Doktor.se

Andra coronajulen – vad gäller i år?

20 December, 2021 ・ 4 min
Medicinskt granskad

Trots nya åtgärder för att bromsa spridning av omikron-varianten finns goda möjligheter att fira jul ihop i år. Om du är vaccinerad och frisk vill säga. Men var beredd på att ställa in på kort varsel om du får symtom.

Många äldre har fått tredje dosen vaccin, samtidigt kan vaccineffekten ha börjat avta hos de som inte hunnit få sin tredje dos. Det är hård press på testställen för att hinna leverera provsvar. Dessutom är både influensa och vinterkräksjuka på frammarsch. Vad gäller då inför julen 2021? Här är en sammanfattning av vanliga frågor och svar utifrån kunskapsläget just nu.

Kan jag fira jul med äldre släktingar?

Ja, om du är fullt frisk och har fått två doser vaccin mot covid-19. Många äldre har dessutom fått tredje dosen vaccin och har därför ett påfyllt skydd mot att bli allvarligt sjuk av covid-19. Däremot gäller andra rekommendationer för ovaccinerade, som avråds från att träffa personer som är 70 år och äldre.

Vad gäller om jag har symtom, men ett test visar negativt för covid-19?

Om du har sjukdomssymtom ska du stanna hemma, även om du sannolikt inte har covid-19. Det finns också en spridning av influensa och andra luftvägsinfektioner i samhället, liksom vinterkräksjuka. Äldre personer har en skörhet även mot dessa virussjukdomar och det är onödigt att utsätta dem för smittrisker.

Kan jag gå på julfirande om jag har symtom men tar på mig munskydd?

Om du har symtom är rekommendationen att du stannar hemma. Munskydd är ett bra komplement till andra smittskyddsåtgärder, men är inte så effektivt att du kan gå på julfirande när du har symtom.

Jag har varit sjuk och är fortfarande hostig, kan jag fira med släkten?

Det är vanligt att ha kvar enstaka symtom, till exempel hosta, utan att vara smittsam. Efter en vanlig luftvägsinfektion gäller att du ska ha varit helt feberfri i minst ett dygn och känna dig frisk. Efter covid-19 gäller att du ska ha varit hemma i minst sju dygn efter att du testat positivt. Du ska också ha varit helt feberfri i två dygn och känna dig frisk innan du träffar andra.

Vad ska jag göra om en släkting som inte är vaccinerad säger att den vill hälsa på?

Om någon i ert sällskap tillhör en riskgrupp eller är äldre än 70 år kan du hänvisa till Folkhälsomyndighetens rekommendationer, att ovaccinerade ska undvika nära kontakt med dessa grupper. Personer som inte är vaccinerade rekommenderas också att undvika platser med trängsel, även i privat miljö. Om alla är yngre och inte tillhör riskgrupp är det upp till er själva hur ni gör, till exempel att ordna en träff där ni kan hålla avstånd. Ett alternativ är att erbjuda att träffas utomhus. Tänk igenom vad du själv tycker, och var tydlig med dina önskemål.

Vad gäller för personer som rest utomlands senaste veckan?

Personer som rest utanför Norden uppmanas att testa sig. I väntan på testsvar rekommenderas att undvika nära kontakter med personer som tillhör en riskgrupp eller är 70 år eller äldre.

Hur länge håller effekten av två vaccindoser mot covid-19?

De som har fått två doser vaccin bedöms ha ett gott skydd mot att bli allvarligt sjuka i covid-19. Det finns ingen garanti för att inte blir smittad alls, men risken att bli allvarligt sjuk är mindre. Data från studier visar att effekten av de vaccinationer som genomfördes tidigast på året har börjat avta, och därför rekommenderas att alla tar en påfyllnadsdos när det blir deras tur.

Jag ska resa i jul, vad gäller då?

Om det är möjligt rekommenderas att du undviker att färdas kollektivt i trängsel, till exempel genom att åka bil eller välja andra tider än då de flesta åker. Använd munskydd om det inte går att undvika trängsel.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
20 December, 2021

Senaste artiklar

Här finner du våra artiklar där vi skriver om det senaste inom sjukvård, hälsa och medicin.