Tillbaka till Doktor.se

Astma/KOL-mottagning

Kontakta oss​

08-594 210 40, måndag till fredag 08:00-17:00.

​Vem är det för?

Astma/KOL-mottagningen på Vlg träffar listade patienter som är under utredning av andningssvårigheter som del i bedömning samt patienter med diagnostiserad problematik för stöd, utbildning, uppföljning och behandling.

​Hur får jag en tid?

Misstänker du att du lider av astma och/eller KOL skall du först boka ett läkarbesök via tidsbokningen på 08-594 210 40. Bedömer läkaren att det är lämpligt med vidare bedömning/utredning remitteras du sedan till astma/KOL-sjuksköterska som bokar in en tid till dig.

Har du kontinuerlig kontakt astma/KOL-mottagning på Vlg går det bra att ringa för tidsbokning direkt till astma/KOL-sjuksköterska på 08-594 210 40.

Hur går det till

Besök till astma/KOL-mottagningen tar vanligtvis mellan 45 – 60 minuter.

Som ett led i utredning, diagnossättning och behandling görs spirometri med reversibilitetstest.

​Det innebär att man blåser så länge och så snabbt man kan i ett rör kopplat till en maskin som mäter din utandning. Efter första mätningen tas en hög dos kortverkande luftrörsvidgande medicin (Salbutamol) som får verka i 15 minuter innan nytt blåstest. Skillnaden i resultat och blåsteknik analyseras och bedöms sedan av astma/KOL-sjuksköterska.

Utifrån analys och individuell bedömning kan du sedan erbjudas medicinsk information och rådgivning, genomgång av inhalationsteknik och/eller instruktioner samt utbildning kring astma, allergi och KOL med individuell behandlingsplan.

Läs mer om:

​Din inhalator: I sökfältet skriver du in namnet på din inhalator för information om bland annat handhavande, rengöring och byte av kapsla/ampull.
Astma
KOL
Astma och allergiförbundet

  • Öppet dygnet runt
  • 365 dagar om året
  • Direkt i mobilen
Skriv in ditt mobilnummer här så skickar vi nedladdningslänk till din mobil! Supersmidigt.
Ange telefonnummer
Kontrollera telefonnummer och försök igen.
Vi samarbetar med