Underliv

Kliar eller svider det i underlivet? Då kan du ha drabbats av exempelvis en urinvägsinfektion eller svamp.

Alla kvinnor upplever problem med underlivet någon gång i livet. Det kan klia, svida och göra ont. 

Vanliga orsaker till smärta i underlivet kan vara urinvägsinfektion, svampinfektion, vestibulit eller en könssjukdom. Svampinfektion är en av de vanligaste anledningarna till problem med underlivet, ungefär 75 procent av alla kvinnor i fertil ålder drabbas någon gång under sin livstid. Exempel på symptom är intensiv klåda och irritation, sköra slemhinnor, ont vid samlag och flytningar.

Tills symptomen försvunnit bör man avstå från sex. Andra vanliga orsaker till obehag från underlivet är urinvägsinfektion, då det svider när man kissar, och könssjukdomar. Även vestibulit, som är smärta vid sex, skapar stora besvär för många.

Symptom

Klåda och smärta i underlivet är två symptom som kan vara väldigt begränsande och jobbigt för den drabbade. Andra symptom på att något inte står rätt till är flytningar, svullnad, rodnad och irritation. Innan en behandling påbörjas ska man ta reda på orsaken till problemen.

Behandling

  • Undvik att tvätta dig för ofta i underlivet
  • Använd aldrig vanlig tvål, utan istället en mild olja
  • Efter tvätt, smörj området med en skyddande intimkräm
  • Använd bomullstrosor
  • Sov utan underkläder
  • Vid en urinvägsinfektion kan du behöva ta en antibiotikakur, samma sak gäller för vissa könssjukdomar.

Hör av dig till oss på Doktor.se

Problem med underlivet kan skapa mycket oro och smärta och det är viktigt att ta problemen på allvar. Det finns mycket hjälp att få och hos oss på Doktor.se finns både barnmorskor och läkare beredda att hjälpa dig.

Vi samarbetar med