Doktor.se

Det händer i hjärnan när vi blir lämnade

7 Januari, 2020 ・ 3 min

Känslan av att bli lämnad – eller enbart avvisad – kan vara traumatisk. Varför är den ofrivilliga separationen så obehaglig?

Januari är här och en av våra mest populära månader att ta beslut att separera. Att vara den som blir lämnad kan vara omskakande där känslor som sorg, oro, rädsla, ilskaoch tomhet kan komma hastigt.
– Ofta kan man uppleva känslor av ångest i början, så småningom både ilska och sorg. Känslor av skuld och skam är också vanliga, säger Åsa Kruse, legitimerad psykolog och psykoterapeut, aktuell med bokenLämnad: Att överleva en oväntad separation.

Forskare menar att det är rent fysiologiskt. Människans fortlevnad hänger på att vi håller samman tillräckligt länge för att skaffa barn och föra generna vidare. De starka reaktionerna som kan drabba oss när vi blir lämnade är biologiska, förklarar hjärnforskaren Katarina Gospic.
– Generellt sett handlar det om samma reaktioner som när vi levde på savannen för 40 000 år sedan, där det värsta som kunde hända var att bli socialt exkluderad eftersom det ökade risken att bli uppäten av ett rovdjur. Kroppen förbereder sig mot en potentiell attack genom att kicka igång hela immunsystemet vilket är otroligt stressande, säger hon och tillägger:
– Psykisk smärta ser nästintill likadan ut som fysisk smärta i hjärnan. Så att något gör psykiskt ont är att likställa med en mental käftsmäll.

Det är alltså inte konstigt att det bokstavligen kan kännas som ett hugg i hjärtat när man blir lämnad. Hur ska man hantera det och kunna gå vidare?
– Försök inte att trycka undan känslorna utan acceptera dem, de är naturliga och kommer att ge sig iväg så småningom. Avled med annat för att ibland få vila från starka känslor. Så småningom kommer också hopp om att det kan bli bra igen. Tiden gör sitt, säger Åsa Kruse.
Hjärnforskaren Katarina Gospic tipsar också att omge dig med dem du har nära.
– Grunden till lycka finns i den kontext som omger oss, vårt sociala nätverk. Om du har nära och kära omkring dig klarar du dig, men om din partner är den enda personen du har är det svårare. Därför är det bra om man under en kris kan ta hjälp av vänner som inte har samma känslopåslag. 

3 tips till dig som blivit lämnad
1.  Sök stöd hos nära och kära, isolera dig inte.Ibland handlar det om att bara få vara med andra, få sällskap, distrahera sig med att göra saker, få vila från chocken och sorgen. Ibland handlar det om att man behöver få prata om det som har hänt.

2. Håll strukturer och rutiner i vardagen. Du mår sämre av att ligga i sängen i ett mörkt rum. Rutiner är det vi behöver när marken gungar under fötterna, kom upp, kom ut och håll ut. Se till att äta regelbundet, komma ut på promenader, ibland behöver anhöriga hjälpa till med att hålla vardagen igång. Kan man jobba så är det bra, det är ofta ett andningshål och en välbehövlig distraktion.

3. Förstå att känslor inte är farliga. De kan växla hastigt och vara förvirrande, men de kommer att lägga sig. Alla känslor är normala när man är i kris.

Källa: Åsa Kruse, legitimerad psykolog och psykoterapeut, aktuell med boken Lämnad: Att överleva en oväntad separation.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
7 Januari, 2020

Senaste artiklar

Här finner du våra artiklar där vi skriver om det senaste inom sjukvård, hälsa och medicin.