Tillbaka till Doktor.se

Resevaccinationer

De senaste åren innan pandemin reste vi som aldrig förr. Vi har rest tidigare i livet. Vi har rest oftare. Vi har rest längre bort och varit borta längre tid. Som pigga pensionärer vistas vi utomlands i långa perioder. Att resa vidgar våra vyer och ger oss många upplevelser. Under pågående pandemi reser vi inte så, men vissa resor är nödvändiga och vi hoppas att världen snart kan öppna igen! Vlg Vaccination ger dig råd och rekommendationer inför din resa. Våra sjuksköterskor och läkare har resemedicinsk utbildning och många års erfarenhet. Vi följer vad som händer i världen vad gäller infektioner och epidemier samt på rese-och vaccinmarknaden.

Vem ska vaccinera sig?

Alla som ska resa utomlands kan behöva ställa sig frågan ”Behöver jag vaccinera mig”?

Vilka vacciner du behöver beror på:​

  • vart du ska resa
  • vad du ska göra
  • hur länge du ska vistas på resmålet
  • vad du tidigare är vaccinerad mot
  • vilken säsong du reser

Generella rekommendationer

Afrika: grundskydd, hepatit A och hepatit B, kolera, eventuell malariaprofylax, gula febern vissa länder.

​Asien: grundskydd, hepatit A och hepatit B, eventuellt kolera, japansk encefalit.

​Europa: grundskydd och eventuellt hepatit A och B och eventuellt meningokockvaccin till barn och ungdomar vid längre vistelse i vissa länder.

​Nordamerika: grundskydd, eventuellt hepatit A och B och eventuellt meningokockvaccin till barn och ungdomar vid längre vistelse i vissa länder.

Oceanien: grundskydd och eventuellt meningokockvaccin till barn och ungdomar vid längre vistelse i vissa länder.

Sydamerika: grundskydd, hepatit A och B, eventuellt kolera, gula febern för vissa länder.

​Rekommendation
Vi rekommenderar dig att fylla på grundskyddet mot stelkramp, difteri och kikhosta om du inte gjort det på 20 år.

När och hur ofta ska man vaccinera sig?

Om man inte vet vad man är vaccinerad mot tidigare, om det är länge sedan man vaccinerade sig och/eller om man ska vara utomlands länge så är det bra att komma till vaccinationsmottagningen senast 4-6 veckor innan den planerade resan.

​Om du ska resa väldigt snart – kom till vaccinations-mottagningen ändå så kan vi se över vad du kan behöva och vad du hinner vaccinera dig mot. De flesta vaccin ger ett långtidsskydd när man har tagit några doser. Andra vaccin kan man behöva fylla på som till exempel drickvaccin mot kolera.

Vad gör man om man glömt att ta påfyllnadsdos?

Om du glömt att ta en dos och det gått längre tid än rekommenderat så ska du komma och ta din dos så snart du kan. Du behöver inte börja om från början! Många vaccin behöver endast fyllas på om du ska resa igen och därmed utsätta dig för en ökad risk igen. Då kan du vänta med att fylla på tills det är dags för nästa resa! Detta gäller t.ex. tyfoidvaccin och koleravaccin.

Vad händer om jag inte vet vad jag fått för vaccin tidigare och tar vaccin fast jag inte skulle ha behövt?

Om du tar en dos vaccin trots att du redan var vaccinerad så gör det ingenting.

Mässling

Är du född 1960-1980 och inte har haft mässling och inte vet om du är vaccinerad så rekommenderas vaccination. Små barn över 6-9 månader som ska ut och resa kan till många resmål rekommenderas att ta en första dos MPR-vaccin. Detta då risken för mässling är betydligt större i många länder (även i Europa) än i Sverige.

Hepatit A och hepatit B

Vaccin mot Hepatit A och Hepatit B rekommenderas för resa till stora delar av världen. Vaccinet ges i 3 doser, 2 doser innan resan och 1 dos efter, och därefter har du skydd för kommande decenniers resor.

Gula febern

En del länder har krav på att du är vaccinerad mot Gula febern.

Meningokocker

För pilgrimer krävs meningokockvaccin.
Det kan också rekommenderas för barn och ungdomar i miljöer där man bor eller vistas tätt inpå varandra såsom skolor, läger eller studentkorridorer. Det finns vacciner som skyddar mot olika serotyper av meningokocker A, C,W och Y respektive mot meningokocker typ B. Läs mer på Folkmyndighetens hemsida.

Myggburna smittor

Myggan är världens farligaste djur! Myggor kan sprida flera allvarliga sjukdomar:

Hos oss får du råd angående myggskydd. Vi kan rekommendera myggmedel och impregnerade myggnät och skriva ut recept på malariatabletter. Myggnät och myggstift finns även på mottagningen.

Säsongsinfluensa

Ska man resa under den säsong som influensan går kan man överväga vaccination mot aktuell säsongsinfluensa.

Hur gör man för att vaccinera sig?

På Väsby läkargrupp har vår vaccinationsmottagning Drop-in för vaccination alla helgfria vardagar hela året kl 8:00-12:00 och 13:30-16:00 och på tisdagskvällar har vi Drop-in för vaccination till kl 19. Du kan också boka tid för vaccination För tidsbokning klicka här.

Alla är välkomna att vaccinera sig på Väsby läkargrupp. För vaccination behöver man inte vara listad på vårdcentralen eller bo i närheten.

​​Väsby läkargrupp Vaccination vet vad du, din familj eller vänner behöver!

  • Öppet dygnet runt
  • 365 dagar om året
  • Direkt i mobilen
Skriv in ditt mobilnummer här så skickar vi nedladdningslänk till din mobil! Supersmidigt.
Ange telefonnummer
Kontrollera telefonnummer och försök igen.