I många familjer är rätter med kyckling, nötfärs och korv vardagsfavoriter. Kanske kan det vara läge att hitta mer utrymme för fisk och skaldjur? Fisk är en superbra källa till proteiner, och innehåller många viktiga näringsämnen som är svårt att få i sig tillräckligt av. Livsmedelsverket rekommenderar att vi äter fisk 2-3 gånger i veckan.
Fisk för skeptiker
Ett bra sätt att få in mer fisk på menyn är att välja recept som påminner om det du redan brukar laga. Det gör det ofta lättare för eventuella skeptiker att våga prova fisken. Här är 7 tips för att få in mer fisk på middagsbordet:
Fiskburgare: Mixa 600 g laxfile, 1 ägg ,1 hackad gul lök och lite salt och peppar i en matberedare. Forma till burgare med blöta händer. Stek i ugn eller airfryer. Servera med hamburgerbröd och tillbehör, till exempel tomat, sallad, lättmajonnäs och picklad rödlök.
Fiskburgare light: Byt ut lax mot torsk och använd bara äggvitan. Krydda gärna med lite hackad chili, rivet limeskal, hackad koriander och salt.
Fisknuggets: Skär torsk i lagom stora nuggets-bitar. Salta och peppra fisken lätt. Gör tre skålar till panering, en med vetemjöl, en med lätt vispat ägg, en med panko (japanskt ströbröd). Vänd fiskbitarna först i mjöl, sedan i ägg, sist i panko. Stek i rikligt med olja.
Fisktacos: Välj antingen fisk eller räkor, du kan till exempel använda färdiga sprödbakade fiskfiléer. Dela i två på längden om de är den större sorten. Servera med tortillabröd och de tillbehör familjen gillar. Goda alternativ är guacamole, mangosalsa (mango, rödlök, lime), coleslaw, tomatsalsa, smaksatt majonnäs och
sallad.
Räkpasta: Pastarätter med räkor brukar gå hem hos de flesta, till exempel fettuccine med räkor och vitlök. För 4 personer gör du en pastasås på cirka 400 g skalade räkor, 2 hackade vitlöksklyftor, rivet skal och juice av 1 citron, 1 dl vitt matlagningsvin, 2 dl matlagningsgrädde och 1 dl riven parmesan. Fräs först vitlöken, tillsätt vinet och låt det koka ihop. Tillsätt sedan grädde och citronsaft och låt det puttra. Lägg i räkorna, de ska bara värmas. Vänd ner den kokta pastan och riven parmesan. Smaka av med salt och peppar.
Fisk(kött)bullar: Om du får rysningar av tanken på fiskbullar, tänk om. Hemgjorda ”köttbullar” av fisk är något helt annat. För fyra personer kan du använda cirka 5-600 g valfri fisk (fryst eller färsk), 1 hackad lök, 1 dl ströbröd, 1 dl mjölk, 1 ägg och valfri smaksättning. För en köttigare smak kan du välja dijonsenap, kinesisk soja, salt och peppar. För en fiskigare smak kan du välja hackad dill, citronskal, salt och vitpeppar. Blanda ströbröd, mjölk, ägg och smaksättare och låt ströbrödet svälla. Mixa fisken i matberedare. Blanda ihop alltihopa, och forma till bullar med blöta händer. Stek i stekpanna i rikligt med olja. Om du vill laga med mindre fett går det utmärkt att tillaga i ugn eller airfryer.
Ha en fast fiskdag. Välj en av veckans dagar då ni alltid äter fisk. Om du har skolbarn kan det vara värt att ha koll på skolmatsedeln så det inte råkar krocka med skolans meny.
Därför är det bra att äta fisk
Fisk är en viktig källa till vitamin D, och det finns mycket vitamin D i all fisk oavsett hur fet fisken är.
Fetare fiskar som lax, sill och makrill är viktiga källor till omega-3-fetterna EPA och DHA som minskar risken för sjukdomar i hjärta och kärl. För barn är omega-3 nödvändigt för en normal utveckling av hjärnan och synen.
Skaldjur och musslor innehåller vitamin B12, jod, selen och E-vitamin.
Olika fiskar och skaldjur innehåller olika mängder av viktiga näringsämnen. Därför är det smart att variera sig.