Långtids-EKG i hemmet

Besväras du av hjärtklappning eller oregelbunden puls? Då kan du träffa en hjärtspecialist direkt i vår app, och efter bedömning få tillgång till långtids-EKG i hemmet. Du får snabb hjälp och har svar på undersökningen inom ungefär två veckor från första kontakten med oss.

Långtids-EKG utförs med ePatch – en diskret, bekväm och smidig EKG-mätare som fästs på huden. Din ePatch skickas hem till din folkbokföringsadress och sedan mäts hjärtrytmen under sju dygn. Du kan leva som vanligt under mätningen – den begränsar varken möjligheten till fysisk aktivitet eller sömn. Långtids-EKG används när din läkare bedömer att det behövs, och ger viktig information om variationer i hjärtrytmen över dygnet som kan vara svåra att fånga på ett vanligt EKG.

Vad är långtids-EKG?

Långtids-EKG, även kallat Holter-EKG, är en metod för att mäta hjärtrytmen under sju dygn. Hjärtrytmen spelas in med hjälp av en liten mobil inspelningsapparat som fästs på huden och får sitta kvar där medan du lever ditt liv som vanligt. På så vis går det att upptäcka tillfällen under din normala vardag då pulsen kanske är för snabb, för långsam eller oregelbunden. Ofta kommer rytmrubbningar sporadiskt. Därför ger långtids-EKG viktig information som inte går att fånga på ett EKG som mäts under ett läkarbesök.

När används långtids-EKG?

Vanliga anledningar till att mäta långtids-EKG är:

  • hjärtklappning
  • trötthet
  • yrsel
  • utvärdering av behandling vid hjärtarytmier

Observera att dessa symtom inte alltid leder till en mätning av långtids-EKG. Din läkare gör en bedömning där flera faktorer vägs in, till exempel din ålder, livssituation, hälsa i övrigt och tidigare sjukdomar.

Vad kostar det?

Mätning med långtids-EKG är kostnadsfri för dig som patient.  Du betalar bara patientavgift för läkarbesök, och frikort gäller. Se patientavgifterna i din region här

Hur går det till?

Om din läkare bedömt att du behöver ett långtids-EKG, skickas en ePatch hem till din brevlåda. Du får också en dagbok där symtom och aktivitet registreras samt all information du behöver för att bära din ePatch på rätt sätt. Mätningen pågår i sju dygn, därefter skickar du tillbaka sensorn med posten i det bifogade frankerade kuvertet.

 

Hur får jag mitt analyssvar?

Efter att du skickat tillbaka din ePatch och analys gjorts av ditt mätresultat, så kommer vi att kontakta dig för att boka in en tid för ett läkarbesök. Läkaren går igenom resultatet av analysen och vad det betyder, samt eventuell behandling eller andra åtgärder.

Vad är EKG?

EKG står för elektrokardiogram och är ett sätt att mäta hjärtats elektriska aktivitet. Metoden används för att upptäcka hjärtsjukdomar och störningar i hjärtrytmen. EKG kan göras i vila eller under ansträngning, till exempel medan du cyklar på motionscykel.

Mätningen sker genom att små elektroder fästs på huden. Dessa är kopplade till en apparat som registrerar hur de elektriska impulserna sprids i hjärtat. Det ger ett speciellt mönster, ett karakteristiskt streck med toppar och dalar. Mätningen känns inte och är helt ofarlig.

Ett långtids-EKG kan göra det möjligt att registrera oregelbunden hjärtrytm som kommer vid enstaka tillfällen.

Varför behövs långtids-EKG?

Långtids-EKG ger värdefull information om hur hjärtat fungerar över dygnet. En del personer har bara rytmrubbningar och andra symtom då och då. Det kan till exempel hända att hjärtsymtomen triggas under aktiviteter i din vardag hemma, som inte märks när du är på ett läkarbesök. Ett långtids-EKG ger läkaren en möjlighet att få en helhetsbild av hur hjärtat fungerar när du lever som vanligt.

Senast uppdaterad: 2022-05-13
Redaktör: Ewa Lundborg - Doktor.se
Granskare:
  • Öppet dygnet runt
  • 365 dagar om året
  • Direkt i mobilen
Skriv in ditt mobilnummer här så skickar vi nedladdningslänk till din mobil! Supersmidigt.
Ange telefonnummer
Kontrollera telefonnummer och försök igen.
Vi samarbetar med