Premenstruella spänningar, PMS, kan variera från person till person och från månad till månad. Vissa kan få mycket svåra besvär, vilka kallas för premenstruellt dysforiskt syndrom, PMDS, och märks framför allt psykiskt, då man kan drabbas av ångest och känna sig deprimerad. Detta avtar dock så snart mensen kommer igång.
Det är fortfarande okänt varför PMS eller PMDS uppstår, men man tror att det kan handla om att man är känslig för de ämnen som bildas när hormonet progesteron bryts ned. Vid ägglossning ökar nämligen progesteron i kroppen för att sedan minska två veckor senare om du inte blivit gravid efter ägglossningen.
Vanligtvis får man PMS när man är över 30 år, men det förekommer även för vissa i tonåren. Det är inte ovanligt att besvären förvärras efter att man fått barn. I samband med klimakteriet försvinner besvären.
Vanliga symptom
Typiska symptom för PMS och PMDS är humörsvängningar, oro, gråtmildhet, trötthet, aggression, minskad sexlust, ångest, viktökning, magont, smärta i leder och rygg, hunger, huvudvärk, illamående och sömnsvårigheter. Symptomen börjar oftast någon gång efter ägglossningen. Det är då nivåerna av hormonet progesteron stiger och östrogenet sjunker. En del utvecklar symptom under hela tiden mellan ägglossningen och menstruationen, medan andra bara känner av det de sista dagarna före mensen.
Om du har regelbunden mens kan du även förutse ungefär när PMS:en kommer att uppstå, vilket hjälper dig att vara mer förberedd och veta varför du kanske är extra känslig, lättirriterad, nedstämd eller känner dig uppsvullen.
Så lindrar du symptomen
Det finns några saker du kan göra för att lindra symtomen. Förutom att se till att prioritera sömnen, undvika stress och att äta regelbundet visar flera studier att träning under PMS och mens är ett bra sätt att minimera besvären. Även om PMS-perioden inte kanske är de dagarna i månaden som du är som mest motiverad till att röra på dig kan det göra underverk. När du är fysiskt aktiv utsöndras nämligen endorfiner som påverkar dig positivt både psykiskt och fysiskt. Träning kan även minska kramper i magen eftersom fysisk aktivitet gör att det blir bättre cirkulation i kroppen och smärtan kan lindras.
5 tips för att lindra PMS
1. Försök att undvika stress
2. Sov tillräckligt
3. Träna.
4. Ät bra måltider regelbundet
5. Gör avslappningsövningar
Visste du att…
Var tredje kvinna har PMS så att humöret och kroppen förändras påtagligt dagarna innan menstruation.