Doktor.se

Allt du behöver veta om soleksem

15 Juli, 2020 ・ 2 min

Får du små, kliande blåsor eller prickar efter en dag i solen? Då kan du ha drabbats av soleksem.

Vad är soleksem?
Soleksem, eller solallergi som det också ibland kallas, visar sig som små röda prickar eller blåsor på huden som kliar. Runt 20 % av Sveriges befolkning drabbas, och det är vanligare hos kvinnor än män. Oftast uppkommer dem några timmar efter du har solat. Det är inte farligt att få soleksem, men kan vara ett tecken på att du smort in dig för dåligt med solskydd och att du bör vara med försiktig i solen. Använd alltid hög solskyddsfaktor för att minska risken att utveckla hudcancer.

Vad kan man göra åt soleksemen?
– Avstå att sola i några dagar så hyn får återhämta sig.
– Prova att stryka på kylbalsam eller en fuktgivande hudlotion.
– Är klådan och svedan jättejobbig kan du köpa hydrokortison receptfritt och stryka på. Är det ett barn under två år som fått soleksem bör du rådfråga din vårdcentral innan hydrokortison används.
– Ta smärtstillande läkemedel som Ipren och Alvedon.

När ska man söka hjälp?
De allra flesta soleksem går över av sig självt efter några dagar. Men skulle man svåra eksem eller en kraftig brännskada med många blåsor på huden bör man kontakta sin vårdcentral.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
15 Juli, 2020