Både när vi lägger oss på soffan – och när vi utför mer konkreta avslappningsövningar så som yoga och meditation kan vi uppleva känslan av ångest. Varför då? Forskare förklarar det med något som kallas för ”kontrastundvikande” – ett fenomen där personer aktivt uppehåller en ångestnivå för att slippa överraskas av plötslig oro.
– Människor som är känsliga för avslappnings-inducerad ångest är ofta personer med ett ångestsyndrom som skulle tjäna mer än andra på just avslappning, säger Hanjoo Kim, en av studieförfattarna.
I en studie från Penn State University deltog 96 studenter, varav 30 räknades som friska, 32 led av generell ångest och 34 kämpade med depression. De fick utföra avslappningsövningar och sedan fylla i formulär om sitt mående. Resultatet var att de som led av ångest sedan tidigare var mest känsliga för avslappningskontrasterna. Forskarna menar att de trots ångestpåslaget mår bättre av att exponeras för känslosvängningarna.
– Det är mer hälsosamt att tillåta dig själv att uppleva de här skiftningarna, säger studieförfattaren Michelle Newman.
Nu hoppas man kunna använda underlaget för att forska vidare kring ångest och oro.
Därför får du ångest av att bara slappa
15 November, 2019 ・ 2 min
Många har upplevt det: en hård arbetsperiod, vi stannar hastigt upp och plötsligt är den där – ångesten. En ny studie förklarar nu varför vi kan få ångest av att inte göra någonting.
15 November, 2019
Senaste artiklar
Här finner du våra artiklar där vi skriver om det senaste inom sjukvård, hälsa och medicin.