Tillbaka till Doktor.se

Diabetesmottagningen

Kontakta oss​

Lisbeth Sellin – Direktnummer 08-594 210 49, måndag, onsdag, torsdag och fredag 11:30-12:30.

Sofia Höijer – Boka telefontid på 08-594 210 40, måndag till fredag 08:00-17:00.

Vilka är vi?

Välkommen till vår diabetesmottagning. På VLG arbetar Lisbeth Sellin och Sofia Höijer, distriktssköterskor med specialistutbildning inom Diabetes. Om du har prediabetes kan du även få träffa distriktssköterskor Marie Falkner eller Eva Lindén Nyholm som har utbildning inom hälsorådgivning.

​Vem är det för?

På diabetesmottagningen tar vi emot patienter med typ 2-diabetes och patienter som har prediabetes (latent diabetes) förstadiet till typ 2-diabetes.

Hur går det till

Behandling vid typ 2-diabetes varierar beroende på hur sjukdomen utvecklas och utformas efter patientens behov. Nationella riktlinjer om vård vid diabetes enligt Socialstyrelsen tillämpas. Behandlingen av diabetes syftar till att sänka blodsocker och hålla det så jämt som möjligt. Grunden i behandling av typ 2-diabetes är rätt kost och motion.

​Ett besök hos oss kan innebära kontroll av utveckling av blodsocker, se över behandling, samtala om livsstil, kost och motion, ge rådgivning och information kring sjukdomen och hur du själv kan påverka och ibland förbättra dina levnadsvanor. Behandlingen och rådgivning är individuell. Eventuell blodsockerkurva diskuteras och blodtryck, vikt och midjemått tas.

Ta gärna med din blodsockermätare och aktuell blodsockerkurva till ditt besök. På mottagningen i stora väntrummet kan du själv ladda in dina värden från blodsockermätaren i Diasend.

Blodsockervärden från de senaste 14 dagarna gås igenom tillsammans med diabetessköterskan.

Ibland behövs det förnyas nya recept på hjälpmedel till blodsockermätare, som lansetter eller teststickor. Oftast skrives flera uttag i beställningsportalen vid beställning av hjälpmedel (teststickor, lansetter). Om du inte fått en lapp för nybeställning vid leverans kan du oftast göra nästa beställning själv via 1177.se och ditt personliga Bank ID.

Ögonbottenfotografering

Vid har typ 2-diabetes, kontrolleras fotstatus en gång om året, för att undersöka känsel och cirkulation i fötter. Vid nedsatt känsel eller försämrad cirkulation kan en remiss till medicinsk fotvård utfärdas.

Vid typ 2-diabetes, bör det regelbundet genomföras en ögonbottenfotografering, för att kontrollera små blodkärl i ögonen. Vi samarbetar med Medsyn Ögonklinik Löwenströmska. Undersökning brukar genomföras vart annat eller vart tredje år via remiss.

Våra patienter registreras i Nationella diabetesregistret (NDR) som är ett kvalitetsregister för diabetes i Sverige. Uppgifterna i registret är sekretessbelagda precis som övriga journalanteckningar.

Läs mer om:

Diabetesförbundet
Beställningsportalen/hjälpmedel
Hjälpmedel via 1177.se
Ögonbottenfoto
​Medicinsk fotvård
Medicinsk fotvård Sveakliniken
Medicinsk fotvård via 1177.se
Nationella diabetesregistret

  • Öppet dygnet runt
  • 365 dagar om året
  • Direkt i mobilen
Skriv in ditt mobilnummer här så skickar vi nedladdningslänk till din mobil! Supersmidigt.
Ange telefonnummer
Kontrollera telefonnummer och försök igen.
Vi samarbetar med