Doktor.se

Hud

Medicinskt granskad

Huden är kroppens största organ och har många viktiga funktioner. Den skyddar mot virus och bakterier, den förhindrar avdunstning av vatten och den reglerar värmen i kroppen. Genom huden känner vi omgivningen och bygger relationer. Huden är livsviktig för hälsan och välbefinnandet och vi är beroende av att den fungerar väl.

Få råd och hjälp vid hudbesvär

Snabb hjälp via chatt, video eller röstsamtal. Öppet alla dagar.

Symtom på hudsjukdom

Beroende på vad som orsakat hudåkommorna eller hudsjukdomarna kan det uppstå en rad olika symtom som rödflammig hud, stickande eller rodnande hudutslag, blåsor som kliar, knottrig hud, torra partier i huden, sprickor, sår, blåsor och bölder.

Exempel på hudsjukdomar

Hudbesvär kan vara tillfälliga eller långvariga och uppstå av många olika anledningar så som stress, sömnbrist, vätskebrist, solljus, förkylning, närings- och vitaminbrist eller dålig rengöring. Hudbesvär kan bero på virus, bakterier eller svamp. Det kan också vara en följd av andra sjukdomar eller att immunförsvaret inte fungerar som det ska. Vissa har en känslig hud och får lättare besvär än andra. 

Här är några exempel på vanliga hudbesvär och hudsjukdomar:

Vad kan jag göra själv?

Huden påverkas av yttre faktorer som sol, vind och kemikalier. Men huden påverkas lika mycket inifrån, till exempel av vad du äter och hur du lever. Här finns några tips på vad du kan göra för att bibehålla en len hud samt förebygga både sjukdomar och för tidigt åldrad hud.

  • Skydda dig mot solen. Solen är den största orsaken till rynkor, åldersfläckar och hudproblem och ökar dessutom risken för cancer. Motverka solskadad hud genom att använda solskyddsfaktor, ha skyddande kläder/hattar på utsatta områden som axlar och kala hjässor och hålla dig i skuggan när solen är som starkast (timmarna mitt på dagen). 

  • Rök inte. Mest allvarligt är att rökning ökar risken för cancer. Men rökning gör också att huden åldras i förtid, får sämre tillgång till näring, sämre elasticitet och fler rynkor.

  • Var varsam med huden. Undvik starka tvålar som torkar ut huden och återfukta med kroppslotion när huden blir torr. Rengör ansiktet morgon och kväll med milda produkter som passar för din hudtyp.

  • Ät näringsriktig kost och drick vatten. En kost som består av frukt, grönsaker, fullkorn och magra proteinkällor hjälper till att hålla huden elastisk och välfungerande.

  • Håll koll på stressnivån. Okontrollerad stress påverkar hela kroppen inklusive huden. Eftersträva en god nattsömn, sätt gränser för vad du kräver av dig själv och ge utrymme för saker som ger dig glädje i livet.

  • Eftersträva svettig träning.När du motionerar ökar blodflödet och därmed näringstillförseln i huden och svetten har både utrensande och bakteriedödande effekt. Det gör att svettig träning motverkar akne och har en föryngrande effekt på huden.

Behandling vid hudsjukdomar

Behandlingen skiljer sig åt beroende på vad symtomen beror på. Det finns bra behandling att få för de flesta hudproblem i form av både receptfria krämer och receptbelagda mediciner. Syftet med behandlingen är att återskapa hudens naturliga barriär och dämpa eventuella infektioner eller inflammationer.

Hur kan Doktor.se hjälpa mig?

Hör av dig till oss om du behöver hjälp att bedöma utslag på huden, klåda eller rodnande och irriterad hud. Vi ger dig råd om lämplig behandling som kan lindra besvären, och om det behövs skriver vi ut läkemedel på recept.

Få råd och hjälp vid hudbesvär

Snabb hjälp via chatt, video eller röstsamtal. Öppet alla dagar.

28 Februari, 202023 Augusti, 2023

Fler artiklar om hudbesvär

Läs fler medicinskt granskade artiklar som handlar om det senaste inom sjukvård, hälsa och medicin.