Nu pågår vaccinering i stor skala och det gör att vi får många frågor om vaccinationer. Här har vi samlat några vanliga frågor och svar.
Har jag skydd mot covid-19 efter första vaccindosen?
De godkända vaccin som används i Sverige ger dig ett bra skydd mot allvarlig sjukdom efter att det gått ungefär tre veckor efter första dosen. Däremot räcker inte skyddet över längre tid. En andra dos behövs för att få ett fullt och långvarigt skydd. Hur länge vaccinet sedan ger skydd vet vi ännu inte.
Ger vaccinerna skydd mot nyare virusvarianter?
Allt tyder på att vaccinerna kommer att vara effektiva även mot de fyra nya virusvarianter som har fått spridning.
Erfarenheten hittills talar för att vaccinerna är effektiva mot virusvarianten B.1.1.7 (först upptäckt i Storbritannien).
Vad gäller övriga varianter av särskild betydelse – B.1.617 (Indiska varianten), B.1.351 (Sydafrikanska varianten) och P.1 (Brasilianska varianten) – tillkommer studier och data allteftersom, men enligt WHO visar allt på att även dessa varianter svarar på de vacciner vi har idag.
Kan jag bli smittad även om jag är vaccinerad?
Det kan hända. Vaccinerna innebär att det är en mycket liten risk att bli smittad och att smitta andra, men de har inte hundraprocentig skyddseffekt. Men om du blir sjuk får du oftast bara lindriga sjukdomssymtom.
Vad betyder skyddseffekt hos vaccin?
Skyddseffekten hos ett vaccin är ett mått som beräknats för hela den gruppen som deltog i vaccinstudien. Till exempel om ett vaccin har hög skyddseffekt innebär det att väldigt få av de som ingick i studien blev sjuka.
Skyddseffekten säger egentligen ingenting om vilket skydd du får som individ, men det ger en uppfattning om risken för sjukdom. De godkända covid-19-vaccinerna har hög skyddseffekt, vilket innebär att risken för sjukdom är liten.
Varför ges vaccindoserna med längre intervall nu än de gjorde i början?
Dosintervallet har ändrats för att fler snabbt ska kunna vaccineras med dos 1. Det går bra att förlänga tiden mellan dos 1 och dos 2 utan att skyddseffekten minskar, men inte hur länge som helst. Det tidsintervall som nu används är att det kan gå cirka 6–15 veckor mellan doserna, beroende på vilket vaccin som getts. Det gör heller inget om andra dosen inte kan ges exakt så som planerats, det kan gå några dagar eller någon vecka extra.
Om jag reagerade kraftigt på första vaccindosen, ska jag ändå ta andra sprutan då?
Det är vanligt att känna av biverkningar efter en vaccination, till exempel att det ömmar och gör ont på injektionsstället, muskelvärk, trötthet, huvudvärk eller lätt feber. Detta är naturliga reaktioner från kroppens immunförsvar, och inget att oroa sig över. Dessa reaktioner utgör är inget hinder, utan du kan ta den andra dosen av vaccinet.
Ett litet antal har fått en kraftigare reaktion efter första dosen, till exempel symtom som varade i flera dagar eller att de fick sådana besvär att de behövde söka vård. Dessa personer ska kontakta sin läkare eller en vårdcentral för bedömning innan de får dos två. Personer som i samband med den första sprutan fick en allvarlig allergisk reaktion ska inte ta andra dosen.
Inför andra dosen kommer du att få fylla i ett nytt hälsoformulär.
Om jag blivit vaccinerad mot covid-19, kan det göra att jag får positivt utslag på PCR-test?
Nej. Vaccinet påverkar inte resultatet av ett PCR-test.
Behöver jag följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer om jag är vaccinerad?
Folkhälsomyndigheten har särskilda riktlinjer som gäller tre veckor efter att du fått din första vaccindos. De innebär till exempel att
du kan röra dig lite friare i samhället, besöka butiker och gå till frisören och liknande
du kan träffa dina vänner inomhus, så länge ni är symtomfria
du kan krama barn och barnbarn förutsatt att ni är symtomfria
du inte behöver stanna hemma om någon i hushållet har covid-19, men du själv är symtomfri.
Däremot är det viktigt att komma ihåg att vaccinet inte ger ett fullständigt skydd mot att bli smittad eller smitta andra. Därför behöver du fortsätta följa de grundläggande råden som gäller alla i samhället:
Undvik att resa med allmänna färdmedel under rusningstid.
Hjälp till att undvika trängsel.
Stanna hemma vid symtom, även om du bara känner dig lite sjuk.
Håll avstånd till andra – inomhus och utomhus.
Tvätta händerna ofta.
Testa dig om du får sjukdomssymtom.