Hur ser din morgonrutin ut?
– I en drömvärld går jag upp klockan sex och springer en halvmil och dricker en grön smoothie. I verkligheten är mitt schema är väldigt varierat. Vissa dagar behöver jag inte ens ställa klockan, andra dagar går tåget till studierna i Örebro okristligt tidigt. Är jag hemma i Stockholm utan späckat schema sover jag ut och äter långfrukost framför ett nyhetsprogram på tv. Ska jag iväg på jobb är jag en sista-minuten-person som äter frukost från Pressbyrån på tunnelbanan.
Hur är din hälsa för närvarande, på en skala 1-10?
– Jag måste slå till med en tia där. Just nu har jag pausat läkarprogrammet till förmån för Melodifestivalen och njuter av att fokusera på endast en uppgift. Jag har dessutom för första gången blivit med PT och känner att min kropp blivit starkare. Jobbet med musiken känns inte som jobb och nästan varje dag är rolig. Att jag dessutom blivit kvitt den ångest jag drogs med i ett par år har satt allting i ett helt annat perspektiv.
Vilken hälsomässig åkomma lyckas du aldrig bli av med?
– Min vitiligo. En ofarlig autoimmun sjukdom som gör att man förlorar pigment i huden. I dagsläget verkar det inte finnas någon solklart verksam terapi och jag har provat ett par sorter utan effekt. Åkomman stör mig dock inte längre.
Bästa hälsoknepet du fått som du anammat?
– Många. Men med träning, bra kost och mindfulness kan man komma så långt! Gillar Anders Hansens folkbildning kring träningens effekter på hjärnan. Att rätt träning kan vara lika effektivt som behandling mot mildare former av depression som antidepressiv medicin. Och vad gäller kost har jag snöat in på allt från vegankost-dokumentärer till forskning på tarmflorans påverkan på inflammatoriska processer i kroppen. Men om någon kommer med ett hälsotips är jag ofta kritisk och vill se forskningen och är väldigt svårflirtad vad gäller pseudovetenskap och huskurer.
Vem är din hälsoförebild och varför?
– Gunhild Stordalen. Hennes organisation EAT som jobbar för att världen ska äta bättre i syfte att förebygga de kost-relaterade epidemiska välfärdssjukdomar vi ser är inspirerande.
Vad är det sämsta och bästa du gör för din hälsa?
– Det sämsta är min förkärlek för vinägerchips, lösgodis och snus. Men jag försöker konsumera alla tre med måtta. Det bästa är att jag försöker få i mig så mycket grönt som möjligt och att jag styrke- och konditionstränar. Och att jag för det mesta håller mig positiv vid motgångar.
Guilty pleasure när du ska unna dig något?
– Känner sällan skam vad gäller det jag äter och tycker det är ett förhållningssätt till mat som ska bort, men när jag i juletid köper pepparkaksdeg för att äta den rå undrar jag alltid om det är farligt med så stora mängder bikarbonat.
När mår du som bäst/sämst?
– Bäst-måendet uppstår exempelvis efter en tuff långfärdsskidtur i svenska fjällen, med bastun igångsatt, en öl i handen och vänner och familj runtomkring mig. Sämst-måendet uppträdet utan tvekan under tentaplugg. Jag har en tendens att späka mig själv dessa perioder och ägnar mig endast åt hårt plugg och vill mest krypa ur mitt eget skinn.
Vad gör du när du är som minst motiverad till att ta hand om dig själv?
– Försöker tvinga mig ut på en springrunda eller promenad ändå och balanserar upp junk food med grönsaker.
Vad är det viktigaste du lärt dig om din mentala hälsa?
– Att åkommor som ångest och panikångest när allt kommer omkring endast är kemiska processer i kroppen. Hjärnan är rätt lättlurad och det är lätt att få den att spinna igång mot ångest. Men det är också förhållandevis lätt att få hjärnan att tro att allt är okej med rätt livsstil och inställning (även om det såklart inte stämmer för svårare psykiatriska sjukdomar). Även om det tar tid.
Är du hypokondrisk?
– Jag är inte rädd för att jag är sjuk eller för att jag ska bli sjuk men all den medicinsk litteratur jag läser gör att jag nästan dagligen misstänker att jag har olika åkommor/sjukdomar. Men det hör nog snarare till det detektiv-mindset jag övat upp under studierna.
Grönkålschips eller ostbågar?
– Älskar grönkål! I sallader, smoothies, som chips. Men jag är också en stor konsument av diverse snacks, så jag kör på båda och hoppas på ett nollsummespel vad gäller tarmfloran.
Har du någon meditationsrutin?
– När jag hade problem med ångest körde jag mindfulness i perioder. Det finns forskning som visar att amygdala, hjärnans brandvarningssystem som spelar en roll vid ångest, kan minska i storlek om man praktiserar meditation. Men nu när jag inte har ångest försöker jag låta min träning vara fri från så mycket stimuli som möjligt, så som musik, poddar, så hjärnan kan få tänka lite mindre på det sättet istället.
Till sist, vilket är ditt bästa hälsotips?
– Tre stycken blir det! Träning, att en stor del av det man äter består av frukt och grönt och femton minuter mindfulness per dag. Hinner du inte med femton minuter per dag är det ännu viktigare att du hinner med femton minuter per dag.