Lipom | fettknölar

Lipom är knölar av fett som kan uppkomma under huden var som helst på kroppen. De är ofarliga, oftast små och ger inga besvär. Lipom behöver för de mesta inte behandlas, men om de blir stora, gör ont eller på andra sätt ger besvär kan de opereras bort.

Orsaker till lipom

Lipom kommer oftast i 40-60 års åldern, och det är inte klarlagt vad det beror på. Knölarna brukar bli kvar livet ut. Fettknölar kan bli större vid viktuppgång, men övervikt orsakar inte lipom.

Symtom på lipom

Lipom är i de flesta fall små, besvärsfria och syns knappt. De kan kännas under huden som mjuka eller aningen fasta, elastiska och lite gummiaktiga när du trycker på dem. De är oftast relativt små, någon centimeter upp till fem centimeter stora.

Ibland bildas större fettknölar, de kan i vissa fall vara så stora som upp mot 20 cm. Större knölar kan göra ont, vara i vägen eller upplevas som kosmetiskt störande. Större lipom kan vara några centimeter och även stå upp från hudytan.

Lipom kan uppkomma överallt, men vanliga ställen är

  • axlarna
  • bakre delen av nacken
  • i armhålorna
  • på överkroppen.

Det är vanligast att ha ett enstaka lipom, men ibland finns flera. En del personer drabbas av väldigt många lipom, och nya tillkommer ständigt. Det kan då vara ärftliga faktorer som ligger bakom.

Behandling vid lipom

Små och besvärsfria lipom behöver inte behandlas. Om fettknölarna ger besvär kan de opereras bort. Det är ett ingrepp som görs med lokalbedövning. Stora lipom kan tas bort med fettsugningsteknik. Om du vill ta bort fettknölar av kosmetiska skäl får du själv bekosta ingreppet.

När bör jag söka vård?

Sök vård om något av följande stämmer in:

  • Om du har fettknölar som gör ont eller på andra sätt är besvärande
  • Om du har en fettknöl som ändras, till exempel blir oregelbunden, hård eller växer snabbt.

Hur kan Doktor.se hjälpa mig?

Doktor.se har fysiska mottagningar du kan vända dig till.

Frågor och svar om lipom

Här har vi samlat några frågor och svar om lipom.

Vad är lipom?

Lipom är en ofarlig knöl under huden, en godartad tumör som består av fettvävnad. De är oftast små, runt en centimeter, och ger inga besvär. Större lipom kan göra ont eller på andra sätt bli besvärande. Då kan de opereras bort.

Varför får man lipom?

Det är inte klarlagt varför lipom uppkommer.

Senast uppdaterad: 2022-02-28
Redaktör: Ewa Lundborg - Doktor.se
Granskare: Seika Lee, medicinsk chef - Doktor.se
  • Öppet dygnet runt
  • 365 dagar om året
  • Direkt i mobilen
Skriv in ditt mobilnummer här så skickar vi nedladdningslänk till din mobil! Supersmidigt.
Ange telefonnummer
Kontrollera telefonnummer och försök igen.
Vi samarbetar med