Doktor.se

12 tips för säkrare hopp på studsmatta

8 Maj, 2024 ・ 3 min

Nu är det säsong för studsmattor – och de speciella benbrott och andra skador som kan drabba barn. Att låta barn hoppa studsmatta kan ge många plusvärden som ökad benmassa, bättre balans och muskelträning. Här är våra bästa tips för att hoppa säkert och minska risken för skador.

När personalen på akuten ser ett barn med misstänkt benbrott så här års är den första frågan ofta – har ni hoppat studsmatta?

Undvik att många hoppar samtidigt

De vanligaste orsakerna till skador är att flera hoppar samtidigt, eller att barnen ramlar på eller av studsmattan. Om barn ska hoppa samtidigt rekommenderas att det är max två personer åt gången, att de är i ungefär samma storlek och har koll på varandra. När barn hoppar samtidigt bör också en vuxen ha uppsikt för att kunna sätta stopp om leken blir för vild.

Vuxna ska vara väldigt försiktiga om de ska vara på studsmattan med barn. Vuxna är tyngre, och ger en extra studs till barn som kan göra att de lätt skadar sig.

Benbrott och stukade fötter är vanligt

Benbrott, stukade fötter, sår och överansträngningar är vanliga skador. Vid krockar är det vanligt med tandskador, whiplash eller hjärnskakning. Det finns också risk för allvarliga skador i huvud och nacke, till exempel efter misslyckade volter, men de är mer sällsynta.

Benbrotten är oftast i underarmar och handleder, men även i benen. Det är vanligt att behöva gips i fyra veckor efter ett benbrott, men tiden kan också vara längre. Barn kan få speciella gips som det går att bada med.

Det finns mycket föräldrar kan göra för att minska risken för skador.

Säkrare hopp – 12 tips

  1. Ställ studsmattan på plan mark så den står rakt och stadigt. Underlaget ska vara mjukt och utan hårda föremål i närheten.

  2. Använd skyddsnät runt studsmattan, och vadderat skydd som täcker fjädrar och ram ordentligt. Stäng öppningen under hoppning.

  3. Låt inte små barn hoppa utan övervakning.

  4. Hoppa helst en i taget, eller max 2 barn samtidigt. Barnen bör vara i ungefär samma storlek.

  5. Se till att barn har koll på varandra när de hoppar, gärna med ögonkontakt.

  6. Se till att barn inte försöker hoppa över sin förmåga, till exempel vad gäller volter och tricks som kan skada nacke och huvud. Sätt regler för vad som gäller, och förklara varför det är viktigt.

  7. Hoppa utan skor. Använd gärna speciella sockor med halkskydd.

  8. Låt inte barnen ta med sig leksaker, pinnar eller annat upp på studsmattan, särskilt inte hårda eller vassa saker.

  9. Ta pauser och avbryt hoppandet när barnen börjar se trötta ut. Det minskar risken för både skador och överansträngning.

  10. Hoppa inte vuxna och barn tillsammans, eftersom det ger barnen för mycket studs.

  11. Kontrollera att det inte finns stenar eller vassa saker runt studsmattan som barnen kan skada sig på om de faller av.

  12. Hoppa inte när studsmattan är blöt, eftersom den blir halkig och det ökar risken för skador.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
Ewa Lundborg - Doktor.se8 Maj, 2024Filip Saxena, chefläkare - Doktor.se

Fler artiklar om rörelse