Vaccination mot covid-19 på uppdrag av Region Skåne

Doktor.se är upphandlade för att erbjuda vaccination dos 2 mot covid-19 till allmänheten i Skåne. Vaccineringen sker enligt gällande nationella rekommendationer för turordning och är kostnadsfri för alla. Här finns information om vad som gäller för vaccination av allmänheten i Skåne. Du kan också läsa om vaccinationer på Region Skånes hemsida och på 1177 Vårdguiden.

 

Den 31 oktober upphörde vårt uppdrag att vaccinera mot covid-19. Från och med 1 november ska du vända dig till din vårdcentral. Mer information kring vaccination i Skåne hittar du på 1177.se

Hur går vaccinationen mot covid-19 till?

Vaccinet ges som en injektion på utsidan av överarmen. Du får först en dos, väntar sex veckor och får sedan en andra dos. För ett fullgott skydd behövs två doser av vaccinet. Du kommer att få information om när det är dags för din andra dos på plats när du får första dosen.

Här är några saker att tänka på inför din vaccination:

  • Ät, drick och sov ordentligt inför din vaccinering.
  • Ta med dig giltig legitimation.
  • Ha på dig ett munskydd.
  • Välj kläder som gör det lätt att komma åt armen.

Kan jag välja vilket vaccin jag vill ha?

Du kan inte själv välja vaccin. Du kommer att erbjudas det vaccin mot covid-19 som finns tillgängligt när det blir din tur att vaccineras. Våra vårdcentraler använder precis som andra vårdcentraler de vaccin vi blir tilldelade från region Skåne.

Vad kostar det att vaccineras mot covid-19?

Vaccinationen är kostnadsfri för dig som patient. 0 kr.

Ska jag vaccinera mig även om jag redan haft covid-19?

Ja. Du rekommenderas att vaccinera dig även om du haft infektionen och nu är frisk. Om du har en pågående covid-19 infektion eller symtom som skulle kunna vara covid-19 ska du inte vaccinera dig.

Hur fungerar vaccin mot covid-19?

Vacciner mot covid-19 fungerar genom att skapa en reaktion i immunförsvaret mot en del av det protein som finns på ytan av viruset SARS-CoV-2, så kallat spike-protein. Det gör att kroppen börjar producera antikroppar mot proteinet, och därmed ett skydd mot covid-19. När viruset kommer in i kroppen kommer immunförsvaret känna igen ytproteinerna, och kan därmed snabbt mobilisera ett skydd mot covid-19. Alla vaccin mot covid-19 som finns i dag fungerar enligt denna princip.

Hur kommer jag må efter vaccinationen?

Precis som efter de flesta vaccinationer kan du känna svullnad och ömhet på injektionsstället. Du kan också känna dig trött, få kortvarig feber, huvudvärk eller ont i musklerna. Det går i regel över inom några dagar. I studier har det förekommit ett litet antal fall av överkänslighetsreaktioner. Det är mycket ovanligt.

Var kan jag läsa mer om vaccination mot covid-19 i Skåne?

För den senaste informationen gällande vaccination mot covid-19 i Region Skåne kan du besöka regionens sida om ämnet som du hittar här.

Frågor och svar om vaccination mot covid-19 – 1177.se

Finns det information om vaccination mot covid-19 på andra språk?

Ja, det finns information om covid-19 och vaccination mot covid-19 på många olika språk.
Läs mer här.

Senast uppdaterad: 2021-10-29
Redaktör: Ewa Lundborg - Doktor.se
Granskare: Seika Lee, medicinsk chef - Doktor.se
  • Öppet dygnet runt
  • 365 dagar om året
  • Direkt i mobilen
Skriv in ditt mobilnummer här så skickar vi nedladdningslänk till din mobil! Supersmidigt.
Ange telefonnummer
Kontrollera telefonnummer och försök igen.
Vi samarbetar med