Vad hjälper egentligen för att gå ner i vikt?
Det viktigaste är en förändring som håller över tid. För många handlar det om en kombination av kost, rörelse och livsstilsförändringar. Men vi vet också att det inte alltid räcker. Forskningen visar att kroppens biologi – till exempel hungerhormoner och ämnesomsättning – påverkar starkt. Därför kan det vara värdefullt att ta hjälp för att hitta rätt verktyg som fungerar för just dig.
Varför har vissa mycket svårare att gå ner i vikt än andra?
Det är en kombination av genetiska faktorer, hormoner och hur kroppen reagerar på kalorirestriktion. Kroppen är smart och gör allt för att hålla vikten stabil. Vid viktnedgång sänks ämnesomsättningen och hungerkänslorna ökar. För vissa blir det en nästan omöjlig kamp på egen hand, och där kan man behöva stöd för att bryta mönstret.
Stämmer det att man lättare går upp i vikt vid klimakteriet?
Ja, många märker förändringar kring klimakteriet. Hormonbalansen skiftar, vilket kan påverka både fettfördelning och ämnesomsättning. Det är inte ovanligt att gå upp i vikt trots att man egentligen lever ungefär som förut. Här kan det vara bra att få professionell hjälp att se över både livsstil och eventuella andra faktorer.
Hur mycket behöver man gå ner i vikt för att förbättra sin hälsa?
Redan en viktnedgång på fem till tio procent kan ge stora hälsoeffekter, till exempel bättre blodsocker och blodtryck. Det handlar inte om att nå en viss siffra på vågen, utan om att hitta en nivå där kroppen fungerar bättre och man mår bra. Vi tittar alltid på hela hälsobilden.
Hur vet man när det är dags att söka hjälp?
Om du har försökt på egen hand men upplever att det inte fungerar, eller om vikten påverkar din hälsa eller ditt välmående – då är det ett bra läge att ta kontakt. Idag finns det fler möjligheter än tidigare att nå varaktig viktnedgång, där de nya medicinska behandlingar som kommit på senare år är en värdefull del.