Doktor.se

3 handfasta tips för att minska stress

3 Juni, 2020 ・ 3 min
Medicinskt granskad

Det är slutspurt inför semestern och många kan känna att stressen hopar sig. I boken Stressbalansen ger läkaren Rangan Chatterjees sina bästa råd om hur du bäst kan hantera en stressad tillvaro. Här är tre av dem.

1. Telefonfasta lite varje dag
Att ha mycket att göra kan göra det ännu svårare att fokusera när det väl gäller. När mobiltelefonen ligger precis bredvid blir det knappast lättare, då den, med allt vad den erbjuder, gärna pockar på uppmärksamhet. Rangan Chatterjee tipsar om att prova en så kallad 4:2-diet för telefoner. Alltså, sätt telefonen i flygplansläge i en timme, ha den påslagen i fyra. Att ha en bestämd tid då du läser mejl varje dag är också ett bra alternativ. Likaså när det gäller sociala medier, avsätt en viss tid då du scrollar igenom flödet istället för lite då och då. På så sätt kan du lättare fokusera på det du verkligen behöver göra.  

2. Gör snabba  3–4–5-andningen
En effektiv övning när stressen och ångesten tränger på är att göra den så kallade 3–4–5-andningen, menar Rangan Chatterijee.
Den går till så här: andas in i tre sekunder, håll andan i fyra sekunder och andas ut i fem sekunder. Poängen med att utandningen är längre än inandningen är att du minskar känslan av stress och hjälper kroppen att känna sig mer nöjd och tillfreds.
Ta en paus och gör andningsövningen några gånger eller under fem minuter och du kommer känna hur du blir lugnare. 

3. Håll koll på dygnsrytmen och sömnen
Det allra mest effektiva sättet att hantera en stressad vardag är inte att dygna för att få allt jobb gjort, utan att se till att inte tumma på sömnen. Här är nyckeln att vakna och somna vid samma tid varje dag, även under lediga dagar. Att träna är både avstressande och bra för sömnen, men se till att göra det för sent på kvällen då det kan få motsatt effekt. Likaså middagen, ät helst inte senare än tre timmar innan läggdags och att det går tolv timmar mellan middag och frukost. Se till att få mycket ljus på morgonen och förmiddagen så somnar du vid rätt tid på kvällen. 

Känner du en meningsfullhet i det du gör?
Att leva sitt liv utan att känna en mening i livet kan skapa stress, menar Rangan Chatterjee. Upplever man tvärtom att man har ett meningsfullt liv stärker det hälsan. Om du inte upplever ett inre syfte med det du gör kan det vara en idé att fråga dig själv varför du stressar och gör det du gör? Att börja fundera kring sina livsval kräver tid, men kanske det är något som du kan ägna tid till en just en sommar som denna. 

Källa: Stressbalansen av Rangan Chatterjee (Norstedts).

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
3 Juni, 2020

Senaste artiklar

Här finner du våra artiklar där vi skriver om det senaste inom sjukvård, hälsa och medicin.