Hitta rätt kost och livsstil vid IBS
Hur du lever och vad du äter har stor betydelse för hur du mår vid IBS. Besvären är väldigt individuella, både vad gäller de symtom du har och vad som hjälper. Du kan lindra IBS på olika sätt beroende på vilka symtom du har:
Skriv matdagbok så att du lättare kan upptäcka vad som gör dig sämre. Skriv ner vad du äter och dricker och hur dina symtom påverkas.
Undvik mat och dryck som förvärrar dina symtom. Du måste själv prova dig fram till vad som du mår bäst av att undvika, eftersom det är olika för alla. Exempel på mat och dryck som ofta ger besvär är fet mat, kryddstark mat, kaffe och alkohol.
Drick vatten. De flesta vuxna behöver 1,5-2 L vatten om dagen. Dricker du för lite vatten är det svårare för magen att smälta maten och det är lättare att bli förstoppad. Har du diarré förlorar du mer vatten än vanligt, då behöver du dricka lite mer vatten.
Prata med en läkare eller dietist om vad du bör och inte bör äta. Vissa blir hjälpta av att äta enligt FODMAP, en kost där du undviker att äta kolhydrater som är svåra för tarmen att bryta ner. Om du vill prova att äta enligt FODMAP är det bra att först prata med en dietist.
Ät mindre gasbildande mat om du har problem med mycket gaser i magen. Exempel på sådan mat är kål, bönor, lök, paprika och produkter som innehåller sötningsmedel.
Välj laktosfria produkter om du är känslig för laktos.
Ät små portioner ofta, stora portioner kan förvärra besvären.
Ät långsamt i lugn och ro, stressa inte.
Ät lagom mycket och rätt sorts fibrer. Mat som innehåller mycket fibrer är bra vid förstoppning, förutsatt att du också dricker mycket vatten, men hjälper inte mot magont. Istället kan det göra mer ont i magen om du äter för mycket fibrer. Lösliga fibrer från frukt och grönsaker kan lindra dina symtom, medan olösliga fibrer från sädesslag och fullkornsprodukter kan öka besvären.
Prova probiotika om du har problem med mycket diarréer. Probiotika innehåller goda bakterier som kan stärka tarmen och kan köpas i kapselform på apoteket. Det finns även livsmedelsprodukter i mataffären som innehåller probiotika, till exempel särskild yoghurt.
Försök att gå på toaletten regelbundet. Det går att träna upp en rutin för när du ska bajsa. Försök att bajsa vid samma tidpunkt på dygnet. Håll dig inte om du känner att du behöver gå. Stressa heller inte, utan låt det ta den tid det tar.
Utöva fysisk aktivitet. Många upplever att de mår bättre när de tränar även om det saknas bevis för att träning minskar IBS-symtom.
Få tillräckligt med sömn och undvik stress. Sömnbrist och stress kan förvärra IBS, så försök ha en regelbunden sömnrutin och undvik långvarig stress. Läs mer i vår artikel 13 tips för godare sömn.
Läs på och lär dig mer om IBS. Att lära dig mer om IBS och din mage kan dels ge dig tips på vad du kan göra för att må bättre, dels kan det minska stress och oro över dina symtom.
Undvik vissa naturläkemedel, eftersom de kan innehålla tarmretande ämnen som kan orsaka diarré.
Våra läkare och sjuksköterskor kan hjälpa dig med rådgivning och bedömning av dina magbesvär. Du kan också få rådgivning och behandling av dietist vid någon av våra vårdcentraler.