga rörelser. I samband med graviditet blir bäckenets leder och fogar rörligare än normalt, för att möjliggöra för bäckenet att vidga sig under förlossningen så att barnet kan komma ut. 

Under graviditeten förändras kroppshållningen så att du svankar mer, vilket gör att bäckenet tippar framåt. Magmusklerna töjs också ut när magen växer. Sammantaget gör detta att samspelet mellan muskler i rygg och mage förändras, vilket gör det svårare att kompensera för den ökade rörligheten i bäckenet. 

Rörligheten i bäckenet beror på ett hormon som heter relaxin, som börjar utsöndras under första trimestern och sedan fortsätter utsöndras under resten av graviditeten. 

Symtom på foglossning

Foglossning uppkommer oftast ungefär i mitten av graviditeten, men kan komma både tidigare och senare. Det är vanligt att foglossning kommer tidigare och tidigare för varje graviditet. 

För de flesta som får bäckensmärtor under graviditeten kommer problemen ungefär i mitten av graviditeten. De kan också komma både tidigare och senare än så.

Här är exempel på symtom vid foglossning:

  • Smärta runt bäckenet som kommer när du står, går eller belastar bäckenet. Den kan flytta sig från sida till sida.

  • Smärta som strålar ut till benen, bakpå låren eller till ljumskarna. 

  • Molande, ilande eller huggande smärta i nedre delen av ryggen. 

  • Smärta som förvärras när du går i trappor eller reser dig upp. 

  • Smärta som är lindrigare på morgonen och förvärras under dagen.

  • Plötsliga låsningar som gör det svårt att gå.

  • En instabil känsla i bäckenet. 

De flesta som får foglossning har kvar besvären under hela graviditeten, men de brukar gå över efter förlossningen. De flesta har blivit av med smärtan efter ungefär tre månader. Ett fåtal har fortsatta problem med en del rörelser och aktiviteter.

Vad kan jag göra själv?

Här är tips på vad du kan göra själv för att må bättre. Välj de strategier som fungerar för dig, det är mycket individuellt vad som känns bäst. En del mår bäst av att vila mer, medan andra mår bättre av rörelse. 

  • Variera mellan sittande och stående. Många mår bättre genom att växla mellan sittande och stående ställningar. Du kan till exempel ha en hög pall i köket som du kan sitta på när du lagar mat eller diskar. Du kan ta en vilopaus på en bänk under promenader. Du kan ställa dig upp en stund om du suttit länge. 

  • Rör dig i lagom tempo. Genom att variera ställning och röra dig i det tempo som känns bra för dig stärker du muskler och ökar blodcirkulationen. 

  • Träning av mag- och ryggmuskler. Ta gärna hjälp av en fysioterapeut för att få individuellt anpassade råd om träning som passar när du är gravid. Genom att stärka dina core-muskler kan du avlasta bäckenet. 

  • Bekväma skor. Använd bekväma skor som gör att du belastar foten jämnt och håller ryggen rak. 

  • Stötta upp med kuddar. Du kan använda en stödjande kudde i svanken när du sitter, och en kudde mellan knäna när du sover. 

  • Sitt med parallella ben. Det är viktigt att ha en jämn belastning på båda benen, det ger bäckenet en bättre ställning. Undvik att sitta med benen i kors. 

  • Undvik tunga lyft. Lyft inte tunga saker, och undvik att köra tunga barnvagnar eller kundvagnar. 

Behandling vid foglossning

Behandlingen utformas individuellt, och handlar till stor del om att anpassa vardagen. Du kan också få hjälpmedel och övningar som kan underlätta. Fråga din barnmorska vilken hjälp som finns att tillgå där du bor.

Här är exempel på åtgärder som kan vara aktuella:

  • Hjälpmedel. Du kan få hjälp av en arbetsterapeut eller fysioterapeut för att få hjälpmedel som underlättar vardagen, till exempel toalettförhöjare eller sittkuddar. 

  • Bäckenbälte. En del får lindring av ett mjukt bälte, så kallat bäckenbälte, som pressar ihop höfterna. Du kan också prova att knyta en stor sjal runt höfterna. 

  • Fysioterapi. Du kan få hjälp av en fysioterapeut som kan ge dig övningar som stärker din kroppshållning och stödjande muskulatur.

  • Akupunktur kan ge smärtlindring. 

  • Anpassade arbetsuppgifter eller sjukskrivning. Beroende på graden av smärta och vilken form av arbete du har kan du få hjälp att anpassa dina arbetsuppgifter. Om det inte hjälper kan det bli aktuellt med sjukskrivning.

När bör jag söka vård?

Prata med din barnmorska om du får ont i bäckenet under graviditeten.

Hur kan Doktor.se hjälpa mig?

Vid foglossning rekommenderar vi att du vänder dig till den barnmorska som följer dig under graviditeten. Du kan vända dig till oss om du har frågor och vill ha hjälp med rådgivning.

Frågor och svar om foglossning

Ewa Lundborg - Doktor.se2021-09-24Filip Saxena, chefläkare - Doktor.se2023-09-11