Doktor.se

Avsätt tid för att prata innan semestern

2 Juli, 2021 ・ 3 min
Medicinskt granskad

Sommaren är en period som testar många relationer. Många ser framför sig att det ska vara vilsamt och fritt utan vardagens krav. Samtidigt ska det mysiga fixas praktiskt. Vår psykolog Paul Bergman ger tips för hur du kan skapa en sommar med mindre friktion. Detta är första artikeln i en serie om fyra som handlar om relationer under semestern.

Under några veckor på sommaren ska allt hända. Många ser framför sig att det ska vara vilsamt och fritt utan vardagens krav – att äntligen få tid för alla olästa böcker eller roliga projekt och att få resa till speciella platser. Samtidigt ska det mysiga fixas praktiskt. Det kan vara väskor som ska packas, släkter som ska samordnas, mat som ska handlas och gräsmattor som ska klippas. Mitt i allt detta är det mycket lätt hänt att hamna i otakt och tappa bort varandra i en relation. Därför har vi bett Paul Bergman, psykolog på Doktor.se, att delge några råd inför sommaren.

I en relation – vad är bra att tänka på inför sommarsemestern?

För dig som är i relation är det värdefullt att för en stund scanna av eller lyssna in vilka behov, förväntningar och farhågor som din partner har inför sommaren. På samma sätt behöver den du lever med också få veta vad du själv önskar, vill och är orolig för. I en relation kommer sättet vi talar med varandra att forma våra liv.

Hur bör vi tänka om att få tid både för varandra och oss själva?

Det kan vara klokt att ha ett gemensamt projekt för sommaren, någonting att utforska tillsammans och dela sina drömmar och ansträngningar kring. Men kom ihåg, det blir sällan lyckosamt om du övertalar din partner att ”gå med” i just dina intressen. Gemensamma projekt kan också vara en aktivitet som samlar hela familjen.

Det kan också behövas tid och plats för egna aktiviteter. Att vara från varandra och få egna intryck stärker oftast relationen. Ett visst mått av tillit är då nödvändig, ibland behöver vi ”hålla i” våra värsta farhågor om relationen skall bestå och utvecklas. På längre sikt är ett rimligt mått av egen aktivitet positivt för din partners mående.

Psykologens råd:

  • Tala med varandra: Ta del av varandras önskningar och drömmar inför sommaren, ställ frågor utan att vara för på. Försök tillsammans hitta det gemensamma. Du är inte längre ensam med dina drömmar och farhågor.

  • Gemensamma projekt: skapa ett gemensamt projekt där ni båda är lika mycket novis.

  • Egna projekt: Att vara tillsammans betyder också att det finns utrymme för egen tid och intresse. Man måste vara två för att mötas och olikheten berikar.

  • Tillit till varandra: ständig misstro förstör relationen. Och kom ihåg…det mesta du gör påverkar din partners mående.

I nästa artikel tar vi upp vanliga semestergräl och hur du hanterar dem.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
2 Juli, 2021

Senaste artiklar

Här finner du våra artiklar där vi skriver om det senaste inom sjukvård, hälsa och medicin.