P-ring

P-ring är ett preventivmedel som du sätter in i slidan, ungefär som du för in en tampong. Ringen sitter inne i tre veckor. Därefter tar du ut ringen, och är utan i en vecka då du kommer få en mensliknande blödning. P-ring ger ett säkert skydd mot oönskad graviditet. 

Hur fungerar p-ring?

P-ringen är gjord av mjuk genomskinlig plast och innehåller två olika hormon, gestagen och östrogen. Ringen sätter du själv in i slidan på ungefär samma sätt som en tampong. När den är på plats i slidan så känns den inte, men frisätter hormoner i jämn takt. 

P-ringen sitter i slidan i tre veckor, därefter tar du själv ut den och är utan p-ring i en vecka. När det gått sju dagar sätter du in en ny. Under veckan du är utan p-ring kommer du att få en mensliknande blödning. 

Hormonerna i p-ringen skyddar mot graviditet genom att:

 • förhindra ägglossning
 • se till så att sekretet i livmoderhalsen har en segare och tjockare konsistens som gör det svårt för spermier att passera genomse till att slemhinnan i livmodern förblir tunn och inte kan ta emot ett befruktat ägg

Fördelar med p-ring

Det finns flera fördelar med p-ring. Här är några exempel:

 • Ger ett säkert skydd mot graviditet.
 • Innehåller en låg dos hormon, som frisätts jämnt
 • Sitter inne i tre veckor, du slipper komma ihåg att ta en tablett eller byta plåster en gång i veckan
 • Ger samma fördelar som p-piller: mindre och lindrigare blödning, minskad risk för pms, minskad risk för vissa cancerformer.
 • Funkar även om du kräks eller har diarré.Går att skjuta upp mensen.

Nackdelar med p-ring

Det finns också nackdelar med p-ring, till exempel:

 • Ger inget skydd mot könssjukdomar.
 • Innehåller hormoner, kan ge biverkningar.
 • Östrogen i p-ring kan ge ökad risk för blodpropp, främst för personer som har ärftlig risk för blodpropp eller är överviktiga.

P ring – biverkningar

P-ringen innehåller hormoner som påverkar kroppen, och det tar ofta lite tid för kroppen att vänja sig. När du just börjat använda p-ring är det vanligt att uppleva biverkningar, som sedan brukar gå över. De biverkningar som förekommer är bland annat:

Om du fortfarande känner av biverkningar efter några månader kan du ta kontakt med din vårdgivare för att få hjälp att pröva någon annan typ av preventivmedel. 

 

Hur gör jag om jag vill börja med p ring?

Du beställer en tid på en barnmorskemottagning, vårdcentral, ungdomsmottagning eller hos en gynekolog. Under vårdbesöket kommer du att få svara på frågor om din mens och din hälsa i stort. Om p-ring är ett bra val av preventivmedel för dig kommer du kunna få ett recept, och kan hämta ut din p-ring på apotek. 

Hur kan Doktor.se hjälpa mig?

Hos oss arbetar barnmorskor, sjuksköterskor och läkare. Vi kan hjälpa dig med rådgivning och vi kan även förnya recept på preventivmedel. Doktor.se har också fysiska mottagningar som du kan vända dig till.

Frågor och svar om p-ring

Vad är p ring?

P-ring är ett preventivmedel i form av en liten genomskinlig plastring som du själv sätter in i slidan. P-ring innehåller samma typ av hormoner som finns i p-piller.

P ring hur ska den sitta?

P-ringen är böjlig, och du klämmer ihop den och för den sedan djupt in i slidan ungefär som när du sätter in en tampong. Om den inte känns så har du satt in den rätt. 

När i månaden ska jag börja med p-ring?

Du kan börja använda p-ring på en gång, när som helst i månaden. Det går bra även om du har mens. Om du sätter in p-ringen på mensens första dag har du skydd direkt. Om du startar någon annan dag i menscykeln kommer det dröja sju dagar innan du har skydd mot att bli gravid.

Var ska jag göra av använd p-ring?

Efter tre veckor tar du ut p-ringen. Du ska inte kasta den i toaletten eller i soporna, utan skölja av den och lämna in på apotek. Om du bor i en kommun där sopavfallet bränns kan du kasta ringen i din vanliga sopkorg.

Redaktör: Ewa Lundborg - Doktor.se
Publicerat datum: 2021-10-21
Granskare: Seika Lee, Medicinsk Chef - Doktor.se
Senast granskad: 2021-12-29
 • Öppet alla dagar i veckan
 • 365 dagar om året
 • Direkt i mobilen
Skriv in ditt mobilnummer här så skickar vi nedladdningslänk till din mobil! Supersmidigt.
Ange telefonnummer
Kontrollera telefonnummer och försök igen.
Vi samarbetar med