Doktor.se

Svinkoppor

Svinkoppor är en smittsam infektion som ofta uppkommer i ansiktet, till exempel runt munnen eller näsan. Svinkoppor är vanligast hos barn i förskoleåldern. Infektionen går ofta över av sig själv med noggrann tvätt och hygien.

Hur kan Doktor.se hjälpa mig?

Vi kan hjälpa dig bedöma symtomen och ge dig rådgivning. Om det behövs kan vi skriva ut läkemedel på recept.

Orsaker till svinkoppor

Svinkoppor kallas även för impetigo och är en ytlig infektion i huden. Det är en av de vanligaste hudinfektionerna som drabbar barn, framför allt små barn, men förekommer i alla åldrar. Infektionen orsakas av bakterier av arterna stafylokocker eller streptokocker som tränger in i sår i huden så att det blir en inflammation. 

Svinkoppor är ofarligt men mycket smittsamt, och därför är det viktigt med god handhygien så att andra inte smittas. Smittan sprids via sårvätskan som innehåller stora mängder bakterier. Inkubationstiden för svinkoppor är två till tre dagar. Utslagen kan klia och strama, och barn kan lätt klia sönder skorporna och sprida infektionen vidare.

Svinkoppor i ansiktet på barn

Bild på svinkoppor. Bild från ©DermNet New Zealand med tillstånd.

Symtom på svinkoppor

Den vanligaste formen av svinkoppor börjar ofta som en eller flera små prickar som kan klia. På ljus hud ser prickarna röda ut, på mörk hud kan det vara svårare att se. Prickarna övergår i varfyllda blåsor som sedan täcks av honungsfärgade (gulbruna) skorpor. I vissa fall blir huden bara röd, irriterad och glansig. Det kan dyka upp nya blåsor intill eller på andra ställen. Svinkoppor uppkommer ofta i ansiktet, runt munnen eller näsan, på händer och fötter, men kan även förekomma på andra ställen på kroppen. Svinkoppor uppstår lättare på fuktig och irriterad hud till exempel vid eksem.

Vad kan jag göra själv?

Det finns mycket du kan göra själv, framför allt för att undvika att infektionen sprids vidare till större områden på huden, eller till andra personer. Du förhindrar smittspridning genom att:

  • tvätta händerna ofta och noggrant

  • använda engångshanddukar

  • undvika direktkontakt med utslagen. Om det går kan det vara bra att täcka över utslagen så minskas smittrisken. Det är viktigt att det är torra omslag, eftersom fukt kan gynna tillväxt av bakterier och förvärra utslagen.

  • byta kläder, örngott och pyjamas varje dag. 

  • tvätta i minst 60 grader så att bakterierna dör 

  • klippa naglarna på barnet och försöka se till att barnet inte river i såren

  • torka av handtag och ytor som ni ofta tar i, leksaker och helst även gosedjur

  • rengöra nappar och nappflaska noggrant, byta barnets tandborste

  • vara extra noga med att använda mjukgörande krämer så att huden inte blir torr och sprucken och därmed mottaglig för smitta. Det är särskilt viktigt för barn med eksem

  • att hålla förskolebarn hemma tills såren är läkta för att undvika att smitta andra. Skolbarn som är så stora att de kan undvika att ta i såren och på egen hand sköta handhygien kan vara i skolan. De ska inte delta i idrott eller bad tills utslagen har läkt.

Behandling vid svinkoppor

Syftet med behandlingen är att hindra smittspridning och lindra symtomen. I de allra flesta fall kan du behandla själv med noggrann tvätt och hygien. Gör så här:

  • Rengör utslagen genom att blöta upp tjocka skorpor med bomull eller en bomullsrondell fuktad med vatten som du lägger på en stund före tvätt.

  • Tvätta därefter försiktigt med flytande tvål och vatten. Lösa skorpor försvinner när du tvättar, men undvik att ta bort skorpor som sitter fast. 

  • Klappa försiktigt torrt med en kompress eller bit mjukt papper som du sedan slänger.

  • Som ett extra steg kan du eventuellt badda såren med antibakteriell klorhexidinlösning som kan köpas på apotek. Låt sedan såren lufttorka.

  • Upprepa detta varje dag, morgon och kväll, tills utslagen försvinner.

Genom dessa åtgärder brukar besvären lindras successivt för att helt försvinna inom en eller ett par veckor. I vissa fall kan infektionen behöva behandlas med antibiotika. Det är till exempel om utslagen drabbar stora områden eller fortsätter att sprida sig.

När bör jag söka vård?

Sök vård om något av följande stämmer in:

  • Om utslagen breder ut sig över stora hudytor och är mycket besvärande.

  • Om barnet samtidigt får hög feber, ter sig slött eller på andra sätt påverkat.

  • Om utslagen kommer tillbaka om och om igen.

Frågor och svar om svinkoppor

Här har vi samlat några frågor och svar om svinkoppor.

Ewa Lundborg - Doktor.se2020-04-14Filip Saxena, chefläkare - Doktor.se2023-08-23